După ce împlinesc vârsta de 3 luni și până pe la vreo 5 luni, bebelușii par să știe brusc ce-și doresc și arată asta tuturor. Și cum principala lor preocupare (și grijă a părinților!) este alăptarea, se pun pe picioarele dindărăt, strâng gurița și dă-i cu plânsul. Bebe nu mai vrea lapte de la mami? Da, așa pare la prima vedere. S-a autoînțărcat copilul? N-aș zice… Hai să privim mai de aproape!
Bebelușii nu fac nimic fără a avea un motiv anume. Nu pot să vorbească, dar caută prin diferite moduri să ne atragă atenția când ceva nu e în regulă cu ei. Denumită „greva suptului“, deși nu are nimic de-a face cu pichetarea sau cu protestele în sine, reprezintă acel moment când bebelușul refuză brusc sânul. Pare să nu-i mai trebuiască, parcă ți-ar spune că „nu acum, mami“ sau mai grav, începe să sugă și apoi deschide gurița și plânge de ți se rupe sufletul.
Nu uita, suntem la vârsta la care laptele matern îi conferă hrană, liniștire, dragoste. Ca mamă, ești la un pas de a te frustra. Dar ai datoria de a te înarma cu răbdare și, ca un adevărat detectiv, trebuie să pleci să cauți și să înlături motivul care pune capăt unei mari iubiri — alăptarea. Pentru că încă nu e cazul, simplu! De cele mai multe ori însă, cauza acestor comportamente bebelușești rămâne un mister…
Anca, mamă a doi copii, a experimentat de două ori această criză cu cel de-al doilea copil. „Prima oară s-a întâmplat când cel mic abia împlinise 3 luni. L-am pus la sân la ora 6 dimineața. A început să sugă, apoi și-a smuls gurița de la sân și a început să urle. Ori de câte ori încercam să-l alăptez țipa. Eu mă frustram, învinovățindu-mă că greșesc cu ceva, el se înroșea de plâns. În cele din urmă, am muls laptele de la sân și i l-am oferit cu pipeta. La fel a trebuit să fac și la următoarele mese, pentru că, între timp mi-am dat seama că nu putea respira pe năsuc când sugea, pentru că o răceală i-l înfundase. Pipeta a fost salvarea mea atunci!“, povestește Anca.
A doua oară când bebelușul Ancăi a intrat în „greva suptului“ se aflau cu toți la mare. Piticul avea atunci zece luni. „Îl alăptasem seara în mod normal, dar masa de noapte mi-a refuzat-o. Am încercat să-l readorm, dar se tot trezea, nemulțumit, și nu primea sânul. Am muls din nou laptele și, la sfatul unei doamne, am înghețat laptele și i-am dat cubulețe de lapte înghețat. Teoria ei, care s-a și adeverit până la urmă, era că pe micuț îl dureau gingiile din cauză că era în plină erupție dentară. Laptele congelat i-a astâmpărat durerile de gingie și ușor-ușor s-a calmat și a început să sugă. Eu crezusem că era vorba de o insolație, dar nu, era vorba de dințișori“, își amintește Anca.
CITEȘTE ȘI: Tot ce trebuie să știi despre mastită: cauze, simptome, tratament, prevenție
Cum gestionezi o grevă a suptului
Verifică mai întâi dacă există probleme fizice.
O prietenă descoperise pe cerul gurii copilului ei o bucățică de hârtie. De îndată ce a îndepărtat-o, copilul s-a întors fericit la sânul ei. O infecție a urechii (suptul crește presiunea în urechi și asta face să doară forate tare), a vezicii urinare (urinarea în timpul suptului provoacă durere), nasul înfundat sau durerile cauzate de erupția dinților, toate acestea pot face un bebeluș să refuze sânul. De asemenea, dacă crezi că poate fi de vină noul tău parfum sau gel de duș, renunță la el pentru câteva zile.
E posibil să fii nevoită să folosești pompa de sân pentru a extrage laptele.
În felul acesta nu vei pierde laptele în cazul în care greva suptului durează mai multe zile, iar cel mic nu va face foamea. Și vei fi astfel ferită de probleme legate de înfundarea canalelor sânului ori de infecții. În aceste zile, oferă-i laptele tău cu pipeta, cu seringa, într-o ceașcă sau sub formă de cuburi mici-mici congelate.
Pe cât posibil, ferește-te de biberon!
Dacă vrei ca bebe să rămână fidel sânului, nu-i oferi în aceste perioade de crize laptele cu biberonul. Laptele îi vine mai ușor prin tetină, el nu depune atât de mult efort, dar este și privat de o serie de beneficii ale suptului. Folosește ideile de la punctul anterior. Citește și despre: Bebelușul are nevoie să fie pus la sân ori de câte ori cere! Nu ceasul spune când trebuie hrănit, ci chiar puiuțul pe care îl ții în brațe
Acum e momentul să ai răbdare cu el.
Încrâncenarea de a-l pune la sân când el refuză nu va face decât să înrăutățească lucrurile. Stai mult timp cu el, liniștește-l, stabiliți contact piele pe piele (căldura și mirosul corpului tău îl vor liniști cel mai bine) și nu-l presa să accepte sânul. Adesea un moment propice pentru alăptare în astfel de situații este atunci când bebe doarme. Apropie-l ușor de tine și încearcă să-l atașezi la sân. Dacă se trezește și protestează, renunță.
Calmează-i disconfortul.
Orice crezi că l-ar putea ajuta acum e cazul să încerci. Îl liniștește aerul rece de afară? Sau plimbarea în sling? Muzica? Ori dacă vă refugiați într-o cameră întunecoasă numai voi doi, liniștiți? Orice crezi că-l liniștește sau îi oferă confortul de a se întoarce la sân merită făcut acum. Însă nu întrece limita!
Unele greve ale suptului durează o zi sau două, altele se pot întinde pe mai multe zile. Dacă starea lui de sănătate se înrăutățește (apare febra, copilul devine letargic și nu mai reacționează la stimuli, plânsul devine slab) e cazul să mergeți de urgență la medic. Dacă nu reușești să-l întorci la sân în câteva zile, n-ar strica să ceri ajutorul unui consultant în alăptare sau chiar medicului pediatru. CITEȘTE ȘI: Înțărcarea este o schimbare majoră pentru copil și mamică | Pentru ce trebuie să fii pregătită
Citește și despre: Laptele matern nu se transformă NICIODATĂ în apă chioară, nici după 1 an, 2, 3 sau 7
ÎN CLUBUL BEBELUȘILOR am pregătit un GHID COMPLET DE SUPORT PENTRU ALĂPTARE
Vizitează sectiunile de mai jos și alăptarea bebelușului va fi lină și plină de satisfacții!
ALĂPTAREA LA ÎNCEPUT
BEBELUȘI ALAPTAȚI
ALIMENTAȚIA ÎN ALĂPTARE
DESPRE LAPTELE MATERN
SPRIJIN PENTRU ALĂPTARE
TOTUL DESPRE ÎNȚĂRCARE
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.