La varsta de 11 luni bebelusul este la stadiul la care ar umbla toata ziua, de-a busilea, sprijinit de mobila sau tinut de maini si incepe treptat sa treaca de la gangurit la cuvinte. Este foarte curios si dornic sa experimenteze cat mai multe situatii noi. Bebelusul este in centrul atentiei si este incantat atunci cand primeste laude si este incurajat sa faca diverse actiuni.
Cand este intrebat, stie sa arate care sunt obiectele sau persoanele respective. Arata cine este mama, tata, care e jucaria preferata, unde e usa, masa, scaunul. Daca aude muzica bate din palme, da din cap, ar vrea sa sara, toate acestea fiind modalitati de a-si exprima bucuria. De asemenea, acum poate avea si alte expresii faciale prin care isi exprima tristetea sau starea de iritare.
Ce stie sa faca bebelusul la 11 luni?
- Este din ce in ce mai precis in miscari, poate apuca cu mai multa siguranta obiecte mici si le manevreaza usor;
- Sta foarte bine in sezut;
- Exerseaza in continuare mersul de-a busilea, mersul de-a lungul unui sprijin (canapeaua) sau mersul sustinut de maini.
- Cand il imbraci ridica piciorul;
- Trage de sosete si reuseste sa si le scoata;
- Are in vocabular 2-4 cuvinte;
- Este posibil sa spuna mama si tata, dar nu cu trimitere la persoana;
- Isi dezvolta simtul posesiunii;
- Pune obiectele unele in altele;
- Memoria este mai buna si isi aduce aminte de persoane, situatii, jucarii ascunse pe care le cauta si este foarte incantat cand le gaseste;
Dezvoltarea limbajului este diferita de la bebelus la bebelus si depinde intr-o mare masura de gradul de stimulare avut inca din timpul cand era nou-nascut, dar si de mostenirea genetica.
In timp ce unii bebelusi spun la 11 luni “papa” cand vad mancarea sau “brr” cand vad o masina, altii nu vor spune nici un cuvant nici la 18 luni. Este important sa retii ca bebelusii sunt diferiti si se dezvolta diferit. La aceasta varsta mai dezvoltate sunt mimica si gesturile decat vorbirea.
Dezvoltarea copilului este influentata de diversi factori, fiecare punandu-si amprenta intr-un anumit mod si anumita masura asupra viitorului adult. Acesti factori sunt numerosi, dar daca ar fi sa-i clasificam pe cei mai importanti ei ar fi: factorii genetici, modul de viata al mamei in perioada sarcinii, mediul inconjurator incepand cu familia, stilul de parenting practicat, temperamentul copilului.
Ca regula generala, medicii pediatri considera ca bebelusul ar trebui ca in jurul varstei de 1 an sa fie capabil sa pronunte cate un cuvant simplu, la 18-24 de luni copilul ar trebui sa inceapa sa foloseasca si combinatii de cate doua cuvinte, pentru ca inainte de a implini 3 ani sa foloseasca propozitii alcatuite din cel putin 3 cuvinte.
Evaluarea dezvoltarii limbajului nu se refera insa doar la ceea ce copilul e capabil sa pronunte, ci si la ceea ce este capabil sa inteleaga. De exemplu, la 18 luni majoritatea copiilor cunosc si folosesc intre 50 si 100 de cuvinte, dar inteleg cu mult mai multe. In plus, comunicarea non-verbala deosebit de expresiva reprezinta un indiciu in plus ca nu exista motive de ingrijorare.
Cartile ilustrate pentru copii sunt un foarte bun stimulent
Bebelusul da cu usurinta pagina dupa pagina, arata unele obiecte/animale atunci cand este intrebat sau pune degetul pe o imagine asteptand sa i se spuna ce reprezinta. Afla cum il inveti de mic sa fie un mare cititor.
Comportomentul copilului de 10-12 luni in limite normale ar putea fi:
- Este in masura sa inteleaga ordine simple, dar rareori le urmeaza.
- Accepta obiecte de la un adult, dar le restituie numai cui vrea.
- Reteta miscari si expresii verbale care genereaza laude din partea parintilor.
- Apuca obiecte, chiar si pe cele mai mici, intre degetul aratator si degetul mare, si le duce la gurita deoarece aceste este modul sau de a exloata.
- A dobandit o anumita dezvoltare motrica. Se aseaza, se ridica, se aseaza din nou singur, merge cu picioarele departate si cu mainile intinse.
- Daca este tinut de mana poate merge pe distante mai mari.
- Repeta ceea ce vede la adultii din jurul sau.
- Plange si se intristeaza cand parintii si adultii care il ingrijesc in mod frecvent se indeparteaza de el.
- Este curios si doreste sa bea singur si sa manance singur.
- A inceput sa adoarma mai usor, ziua doarme pentru perioade scurte.
- Ii place sa se joace, in timpul jocului comunica prin lalaire.
- Isi descopera noi zone ale corpului si este cooperant cand mama il imbraca, il spala sau il hraneste.
La aceasta varsta ii poti oferi copilului o varietate de alimente
Bebelusul incepe sa manance singur, asa ca ofera-i bucatele de paine, biscuiti, fructe si legume moi. Mesele de lapte sunt acum doar dimineata si seara. Rareori bebelusul se va mai trezi noaptea pentru lapte.
Pe masura ce bebelusul isi va dezvolta abilitatea de a mesteca si piureurile ar trebui sa fie mai ingrosate. Ai putea chiar adauga in piure un aliment tocat foarte marunt. Daca vei amana sa modifici consistenta piureului se poate intampla ca bebelusul sa refuze ulterior alte texturi, fiind nevoita sa ii pasezi apoape toate mancarurile.
Teme de interes pentru parintii bebelusului care se apropie de 1 an
Dezvoltarea limbajului
Cand invata sa mearga singur
Sanatatea copilului
Intrarea in colectivitate
Retete copii 1 an
Renuntarea la scutece
Uite ce se intampla cu bebelusul tau luna urmatoare – Bebelusul la 12 luni
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.