Fericirea stă în lucruri simple! Imediat dupa nastere, se pune temelia unei relatii speciale intre bebe si parintii sai. Afla cum se creeaza aceasta legatura unica si speciala!
Legatura speciala dintre parinti si bebelus este consecinta mai multor factori si poate de asemenea fi accelerata de anumite gesturi. Numita in engleza „bonding”, este reprezentata de avalansa de emotii si sentimente care fac ca bebelusul sa aiba o nevoie fizica de parintii sai, iar parintii sa nu isi poata imagina sa nu aiba copilul aproape. Afla cum se creeaza aceasta legatura unica si speciala!
Inca de cand i-ai auzit primul strigat, ai simtit ca ai face orice, absolut orice pentru a-l proteja. Aceasta avalansa de emotii este mediata de un hormon al starii de bine, denumit dopamina, care il ajuta si pe bebelus sa se ataseze de tine.
Legatura speciala dintre bebelus si mama sa incepe sa se formeze inca din perioada sarcinii. Unele femei spun ca au simtit ca isi iubesc neconditionat pruncii de cand le-au simtit prima miscare, sau primul sughit. Sau poate ca te-a coplesit sentimentul de iubire atunci cand l-ai vazut pentru prima oara la ecografie?
Legatura cu bebelusul se formeaza imediat dupa nastere?
Pentru multe femei, da. Unii parinti traiesc un sentiment de atasament neconditionat pentru bebelusul lor imediat ce acesta s-a nascut. Oxitocina secretata in sarcina si in travaliu ajuta la declansarea sentimentelor de euforie si dragoste neconditionata fata de nou-nascut. Este destul de probabil sa simti o nevoie coplesitoare de a-ti proteja copilul, inca de cand l-ai vazut prima data.
Este insa la fel de normal ca sentimentele acestea de atasament puternic sa se dezvolte in timp. Daca ai avut un travaliu lung sau o nastere dificila, probabil ca esti prea obosita sau speriata, iar aceste trairi iti pot afecta sentimentele.
Mamicile de gemeni spun ca li s-a parut dificil sa se ataseze de amandoi. De asemenea, mamicile ai caror bebelusi sunt dusi la cresa maternitatii imediat dupa nastere pot avea dificultati in crearea acestei legaturi speciale.
In cazul in care din motive medicale nu poti fi alaturi de bebelus tot timpul, poti cere o poza cu el. Simplul fapt ca privesti poza bebelusului tau poate facilita secretia laptelui.
Este ceva ce trebuie sa fac ca sa ma asigur de formarea acestei legaturi speciale?
Tu si bebelusul tau veti trai o poveste de dragoste unica, orice ar fi. Exista insa cateva lucruri pe care le poti face ca sa accelerezi acest proces, in beneficiul amandorura. Contactul piele pe piele este cea mai naturala metoda de formare a atasamentului. Nou-nascutul isi foloseste simtul tactil si mirosul in primele saptamani de viata, cand vederea, principalul organ de simt, nu este inca destul de dezvoltat. Alaptarea cat mai devreme dupa nastere este de asemenea plina de beneficii. Pe de alta parte, daca din motive medicale, nu poti face lucrurile astea imediat dupa nastere, nu te lasa cuprinsa de disperare. Nu ai ratat vreo sansa unica de a stabili legatura dintre tine si copilul tau. Legatura care incepe acum, in primele ore de viata, se dezvolta si se consolideaza tot restul vietilor voastre!
CITEȘTE ȘI: Ora magică după naștere | Bebelușii manifestă 9 comportamente instinctiv
Ce altceva mai pot face?
Atasamentul tau fata de bebelus creste pe zi ce trece. Asigura-te ca ii raspunzi imediat ce il auzi plangand, tine-l cat mai mult in brate sau intr-un sistem de purtare, priveste-l in ochi, zambeste-i si vorbeste-i.
Chiar daca nu il tii mereu in brate, asigura-te sa ce in aceeasi incapere cu tine, ca te aude si te vede. Dormi in aceeasi camera cu bebelusul macar in primele 6 luni de viata, cosleeping-ul avand efecte benefice suprinzatoare.
Masajul zilnic este un alt moment important. In timp ce ii faci masaj ii vorbesti, il privesti, incepi sa ii descifrezi limbajul corpului si sa ii intelegi gangurelile pe diferite tonalitati.
CITEȘTE ȘI: Viața secretă a creierului copilului – Cum te asiguri că ajuți la dezvoltarea lui?
Dar daca dupa nastere nu traiesc nici unul dintre sentimentele astea de dragoste coplesitoare?
In primul rand incearca sa nu te ingrijorezi si sa nu te concentrezi asupra acestui lucru. Cu siguranta nu esti singura. Nu e cazul sa te simti vinovata ca nu ai simtit ca vei muta muntii din loc, din prima clipa in care ti-ai vazut bebelusul.
Aceasta legatura se formeaza la fiecare in ritmul ei, este oricum un proces gradual. Pe masura ce incepi sa iti cunosti copilul, vei sti si cum sa il alini si sa te bucuri de prezenta lui.
CITEȘTE ȘI: Primele săptămâni după naștere pentru mamă și nou-născut
Cand ar trebui sa imi fac griji?
Daca la cateva saptamani dupa nastere nu simti ca iti iubesti bebelusul mai mult decat imediat dupa nastere, daca te simti detasata sau ai sentimente negative fata de el, probabil ca esti epuizata, treci prin depresia postnatala si ai nevoie de sprijin.
Discuta cat mai repede cu medicul tau si nu ezita sa ii impartasesti sentimentele tale, este cu siguranta obisnuit cu temerile proaspetlor parinti! Este esential sa fii sincera, pentru ca medicul sa te poata ajuta sa ai grija cat mai bine de bebelus!
Depresia postanatala nu este un moft. Este o problema reala, care poate intarzia crearea legaturii intre tine si bebelus si care iti poate ingreuna rolul de mama. CITEȘTE ȘI: Vrei un copil sănătos emoțional? Iată ce trebuie să faci!
Legatura aceasta magica se formeaza si intre bebelus si tati?
Cu siguranta tati si bebe au si ei legatura lor speciala. De altfel, bebelusii cunosc la nastere vocea lui tati!
Tati ii poate vorbi lui bebe cat e in burtica, poate asista la nastere si tine in brate bebelusul inainte ca mami sa poata face asta, poate taia cordonul ombilical, poate legana bebelusul, ii poate face baie sau masaj.
Si nu numai tata, dar si tatii trec prin schimbari hormonale inainte de nasterea copilului lor. Exista centre de nastere unde se incurajeaza contactul piele pe piele si intre tata si bebelus.
Tu cum ai descrie sentimentele de atasament dintre tine si bebelusul tau dupa nastere?
CITEȘTE ȘI: Primul An al bebelușului pe săptămâni – Primele 52 de săptămâni de viață
CITEȘTE ȘI: Nu există o bucurie mai mare ca mamă să îți vezi bebelușul cum te privește în ochi când îl alăptezi
ÎN CLUBUL BEBELUȘILOR am pregătit un GHID COMPLET DE SUPORT PENTRU ALĂPTARE
Vizitează sectiunile de mai jos și alăptarea bebelușului va fi lină și plină de satisfacții!
ALĂPTAREA LA ÎNCEPUT
BEBELUȘI ALAPTAȚI
ALIMENTAȚIA ÎN ALĂPTARE
DESPRE LAPTELE MATERN
SPRIJIN PENTRU ALĂPTARE
TOTUL DESPRE ÎNȚĂRCARE
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.