Toate mamele asteapta cu nerabdare momentul in care copiii lor incep sa vorbeasca pentru a putea comunica mai usor cu ei si pentru a evita frustrarile legate de imposibilitatea lor de a-si verbaliza dorintele. Totusi, uneori momentul mult asteptat intarzie sa apara. De ce unii copii nu vorbesc nici la varsta de 3 ani?
Multe mame au auzit expresii ca „probabil e mai interesat de achizitiile motorii” sau „cand o sa-si dea drumul la vorba o sa vorbeasca foarte corect din prima, direct in propozitii”. Cu siguranta ca ai auzit povestea nepotului vecinei prietenei tale, care a vorbit la 4 ani direct in rime. Este adevarat ca exista destule cazuri in care copii perfect sanatosi au inceput sa vorbeasca mai tarziu, insa atunci cand e vorba despre puiul tau este bine sa fii sigura ca nu e nimic in neregula in ceea ce il priveste.
Limbajul articulat al copilului se dezvolta treptat. La un an copiii spun „mama” si „dada” si alte silabe repetitive si incep sa combine silabe diferite. In jurul varstei de un an jumatate in vocabularul lor isi fac loc primele cuvinte cu sens. Incet incet, incep sa pronunte din ce in ce mai corect, iar vocabularul lor incepe sa fie din ce in ce mai bogat. Citește pe larg despre: Primele cuvinte – La ce vârstă începe bebe să vorbească?
Care sunt cauzele intarzierii in dezvoltarea limbajului la copii?
Intarzierile in dezvoltarea copilului pot fi de mai multe tipuri, iar intarzierile legate de limbaj sunt printre cele mai frecvente. Printre cauzele sale se numara:
- Expunerea copilului la mai multe limbi
- Dificultati de invatare
- Defecte anatomice ale frenului lingual, buzelor sau palatului
- Hipoacuzia sau surzenia
- Autismul si boli din spectrul autist, care afecteaza capacitatea de interactiune sociala.
Dezvoltarea limbajului la copii – Cum ar trebui sa comunice un copil de 3 ani?
Intre varsta de 2 si 3 ani cei mai multi copii isi extind spectaculos capacitatea de exprimare. Vocabularul lor trebuie sa cuprinda prea multe cuvinte pentru a le mai putea numara, iar copilul trebuie sa fomeze propozitii cu minim 3 cuvinte. De asemenea, membrii familiei trebuie sa inteleaga mai mult de 75% din ceea ce spune, iar strainii ar trebui sa inteleaga macar 50% din limbajul sau.
CITEȘTE ȘI: Copilul cu probleme de vorbire – Când mergem la logoped?
Dezvoltarea limbajului la copii – Cand trebuie sa ceri ajutor specializat?
Exista cateva semnale de alarma pe care e bine sa le ai in vedere. Este indicat sa apelezi la un consult de specialitate daca dupa varsta de 2 ani copilul:
- Nu foloseste spontan cuvinte si propozitii scurte
- Nu asculta comenzi si indicatii simple
- Nu foloseste propozitii din 2 cuvinte
- Nu pronunta consoanele de la inceputul sau sfarsitul cuvantului
- Este cu greu inteles inclusiv de catre parinti.
Cand copilul nu vorbeste – La cine trebuie sa apelezi?
Medicul de familie sau medicul pediatru sunt primii care trebuie informati de aceasta problema. Ei te vor indruma catre un medic specialist de neuropediatrie infantila. Acesta va evalua copilul nu numai din punctul de vedere al limbajului, ci va urmari si cum comunica nonverbal, cum se joaca, cum interactioneaza cu adulti si copii, cunoscuti sau straini. Nu trebuie sa omiti importanta unui consult ORL si tratarea eventualelor probleme din aceasta sfera. CITEȘTE ȘI: 9 Secrete pentru a învăța copilul să vorbeasă repede și corect!
Cand copilul nu vorbeste – Ce poti face pentru a-ti ajuta copilul?
In primul rand trebuie sa te inarmezi cu rabdare si optimism. De cele mai multe ori, intarzierile de limbaj se remediaza simplu, brusc si natural. Odata ce ai consultat medicii si ti s-a confirmat ca cel mic este sanatos, trebuie sa te relaxezi si sa nu pui presiune pe copil. Va puteti juca de-a repetatul, stimulandu-l astfel sa repete diferite cuvinte dupa tine. Poti insista discret sa inlocuiasca limbajul nonverbal cu comunicarea verbala. Poti sa nu „pricepi” ce doreste atunci cand e vorba de lucruri uzuale cu denumiri simple, pana ce nu spune ce ii trebuie.
S-a observat ca multi copii perfect sanatosi nu isi bat capul sa vorbeasca pentru ca nu au nevoie. Parintele este mereu langa el, gata sa sara la cel mai mic indiciu nonverbal. Daca mama ii da sticla cu apa de cum priveste in directia ei, ce rost are sa faca efortul de a o cere?
Se pare ca un efect benefic asupra dezvoltarii limbajului o are si antrenarea muschilor masticatori. In acest scop este indicat sa renunti la alimente sub forma de pasta si sa ii prezinti o cat mai mare varietate de texturi si consistente. Si desigur este extrem de important sa vorbesti cu cel mic. Sa ii povestesti, sa ii citesti. Se pare ca rimele si ritmul poeziilor ii stimuleaza pe cei mici.
CITEȘTE ȘI: Semnele autismului la copii – Mami, observă aceste indicii timpurii!
Nu in ultimul rand, trebuie sa te asiguri ca te confrunti cu „lenea” sau „refuzul” de a vorbi, nu cu imposibilitatea de a comunica verbal. Asadar, du copilul la un medic specialist daca banuiesti ca ar putea avea dificultati. Este dreptul copilului tau de a primi ajutorul de care are nevoie, cat mai devreme! O interventie precoce si rapida inseamna de multe ori o remarcabila economie de timp si energie si o recuperare mai eficienta si completa.
Micutul tau la ce varsta a inceput sa vorbeasca? Cum era vocabularul sau in jurul varstei de 3 ani?
CITEȘTE ȘI DESPRE: 8 Jocuri pentru copii care le dezvoltă vocabularul și îi ajută să se exprime mai ușor
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.