Descopera lucrurile interzise in timpul alaptarii care ar trebui respectate, in acelasi timp previne descurajarea mamelor pentru alaptarea indelungata. Pe aceasta tema, a lucrurilor interzise in timpul alaptarii, se tes o multime de legende fara legatura cu realitatea si care le descurajeaza pe multe mame sa alapteze timp mai indelungat. Sa aflam care sunt lucrurile care trebuie cu adevarat evitate pe toata perioada alaptarii. Multe mame cred ca exista restrictii in ceea ce priveste alimentatia mamei, vopsirea parului, practicarea exercitiului fizic, bautul cafelei sau alaptarea cand este racita si are febra. Asa ajung in situatia cand se abtin sa faca lucruri care de fapt nu ar afecta deloc alaptarea si isi creaza singure frustrari sau false probleme.
Ce este interzis in timpul alaptarii?
De fapt, in linii mari e interzis ceea ce ar trebui sa fie interzis oricarui alt om: drogurile, alcoolul in exces, fumatul. De asemenea, probleme ar putea ridica anumite tratamente medicamentoase de durata sau cu medicamente inca netestate in ceea ce priveste sarcina si alaptarea. Un consultant in alaptare v-ar putea lamuri in privinta compatibilitatii tratamentului cu alaptarea.
Alimentatia mamei in alaptare
In ceea ce priveste alimentatia mamei care alapteaza, regula de baza e simpla: nu manca ce stii ca iti produce tie balonare, diaree, constipatie, stari de rau chiar daca iti place acel aliment, caci in general aceleasi efecte pe care le are asupra ta le va avea si asupra copilului. In rest, poti manca tot ce iti doresti, mai ales daca e o dieta fara multi conservanti, coloranti, E-uri, cum ar fi bine sa mancam cu totii nu doar mamele care alapteaza. Citeste pe larg despre alimentatia mamei care alapteaza
E drept ca pot fi unii copii mai sensibili decat altii si daca avem temeri putem testa reactiile bebelusului dupa ce mancam ceva. Daca observam ca i-a produs neplaceri, putem evita acel aliment. Unii bebelusi sunt sensibili la schimbarea gustului laptelui cand mama consuma ceapa sau usturoi, in vreme ce altii nu au nici o “reclamatie”, dar putem testa daca avem temeri.
Exista si bebelusi cu intoleranta la lactoza sau care au alergie la proteina din laptele de vaca. Acest diagnostic se pune si urmarind datile in care a mancat mama lactate pentru a vedea daca si micutul s-a stricat la stomac sau a avut colici. Ori putem evita cu totul, o perioada, orice produs lactat pentru a vedea daca apare o imbunatatire in situatia copilului.
Insa nu exista restrictii la fructe si legume proaspete, cum cred unele mame, ba dimpotriva, este foarte bine ca mama sa-si procure vitamine din ele. Nu trebuie evitata mazarea, fasolea, varza decat eventual in primele saptamani pana se mai maturizeaza sistemul digestiv al copilului. In special dupa 3 luni mama nu trebuie sa-si mai faca probleme ca anumite mancaruri sau alimente ar produce neplaceri copilului.
Citește pe larg despre:
Când alăptarea nu aduce fericire, ce poate face mama? Ce este si cum scapi de aversiune
Ce spun mamele despre alăptare – Merită orice efort, chiar dacă nu e numai lapte și miere, din prima zi!
8 concepții des întâlnite ce influențează NEGATIV alăptarea bebelușului
Bebe trece prin greva suptului? Sau e autoînțărcare? Cum hrănești copilul și protejezi producția de lapte matern
INTERZIS in ALAPTARE: ce trebuie sa evite mama care alapteaza sau sa consume cu moderatie sunt alcoolul, cafeaua, tigarile, anumite ceaiuri.
Alcoolul este bine sa fie evitat in primele 6 luni si nici dupa aceea nu trebuie consumat in exces, bineinteles. Un pahar de vin sau o sticla mica de bere, din cand in cand, sau un pahar de sampanie la ocazii nu ridica probleme insa e bine sa nu exageram. Si asta nu doar fiindca alaptam!
In ceea ce priveste cafeaua, parerile sunt impartite. Totusi e bine de evitat macar in prima luna cand sistemul nervos al copilului este foarte fragil si chiar si o cantitate mica excretata in lapte ii poate agita pe unii bebelusi. Si efectul cafelei se poate testa, dar in general, dupa ce bebe ajunge la o luna, cate o ceasca de cafea pe zi se poate bea fara probleme. La ceaiuri e bine sa avem grija si in niciun caz sa nu consumam ceaiuri diuretice sau laxative! In primele luni ar fi bine sa ne rezumam la ceaiuri de sporire a lactatiei. Sunt suficiente 1-2 cani pe zi.
CITEȘTE ȘI:
Pot să beau cafea în timp ce alăptez?
Fumatul în alăptare. A alăpta sau a fuma, asta-i întrebarea
Există o listă cu alimente pe care ar trebui să le excluzi atunci când alăptezi?
Alaptarea si vopsirea parului – Interzis in alaptare?
In ceea ce priveste vopsirea parului nu exista studii care sa arate necesitatea evitarii ei pe parcursul alaptarii. Daca aveti temeri puteti folosi o vopsea fara amoniac, oricum este mai benefica si pentru sanatatea parului sau vopsea naturala pe baza de extracte din plante.
CITEȘTE ȘI: Alaptarea când mama este bolnavă
Alaptarea si exercitiul fizic – Interzis in alaptare?
Un nou “trend” care circula este spaima de a face sport sau miscare, pe motiv ca “se elimina toxine care se excreta in laptele matern”. Nu e cazul sa exageram! Nu se pune problema ca o proaspata mamica sa faca sport de performanta cu antrenamente supra-solicitante.
Miscarea, exercitiile fizice, un sport precum aerobicul sau inotul, o usoara alergare sunt chiar benefice pentru tonusul mamei si pentru revenirea treptata in forma dupa nastere. Mama nu este “condamnata” la o viata strict sedentara fiindca alapteaza!
Tu ce alte mituri ai mai auzit despre ce este interzis in timpul alaptarii?
ÎN CLUBUL BEBELUȘILOR am pregătit un GHID COMPLET DE SUPORT PENTRU ALĂPTARE
Vizitează sectiunile de mai jos și alăptarea bebelușului va fi lină și plină de satisfacții!
ALĂPTAREA LA ÎNCEPUT
BEBELUȘI ALAPTAȚI
ALIMENTAȚIA ÎN ALĂPTARE
DESPRE LAPTELE MATERN
SPRIJIN PENTRU ALĂPTARE
TOTUL DESPRE ÎNȚĂRCARE
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.