Este una dintre cele mai solicitante pentru tine. Controlul de 6 saptamani dupa nastere, botezul si un nou puseu de crestere, iata cateva dintre provocarile carora trebuie sa le faci fata.
Mami: Cel mai important lucru care tine de sanatatea ta si care trebuie programat in aceasta saptamana este controlul la medicul obstetrician, preferabil celcu care nascut. El va verifica felul in care si-a revenit organismul tau dupa nastere si modul in care decurge alaptarea. Consultul va debuta prin a ti se cere sa ii reamintesti medicului data exacta la care ai nascut, tipul de nastere si eventualele elemente importante legate de aceasta.
Medicul te va intreba daca mai ai lohii sau cand s-a oprit eliminarea lor, care era aspectul lor si daca ai intampinat ceva probleme sau neplaceri in acest inteval de timp. Ulterior, el va verifica aspectul colului, dimensiunea si tonusul uterin. Daca ultimul test Papanicolau a fost efectuat cu mai mult de un an in urma, e posibil ca medicul sa recomande recoltarea unei probe relevante pentru aceasta determinare. Un alt aspect care va fi abordat cu ocazia acestei intalniri, daca in rest totul este in regula, este eventualitatea unei noi sarcini.
In cazul in care ai nascut prin cezariana, majoritatea medicilor recomanda sa astepti macar 2 ani pana la o noua sarcina. Daca ai nascut natural, parerile sunt impartite, insa o pauza de un an tot este recomandata pentru ca organismul sa aiba timp sa se refaca.
Bebelusul la 6 saptamani
Puseul de crestere din aceasta perioada este unul deosebit de puternic, asa ca s-ar putea sa te intrebi cine ti-a schimbat bebelusul cuminte si mancacios cu acest copil nervos si plangacios. Vestea buna este ca dupa cateva zile solicitante in care il vei purta mereu in wrap si in care va cere probabil sa suga nonstop, vei avea un bebelus mai mare, mai greu si care si-a regasit vechile si bunele obiceiuri.
Citeste mai multe aici despre puseul de crestere si invata cum sa treci cu bine peste aceste schimbari.
Botezul. Avand in vedere ca va fi o zi care il va scoate din zona sa de rutina cu care s-a obisnuit nu iti putem recomanda decat sa fii inarmata cu rabdare si sa ai la tine wrapul. Nu ezita sa ii dai copilului sa suga ori de cate ori simte nevoia, confortul acestor clipe il va ajuta sa se reechilibreze si sa fie sociabil si ceva mai vesel.
Pentru scurtele momente care s-ar putea sa planga, de exemplu manevrarii de catre persoane straine sau scosului din cristelnita, nu strica sa te inarmezi cu o suzeta. Chiar daca nu a vazut pana acum acest accesoriu si nici nu ai de gand sa i-l mai oferi a doua oara, s-ar putea sa te salveze de la proteste mai mult sai mai putin intense. Insa nu toti bebelusii plang la botez!
Asigura-te ca bebelusul este confortabil imbracat si mai ales in ton cu temperatura de afara si din biserica. In plus, alege-ti o tinuta in care sa te simti bine si mai ales sa poti alapta usor.
Daca petrecerea este foarte zgomotoasa sau se desfasoara la ore pe care le consideri nepotrivite, sau daca pur si simplu bebe nu pare sa suporte bine intreaga agitatie care il inconjoara, poti oricand sa te retragi cu el. Poate ca o bunica sau altcineva de incredere il poate supraveghea putin intr-o incapere mai retrasa, astfel incat sa poti participa la propria petrecere, cu pauzele de rigoare desigur. Iar daca bebelusul are nevoie de tine, nu ezita sa mergi la el, daca invitatii iti sunt prieteni adevarati te vor intelege cu siguranta.
Baita simbolica facuta de nasi a doua zi dupa botez nu trebuie sa respecte obligatoriu toate regulile si obiceiurile transmise din mosi stramosi. Le poti alege pe cele care te fac sa te simti confortabil si pe care le consideri adecvate.
Daca nasii nu au experienta cu asemenea activitati, poti prelua initiativa si fie sa ii ghidezi, fie sa il speli tu pe bebe si ei doar sa te ajute. Baita poate contine doar petale de trandafir sau o crenguta de busuioc daca alte „ingrediente” ti se par ciudate. Apa se arunca la radacina unui copac. De asemenea, pentru a evita eventualele momente jenante, ii poti informa pe nasi dinainte ca e ok sa folositi la baita cosmeticele cu care pielea bebelusului este deja obisnuita.
Activitati cu Bebelusul la 6 saptamani
Avand in vedere ca este o saptamana destul de aglomerata, nu putem spune decat ca bebelusul va beneficia cel mai mult de pe urma empatiei si intelegerii tale si din a te avea la dispozitie atunci cand are nevoie sa fie reconfortat. Continuarea programului zilnic, momentele tandre dintre voi in care il mangai, ii vorbesti, ii canti, ritualul de gimnastica si masaj, toate mentin o atmosfera de siguranta, cu care micutul este obisnuit.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.