Si uite ca incet incet, bebelusul a implinit 5 luni. Iti vine sa crezi? Avand in vedere ca perioada celui mai recent salt in dezvoltare nu s-a incheiat inca, e destul de probabil ca aniversarea sa te gaseasca in brate cu un micut cam dificil si destul de mofturos, dar tiparele de somn si de alimentatie se vor modifica substantial in aceasta luna care abia incepe.
La 20 de saptamani cei mai multi bebelusi incep sa descopere sunetul propriei voci si il vor iubi si vor fi curiosi. Si vor fi la fel de incantati si de faptul ca li se raspunde la gangureli, cu vorbe si prin schimbarea mimicii. Pentru ca sunetele reprezinta o cu totul alta lume pentru ei, bebelusii adora sa le vorbesti, sa le canti, sa le reciti rime simple. Iar jocul Cucu-Bau! este metoda perfecta de a-i invata despre permanenta obiectelor, primul pas in rezolvarea problemei anxietatii de separare, obisnuita la aceasta varsta. Citește și despre: 20 activități senzoriale care stimulează creierul copilului și învățarea prin joc
Din punct de vedere al alimentatiei, bebelusul incepe sa dea semne ca se pregateste pentru introducerea solidelor. Iti recomandam sa astepti pana cand toate indiciile sunt prezente, chiar daca asta inseamna sa amani prima lingurita de mancare pana la 24-26 de saptamani. Inceputul diversificarii este de multe ori indelung planuit, pentru ca in cele din urma sa aiba loc absolut spontan, cand bebelusul ajunge sa se serveasca din farfuria adultului.
In afara nucilor si mierii, absolut interzise inainte de un an, iti recomandam ca primele guri de mancare sa nu fie totusi fast food sau prajituri cu creme. In rest, e o idee buna sa il lasi sa exploreze ceea ce tocmai a reusit sa „fure”, in final va ajunge sa guste si incet incet sa descopere alimentele. Daca optezi pentru diversificarea de tip BLW (cunoscuta in Romania si ca autodiversificare), bebelusul va primi bucatele de fructe si legume pe care le va morfoli atunci cand participa la masa familiei.
In ceea ce priveste laptele, probabil ca tiparul meselor cu nesfarsite intreruperi se pastreaza. Abilitatea micutilor de a nu se mai lasa distrasi de tot ceea ce se intampla in jur va creste, dar acesta este un proces treptat, care necesita multa rabdare din partea ta.
La 20 de saptamani multi dintre bebelusi se rostogolesc deja de pe burta pe spate si reusesc sa se aseze pe o parte. Varsta medie la care reusesc sa se intoarca de pe spate pe burta este cuprinsa intre 5.5 si 7.5 luni. Aceasta agitatie continua si in timpul somnului, cand micutul va continua antrenamentele. Rezultatul este ca el va ajunge in pozitii ciudate, din care are nevoie de fie „salvat” inca un motiv sa te trezesti. Odata ce bebelusul invata sa se rasuceasca de pe spate pe burta, este imposibil sa mai urmezi indicatiile pentru prevenirea sindromului mortii subite a sugarului. Dar regulile de siguranta legate de jucarii si paturele raman inca valabile! CITEȘTE ȘI: Bebelușii au nevoie de o igienă orală încă din primele zile de viață. Îngrijirea primilor dințișori de lapte
Multi dintre bebelusii de 5 luni au deja un prim dintisor, varsta medie de aparitie a acestuia este intre 4 si 7 luni. Majoritatea dintilor de lapte erup intr-o anumita ordine, dar aceasta nu este obligatorie, si nerespectarea ei nu are nici un fel de importanta. De cele mai multe ori apar intai cei doi incisivi centrali de jos. Si daca la unii micuti, aparitia lor este pur si simplu o surpriza pentru parinti, in cazul altora semnele premergatoare sunt evidente si .. dureroase.
Eruptia dentara este un proces care dureaza aproximativ 2 ani. Miscarea dintilor care trec in sus prin gingie, facand-o pe aceasta sa se despice in fata lor, genereaza disconfort sau chiar durere, in functie de cat de aproape trece dintele de filetele nervoase. Disconfortul apare cu mult inainte ca marginea zimtata a dintisorului sa devina vizibila in grosimea gingiei, creand nervozitate, nevoia de a roade, hipersalivatie, iritatie pe fata datorata excesului de saliva si uneori si scaune mai moi decat de obicei. CITEȘTE ȘI: Totul despre dinții de lapte la bebeluși | Erupția dentară
Exista o intreaga dezbatere daca eruptia dentara poate da febra sau nu. In orice caz, orice bebelus cu febra trebuie evaluat de catre medic, caci nu te poti baza ca dintii sunt singurii vinovati pentru acest simptom. Probabil ca in acest moment ai senzatia ca pana si perioada cu colici a fost mai usoara. Ei bine, in curand aceste solicitari suplimentare se vor mai rari.
CITEȘTE ȘI: Cum să treci peste erupția dentară FĂRĂ dureri | Remedii pentru bebeluși
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.