Poate cel mai mare dusman al romanilor este celebrul curent care trage! Frigul, vantul, alimentele sau bauturile reci, toate sunt considerate pericole care atenteaza la sanatatea copiilor si intr-un fel exista o mica doza de adevar, dar nu trebuie sa se exagereze. Este normal ca parintii sa-si faca griji cu privire la sanatatea copiilor dar sa aflam de ce pe unii ii trage curentul si pe altii nu.
Ce este curentul?
Curentul este miscarea aerului produsa cand sunt deschise simultan doua ferestre sau o fereastra si o usa din directii opuse. Curentul de aer este o miscare ce face ca temperatura dintr-un anumit loc sa scada cu aproximativ 1-2 grade, producand confort termic vara sau disconfort iarna. Ar fi interesant de studiat acest fenomen din punct de vedere antropologic sau sociologic, el nefiind cunoscut decat la popoarele balcanice, restul popoarelor, cu exceptia germanilor, neavand nici macar un termen pentru a denumi acest fenomen iar “trasul curentului” este ceva necunoscut de care aud doar cand vin in vizita in Romania, Bulgaria, Macedonia etc.
Ce semnifica expresia “te-a tras curentul”?
Curentul “care trage” este considerat cauza a multiple probleme de sanatate, de la dureri de dinti la dureri de cap, de la ochi inrositi si curgatori la rinoree, dureri de urechi culminand cu otite, reumatism, intepenirea gatului, chiar si paralizii sau decese au fost puse pe seama acestui “criminal tacut”, curentul!
Nu e de mirare ca auzim frecvent:”nu sta in curent!” sau “inchide geamurile ca ma trage curentul!” sau “pune-i caciulita bebelusului ca il trage curentul!”. De teama curentului, vara pe canicula la romani se circula in mijloacele de transport in comun cu geamurile inchise ermetic, la 40 de grade, copiii poarta caciuli in casa, poarta caciuli afara chiar si in lunile aprilie-mai, respectiv septembrie-octombrie chiar daca vremea e destul de placuta. Citește pe larg și despre: Lăsați copiii să mănânce înghețată! Nu fac roșu-n gât de la alimente reci!
Desigur ca exista doua tabere in ceea ce priveste “curentul” si presupusele sale ravagii.
Pe de o parte sunt cei din tabara care neaga total existenta acestui fenomen si considera absurd ca doar in zona noastra se vorbeste de asa ceva in timp ce restul planetei traieste bine-merci cu geamurile larg deschise peste tot pe timp de vara, fara caciuli la 16 grade, fara teama ca daca iesi pe vant iti va vajai curentul dintr-o ureche in cealalta lasandu-te cu sechele.
Pe de alta parte este tabara celor care sunt convinsi ca poti fi “tras de curent”, ca nu e bine sa stai intr-o incapere unde circula aerul si care aduc cate o istorioara proprie pentru argumente de genul ca atunci cand circula cu toate geamurile deschise la masina li se intepeneste ceafa, inrosesc ochii, au dureri de cap sau care confirma ca un vant puternic sau un geam lasat deschis le-a produs o mica paralizie faciala.
Prin urmare cei care neaga efectele adverse ale “trasului curentului” nu ii vor putea convinge niciodata, cu oricate argumente stiintifice, pe cei care au resimtit pe “pielea proprie” aceste efecte.
CITEȘTE ȘI: Primul An al bebelușului – Primele 52 de săptămăni de viață
De ce pe unii oameni “ii trage curentul” si pe altii nu?
Cei din tabara celor care contesta acest fenomen spun ca e si auto-sugestie, dar in primul rand sensibilitatea dobandita tocmai prin fuga repetata de orice curent de aer. Suntem de mici tinuti doar in incaperi “etans”, cu caciulita in casa, stam si transpiram pe canicula fara sa avem curaj sa deschidem vreun geam, astfel incat intr-un final chiar devenim sensibili la ceva ce pentru alti oameni trece drept o adiere placuta de vant. De fapt faptul ca esti “tras de curent” este un simptom, nu o cauza care declanseaza diverse neplaceri.
CITEȘTE ȘI: Infecție virală sau bacteriană? Cum îți dai seama?
Spre exemplu ai o carie, un nerv mai sensibil la dinti, o masea care ar fi trebuit tratata sau scoasa, sau daca ai o otita cronicizata, o sensibilitate la nivelul urechii, o infectie netratata in aceste cazuri este drept ca aerul rece in miscare provenit de la geamuri deschise sau chiar de la un ventilator iti va declansa durere. Dar nu curentul este cauza problemelor de sanatate, el doar atrage atentia ca organismul are anumite probleme netratate, neglijate.
Crestem copilul in spiritul “sa nu te traga curentul, maica?”
Desigur ca nu este cazul. Nu trebuie sa facem din spaimele noastre si spaimele copilului. Desigur ca nu vom tine bebelusii in frig neprotejati de imbracaminte adecvata, dar nu trebuie sa ne facem scenarii apocaliptice cu vantul care sufla dintr-o ureche in alta si produce ravagii daca nu punem copilului caciula, chiar daca vantul este de fapt o briza placuta, o adiere calda. Copiii nu au, spre deosebire de unii adulti care isi neglijeaza sanatatea, probleme preexistente care ar putea fi accentuate de frig sau vant. Nu spune nimeni sa calim copilul in stil spartan, dar prea mare “cocolosire” duce la efecte contrare, un copil imbracat mult prea gros se va supraincalzi, va transpira si abia atunci vantul va fi primejdios. CITEȘTE ȘI: Antibioticele – salvatoare DOAR în infecțiile bacteriene. Altfel, letale!
De asemenea multi parinti considera ca in anotimpurile reci e de preferat sa mearga cu copilul intr-un loc de joaca amenajat la interior, insa riscul de a contacta virusi si bacterii este mult mai mare intr-un mediu caldut si aglomerat si prin care mai mult ca sigur sunt dusi si copii bolnavi sau cu vreun virus in incubatie. Joaca si plimbarile in aer liber, curat, cu imbracaminte adecvata de sezon, sunt intotdeauna de preferat.
Pentru tine cat de rece trebuie sa fie afata pentru a-i pune copilului caciula? Obisnuiesti sa-i pui caciula si cand sta in casa? CITEȘTE ȘI: Fontanelele bebelușului. În ce ordine se închid și când e cazul să ne îngrijorăm
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.