Daca incercam sa facem o “calatorie in trecut” in copilaria noastra, poate pentru multi dintre noi cele mai auzite cuvinte au fost “nu e voie sa…, nu ai voie sa…”. Nu e de mirare ca fara sa vrem, din obisnuinta, continuam traditia si ne trezim repetand de multe ori pe zi expresia care nici noua nu ne facea nicio placere cand eram copii.
„Nu ai voie” si efectele negative pe care le poate avea
Parintii care spun des “nu e voie” nu o fac din rea-vointa. Ei considera ca regulile sunt necesare si nu le poti impune fara aceasta expresie autoritara insa din pacate folosirea excesiva a lui “nu ai voie” are efecte negative. Copiii carora li se pun des interdictii, cei care aud la tot pasul “nu ai voie sa te murdaresti, sa arunci jucariile, sa urci pe scaun, sa vorbesti urat” sunt cei care devin cei mai agitati si agresivi copii tocmai din frustrarea acestui exces de “nu”.
Asupra majoritatii copiilor sintagma “nu ai voie” functioneaza ca o tentativa, cu cat un lucru este mai interzis fara explicatii cu atat copiii vor fi mai ispititi sa-l faca pe ascuns. Copiii au nevoie macar de senzatia de libertate, daca este firesc ca libertatea totala nu le-o putem oferi din motive de securitate. Un copil nu se poate dezvolta armonios si echilibrat daca intalneste la tot pasul interdictii, ele ar trebui pastrate pentru cazuri in care sunt cu adevarat necesare.
Care ar fi aceste cazuri in care interdictia este intr-adevar de mare necesitate?
Daca stam sa ne gandim obiectiv cele mai multe interdictii le punem fiindca ne usureaza noua viata sau fiindca ne gandim la “gura lumii” sau fiindca vrem sa orientam copilul in directia in care vrem noi, fara mari eforturi.
Uneori folosim “nu ai voie” parca din inertie, in context absurd
”nu ai voie sa alergi” – de parca e anormal ca un copil sa-si consume energia.
“nu ai voie sa te murdaresti” – desi joaca si explorarea implicit presupun si acest lucru.
“nu ai voie sa plangi ca mai vrei sa stai in parc” – de parca un copil ar putea sa-si reprime emotiile.
De fapt interdictiile sunt cu adevarat necesare doar cand copiii isi pun in pericol viata, sanatatea sau securitatea – ale lor sau ale altora.
Este firesc sa-i impiedicam sa treaca strada pe rosu, sa urce la inaltimi periculoase, sa loveasca alti copii, sa impinga copii de pe tobogan … dar si atunci dupa ce intervenim prompt prin “nu e voie” este bine sa-i oferim explicatii suplimentare prin care sa constientizeze pericolele pe care le implica anumite actiuni. CITEȘTE ȘI: Cum sa ai cel mai CUMINTE copil!
In alte situatii care nu sunt atat de stringente putem obtine un comportament dezirabil prin alte expresii decat acest “nu ai voie” care este nesuferit pentru majoritatea copiilor:
In loc sa ne concentram pe ce nu vrem sa faca putem sa-i orientam spre ce ar fi bine sa faca: de exemplu in loc de “nu ai voie sa iei jucaria altui copil cu forta” sa spunem “daca doresti jucaria altui copil il rogi frumos sa ti-o dea iar daca nu doreste te joci cu altceva la indemana”.
Cand ii pui o interdictie explica-i cat mai pe intelesul lui si de ce este necesara acea interdictie.
Foloseste un ton potrivit, nu excesiv de autoritar, nu te impune prin strigate deoarece ele vor avea doar un efect de moment.
Nu folosi replici de genul “fiindca asa zic eu!”, ”fiindca sunt mama ta si trebuie sa ma asculti!”, ”taci si fa ce zic eu!”
Desigur ca este foarte important ca parintii sa ghideze copilul, sa ofere un cadru sigur, sa puna un set de reguli atunci cand situatia o impune, nu pledeaza nimeni pentru haos, a oferi libertate copilului nu inseamna “a-l lasa de capul lui”. Dar este foarte important modul in care comunicam cu el. Prea multe interdictii spuse pe un ton autoritar sub forma implacabilului “nu ai voie!” pune copilul intr-o pozitie de subordonat in care se simte minimalizat, umilit, neluat in seama ceea ce va da nastere la frustrari.
Excesul de “nu ai voie” poate avea doua urmari, ambele neplacute: poate forma un copil inhibat, caruia ii e frica sa aiba initiativa indiferent de situatie, excesiv de supus sau poate sa-l duca pe copil spre razvratire, stiut fiind ca multi dintre copiii sau adolescentii care “o iau razna” sunt tocmai cei care au fost crescuti in spiritul lui “nu ai voie”. Prin urmare este bine sa ne “monitorizam”, sa constientizam in ce contexte folosim aceasta expresie si sa ne gandim la alternative mai acceptabile pentru copil si cu rezultate mai bune.
Tu de cate ori ii spui copilului tau intr-o zi „nu ai voie” ?
CITEȘTE ȘI: 7 motive pentru care copii nu (mai) ascultă de părinți
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.