Inainte sa raman insarcinata m-am pregatit pentru asta: am fost la medicul de familie, mi-am facut analizele pentru a vedea daca totul este in regula, am inceput sa mananc (mai) sanatos si sa fac un pic de sport. Desi am dorit sa raman insarcinata si asteptam acest lucru cu nerabdare si, credeam eu, in cunostinta de cauza, cand s-a intamplat prima mea reactie a fost una de spaima: „ce-o sa ma fac?”. Aveam abia cinci saptamani de sarcina si ma gandeam cu groaza la nastere. Acum imi vine sa rad, insa atunci mi se parea ca ma asteapta o incercare teribil de grea, pentru care nimic nu m-ar fi putut pregati.
Primele doua-trei luni le-am dedicat cartilor despre nastere. Am citit tot ce mi-a cazut in mana si pentru mine asta a functionat ca metoda de reducere a anxietatii. Am ajuns sa inteleg ce se intampla cu corpul meu, de ce apar toate modificarile care apar, la ce trebuie sa ma astept in continuare si asta m-a ajutat sa ma simt mai sigura pe mine si sa nu mai fiu atat de speriata de momentul propriu-zis al nasterii.
Pe undeva reactia mea e de inteles: „informatiile” cele mai accesibile despre nastere care pot veni de la mama, de la bunica, de la vecina atotstiutoare si uneori chiar de la personalul medical sunt acelea referitoare la durere, sange ori durata inumana a travaliului. Daca intrebi la intamplare zece persoane cum cred ca este o nastere, probabil ca macar opt dintre ele vor face referire la durerile de nesuportat ale travaliului; chiar daca n-au nascut niciodata…
De ce apare frica fata de nastere?
Este normal sa simtim o anumita teama legata de nastere. Pana la urma e o situatie speciala, prin care n-am mai trecut (daca suntem la primul copil). Cand insa nici nu stii ce urmeaza sa se intample si totul e o mare nebuloasa, frica poate escalada cu usurinta. Mai mult, in timpul nasterii frica poate duce la tensiune si implicit la durere. In travaliu exista oricum un anumit nivel de durere, nu este deloc cazul sa adaugam surse suplimentare atunci cand le-am putea de fapt controla!
In prezent din pacate medicii nu fac mare lucru pentru a informa viitoarele mamici. De cele mai multe ori consultatiile prenatale dureaza maximum 15 minute si aproape niciodata nu sunt furnizate informatii pertinente despre ce inseamna sarcina si nasterea. Sigur, cei mai multi dintre ei vor raspunde probabil la intrebari, dar de regula foarte succint. In plus, viitoarea mamica trebuie sa stie exact ce sa intrebe.
Cum ne putem informa?
Doua alternative viabile sunt reprezentate de cursurile prenatale sau de cartile specializate. Din aceste doua surse viitorii parinti pot afla informatii legate de sarcina, nastere si ingrijirea nou-nascutului. Nu orice curs ori carte sunt insa potrivite!
Ce carti sa citim despre nastere?
Cartile pot oferi si ele informatii incomplete si uneori chiar eronate, in neconcordanta cu ultimele descoperiri din domeniul fiziologiei, spre exemplu.
Carti considerate extrem de utile acum 15-20 de ani s-ar putea sa nu mai fie la fel de potrivite astazi, deoarece nu mai tin pasul cu cercetarile recente. Daca mama, bunica sau vecina si-au crescut copiii dupa anumite reguli, asta nu inseamna ca acele reguli se vor aplica la fel de bine noii mamici.
Se intampla insa uneori ca tocmai aceste carti sa fie cele dupa care (inca) se mai ghideaza personalul medical ce are grija de mama sau de nou-nascut, astfel incat e aproape o datorie pentru viitorii parinti sa fie cat mai informati. Studii recente arata din ce in ce mai mult ca perioada din viata intra-uterina si felul in care decurge nasterea au o relevanta mult mai mare decat se considera pana acum in ceea ce priveste evolutia ulterioara a bebelusului. Pentru ca exista pe piata un numar extrem de mare de carti despre sarcina/nastere e uneori greu sa alegem varianta potrivita.
Partea pozitiva a abundentei de carti este aceea ca parintii pot alege nivelul de informare – pot citi carti in care nu se intra in prea multe detalii fiziologice/medicale, se vorbeste relativ superficial despre intregul proces, destul insa ca cititorii sa inteleaga despre ce e vorba. Sau pot alege carti in care informarea se face detaliat, deoarece pentru unii dintre noi este important sa inteleaga cat mai bine ce se petrece de fapt in timpul sarcinii/nasterii.
Ca regula generala ar fi bine de cautat carti scrise de catre autori ce activeaza de ani de zile in domenii legate de sarcina si nastere (obstetricieni, moase, educatori prenatali, doule, pediatri), care sunt implicati in cercetari si care se tin la curent cu descoperirile recente din domeniile lor de activitate.
Si la ce cursuri prenatale mergem?
Cu la fel de multa grija trebuie alese cursurile prenatale. Exista cursuri gratuite si exista cursuri platite. Exista cursuri tinute in centre de planificare familiala ori in spitale/maternitati, de catre personalul medical si exista cursuri sustinute de educatori prenatali certificati.
Diferentele intre feluritele tipuri de cursuri sunt mari. In general in cazul celor sustinute de catre personal medical (doctori, moase ori asistente) nu se intra in foarte multe detalii si adesea lucrurile pun accent pe medicalizarea nasterii. Cercetarile recente arata insa cate efecte nedorite poate avea medicalizarea excesiva si ca este bine, pe cat posibil, sa evitam orice interventie in procesul natural si fiziologic al nasterii.
Diferentele tin si de persoana care tine cursul. Este ideal sa aveti o intalnire cu educatorul inainte de a va inscrie efectiv la curs, pentru a vedea daca „va potriviti” – stim cu totii ca exista persoane pe care le simpatizam instantaneu, in vreme ce altii ne sunt antipatici fara sa stim de ce.
In loc de concluzie
Asa cum am spus deja, informarea este o tehnica eficienta pentru a reduce teama mamicii de momentul nasterii. Exista astazi o varietate de surse de informare pe care le putem folosi dupa bunul plac. Dincolo de a fi un drept, informarea e aproape o datorie pentru parintii in devenire: nu mai sunt responsabili doar pentru ei, ci si pentru noul membru al familiei.
Te-ar mai putea interesa:
Cum iti dai seama ca a inceput travaliul?
Importanta relaxarii la inceputul travaliului
Cum iti ajuti bebelusul sa vina mai usor pe lume?
Voi suporta durerea nasterii?
De unde vin durerile in timpul nasterii?
Cum s-a pozitionat bebelusul tau?
Cum vei naste?
Ce presupune nasterea prin cezariana?
7 sfaturi pentru a trece mai usor de depresia postpartum
La ce sa te astepti dupa nastere?
Revenirea dupa operatia de cezariana
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.