Spre deosebire de diversificarea “clasica”, autodiversificarea presupune increderea ca bebelusul este capabil sa-si aleaga singur hrana si sa o manance sau mai bine zis sa incerce sa o manance, la inceput, in forma in care este, nu sub forma de piureuri, de mancare pasata oferita de catre parinte cu lingurita.
- Ce este autodiversificarea?
- Cum se procedeaza in cazul autodiversificarii?
- Cand se poate incepe autodiversificarea?
- Este autodiversificarea pentru oricine?
- Exista pericole ale autodiversificarii?
- Care sunt avantajele autodiversificarii?
Ce este autodiversificarea?
Autodiversificarea mai este cunoscuta si sub denumirea de BLW – prescurtarea de la “baby lead weaning”. Aceasta sintagma este tradusa de cele mai multe ori gresit ca “intarcare condusa de copil” si interpretata ca diversificarea este inceputul intarcarii, dar de fapt sensul verbului “to wean” in engleza britanica este “obisnuirea copilului sa manance si altceva decat lapte – introducerea solidelor” nu “intarcare” ca in engleza Americana, de aici si o oarecare confuzie. Asa ca o traducere mai adecvata este “diversificare condusa de copil” sau pe scurt “autodiversificare”.
Alaptarea nu trebuie sa inceteze dupa inceperea diversificarii. Este firesc sa mearga in paralel cu diversificarea si ani buni, pana la auto-intarcarea propriu zisa.
Tot mai multi parinti devin adepti ai acestei metode care presupune lipsa stresului de a pasa si cantari mancarea, de a incerca tot felul de combinatii posibile, pe care copilul in general le va respinge, nu necesita lingurite speciale si castronase doar incredere in copil si multa atentie deoarece exista riscul de inec sau sufocare cu alimente.
Cum se procedeaza in cazul autodiversificarii?
Varianta prescurtata este ca i se da posibilitatea copilului sa apuce singur bucati de mancare cu mana si sa le mestece. Desigur ca se vor alege acele alimente potrivite varstei si de o cosistenta adecvata, cat mai moale sau care se topesc usor in gura!
Exista asa numitele “finger-food”, alimente pe care copilul le poate apuca si rontai singur: felii de ardei rosu, buchetele fierte de broccoli sau conopida, morcov crud sau fiert, diverse fructe pregatite putin la aburi pentru o consitenta mai moale. La inceput copilul se va juca mai mult cu ele, le va storci daca au o consistenta mai moale, le va molfai mai mult in gol dar cu timpul va deveni tot mai experimentat si mai pasionat de acest procedeu.
Cand se poate incepe autodiversificarea?
Ca si in cazul diversificarii clasice cand copilul este pregatit! Diversificarea alimentatiei poate sa inceapa de regula in jurul varstei de 6 luni de viata, dupa cum recomanda si Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS). O conditie de baza ramanand abilitatea copilului de a sta bine in sezut, fara sprijin, pentru a se evita inecarea. Oricum hranirea copilului in pozitie culcata nu ar trebui sa se faca niciodata, nu doar in cazul autodiversificarii.
Autodiversificarea poate sa inceapa atunci cand copilul a invatat deja sa inghita alimentele solide oferite la inceput sub forma de piureuri si a deprins cat de cat masticatia. Copilul nu trebuie sa aiba dinti sau pe toti pentru autodiversificare. Cei mai multi bebelusi sunt interesati de alimentele degetel si deci de autodiversificare dupa varsta de 8-9 luni, pana la acel moment diversificarea facandu-se asa cum recomanda majoritatea specialistilor in pediatrie cu piureuri, la inceput mai mult lichide decat solide, modificand consistenta treptat.
Copilul da semne ca este pregatit si cand incepe sa se intinda singur dupa alimente, sa le apuce si sa le duca la gura, desi de multe ori este vorba de curiozitate, nu neaparat de dorinta de a manca. Dar curiozitatea fata de alimente, interesul fata de activitatea de a manca a celor din jur, sunt primi pasi spre autodiversificare.
Este autodiversificarea pentru oricine?
Daca ne referim la copii…da, insa nu si daca ne referim la mamici. Daca esti o mama care prefera sa aiba ea totul sub control, inclusiv manevrarea linguritei si castronului, daca nu suporti mizeria facuta de copil cand se joaca cu alimentele, daca tii foarte mult la mesele regulate, dupa un anumit orar, daca vrei sa stii mereu cantitatile mancate de copil, daca esti terorizata de ideea ca bebelusul s-ar putea ineca – atunci se pare ca autodiversificarea nu iti va oferi satisfactii.
Exista pericole ale autodiversificarii?
Principalul pericol la care se gandesc mamele este, cum am spus, inecarea copilului, desi aceasta ar putea avea loc si cu apa, si cu mancare din lingurita, uneori chiar la san. Chiar se constata ca riscul inecarii este mai redus la autodiversificare deoarece bebelusul controleaza si decide singur asupra cantitatii pe care sa o mestece.
!!! Insa este foarte important ca bebelusul sa fie asezat in sezut cat mai vertical si sa nu fie lasat nesupravegheat nici o clipa daca alegem calea autodiversificarii.
Trebuie sa li se ofere si portii/bucati adecvate ca marime, pericolul de inec fiind cu bucatelele foarte mici, rotunde. Alimentele se ofera sub forma de fasii inguste si nu sub forma de cubulete! Alta intrebare care ii framanta pe parinti este: isi va lua copilul suficienti nutrienti din mancare daca mergem pe metoda autodiversificarii? Raspunsul este da, cu conditia sa-i oferim o gama variata si adecvata de mancaruri.
Afla ce trebuie sa faci daca bebelusul se ineaca cu bucati de alimente.
Care sunt avantajele autodiversificarii?
Sustinatorii acestui tip de diversificare subliniaza cu entuziasm avantajele remarcate prin aceasta experienta si anume:
- Copilul mananca mai cu pofta si entuziasm fiind lasat sa se serveasca singur;
- Sunt minimalizate sau chiar evitate probleme digestive ca scaune acide, diaree, constipatii;
- Bebelusii invata mai usor sa mestece;
- Sunt mai motivati si mai incantati sa ia masa alaturi de ceilalti membri ai familiei;
- Nu vor intampina ulterior probleme ca refuzul altei forme de mancare decat pasata, cum se intampla in cazul multor copii diversificati traditional;
- Dispare stresul cantaririi portiilor, sterilizarii castroanelor si linguritelor;
- Bebelusii devin tot mai autonomi si mai indemanatici.
- Vor invata mai repede care sunt nevoile organismului sau, bebelusii sanatosi mancand in general exact cantitatea de care au nevoie.
- Si nu in ultimul rand este distractiv pentru bebelus, pentru el momentul meselor va fi unul asteptat si dorit!
Tu pe ce tip de diversificare ai mers cu bebelusul tau, traditionala sau autodiversificare? Te atrage ideea acestui mod de diversificare?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.