Aceasta intrebare care se regaseste in titlu ar putea fi considerata din start o intrebare retorica. Din pacate, inca se comercializeaza masiv, marsupiile si premergatoarele sunt niste dispozitive nocive la care nu ar trebui sa recurgem deoarece, desi par a ne fi de ajutor pe moment, pericolele pe care le comporta depasesc cu mult asa-zisa utilitate. Aceasta este vestea proasta, vestea buna este ca ele au alternative sanatoase cu care le putem inlocui.
Care sunt dezavantajele marsupiului ?
Marsupiul are efecte negative atat asupra bebelusului cat si asupra mamei. Asupra mamei efectele negative se materializeaza in inevitabile dureri de spate, marsupiul nefiind astfel conceput incat sa distribuie corect greutatea copilului purtat. Asupra bebelusului, din pacate, efectele negative sunt si mai numeroase.
5 efecte negative ale marsupiului asupra bebelusului:
1. In primul rand pozitia copilului este total incorecta si nefiziologica intr-un astfel de dispozitiv de purtare, ceea ce este vizibil chiar si cu ochiul liber (desi ne amagim ca bebelusul sta comod fiindca de multe ori nu protesteaza, sau protesteaza dar apoi se obisnuieste cu acea pozitie anormala). Intr-un marsupiu copilul este efectiv „atarnat”, toata greutatea lui se distribuie pe oasele pubiene (si pe testicole, in cazul baietilor, evident). Greutatea plasata in totalitate pe oasele bazinului poate afecta dezvoltarea armonioasa a curburilor coloanei vertebrale si ar putea influenta chiar aparitia ulterioara a spondilozei.
2. Tot pozitia defectuoasa pe care o are copilul in marsupiu, cu picioarele atarnand, ii poate cauza dureri de sold si poate favoriza aparitia displaziei de sold.
3. Nici capul copilului nu este bine sustinut in cazul purtarii intr-un marsupiu si este evident ca sustinerea capului este foarte importanta la un copil atat de mic, muschii gatului si ai spatelui sau nefiind inca suficient de dezvoltati si de antrenati.
4. In marsupiu copilul este silit sa stea drept la verticala, pozitie nefireasca pentru un nou-nascut sau bebelus, iar daca este purtat cu fata spre exterior spatele i se poate chiar curba invers, el nesprijinindu-se de corpul mamei cum se intampla atunci cand este purtat in brate sau intr-un dispozitiv de purtare adecvat.
5. Faptul ca in majoritatea marsupiilor copilul este purtat cu fata spre exterior are si alte neajunsuri decat cele legate de postura corecta si anume faptul ca astfel purtat copilul este supus unui adevarat bombardament de stimuli de care el nu are cum se apara daca se simte agresat, speriat, nelinistit, nu se poate refugia cu capul spre pieptul mamei si nu-i poate vedea chipul pentru a se linisti.
Prin urmare folosirea marsupiilor este contra-indicata dar dupa cum spuneam, exista o varietate de alternative sanatoase, dispozitive de purtat recomandate cum ar fi : slingul cu inele, slingul fix (pouch), wrap-ul, mei-tai-u … sau pur si simplu bratele mamei.
Premergatorul este un alt dispozitiv care multor mame li se pare indispensabil dar care are si el efecte negative.
De altfel in unele tari, precum Canada, el a fost chiar interzis in urma a numeroase accidente soldate cu moartea copiilor lasati nesupravegheati in premergator astfel incat au cazut pe scari sau s-au rasturnat lovindu-se puternic la cap. Si de ce sa nu recunoastem, de multe ori premergatorul fiind utilizat fiindca ii este mai folositor mamei, care considera ca are mai multa libertate in timp ce copilul se distreaza in acel dispozitiv in care il crede in siguranta.
Dar chiar luand in considerare supravegherea copilului premergatorul nu este nici necesar nici util, dimpotriva.
Dar de ce nu este bine sa utilizam premergatorul? 6 motive:
1. In primul rand este in firea lucrurilor ca un copil sanatos sa invete singur sa umble, trecand prin etape firesti ca mersul de-a busilea si mersul cu sprijin de diferite obiecte sau de mana parintelui, nu este nevoie de un dispozitiv artificial care sa-l „invete” pe copil mersul sau sa-l „antreneze” in vederea acestui lucru. Dimpotriva, folosirea premergatorului interfereaza cu achizitiile la care ar trebui copilul sa ajunga in mod firesc, prin propriile puteri.
2. Plasarea copilului in premergator ii da senzatia ca poate sa faca mai multe decat e capabil astfel incat atunci cand se va renunta la premergator el va fi mai predispus la accidente decat un copil care s-a pornit sa mearga prin propriile puteri. De asemenea ii da un fals sentiment de siguranta astfel incat atunci cand va merge fara ajutorul lui va dura mai mult pana va invata sa cada, pana va capata reflexul de a anticipa si a amortiza caderea.
3. In premergator coloana copilului este suprasolicitata rezultand viitoare probleme deloc de neglijat. Cu cat copilul va fi pus mai devreme (sunt parinti care incep foarte, foarte devreme pe la 4-5 luni) cu atat va fi mai nociv pentru coloana sa vertebrala.
4. Majoritatea copiilor obisnuiti sa mearga in premergator, mai ales cei pusi foarte devreme, vor deprinde un mers defectuos, pe varfuri sau cu labele picioarelor orientate spre interior.
5. Chiar si sub supravegherea parintelui se pot intampla accidente neprevazute, rasturnari, in urma carora copilul se poate rani.
6. Desi nu acesta ar trebui sa primeze, desigur, ar fi totusi de luat in calcul si aspectul material, pragmatic: aceste premergatoare sunt in general foarte scumpe si vor fi folosite oricum maximum 2-4 luni pana copilul va incepe sa umble singur.
O alternativa la premergator ar fi antemergatorul, care este sub forma unei jucarii pe care copilul poate sa o impinga sprijinindu-se pe ea si cu care isi poate exersa mersul, dar aceasta doar de cand e pregatit sa paseasca singur.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.