„Pierderea” unui copil intr-un loc aglomerat este una dintre cele mai infricosatoare experiente pentru un parinte. Este cu atat mai cumplit cu cat in acele clipe de groaza iti dai seama ca nu ai discutat niciodata cu el despre ce ar trebui sa faca intr-o asemenea situatie.
Expertii, psihologi si politisti au elaborat o serie de masuri de siguranta pentru parinti si copii, in asa fel incat, in cazul in care cei mici se ratacesc, sa fie invatati cum sa reactioneze pentru a fi gasiti cat mai repede si a nu se expune unui pericol si mai mare.
Desi sa te ratacesti este o experienta neplacuta chiar si pentru adult, cu atat mai mult pentru un copil, atunci cand stii cum sa reactionezi corect iti poti pastra increderea in fortele proprii.
Elaboreaza un plan de siguranta impreuna cu copilul
Nu uita ca pe masura ce cresc, copiii viziteaza locuri noi, iar masurile pe care trebuie sa le ia se schimba. Nu doar mediul in care circula copilul se modifica, ci si perspectiva acestuia si capacitatea lui de intelegere, asadar este bine sa discuti periodic cu cel mic despre ce anume trebuie sa faca in cazul in care se rataceste.
Iata cativa pasi pe care ar trebui sa il inveti pe cel mic sa ii urmeze in cazul in care se rataceste:
- Opreste-te !
- Asigura-te ca esti intr-un loc sigur. Daca nu, retrage-te imediat in cel mai sigur loc pe care il poti vedea. Daca de exemplu iti dai seama ca esti singur atunci cand esti in mijlocul trecerii de pietoni, mergi pe unul dintre trotuare.
- Transforma-te in copac: stai drept, cu capul sus, si incearca sa ramai calm.
- Priveste in jur dupa adultul care te insotea. De cele mai multe ori el se afla in imediata apropiere si este suficient sa te uiti in jur ca sa il gasesti.
- Daca adultul care te insotea nu se afla in raza viuala, striga-l. Cat de tare poti, de mai multe ori. Striga-l ORIUNDE te-ai afla, in magazin, la biblioteca, in biserica, pe strada, restaurant, nu are importanta. Striga numele adultului. Daca strigi doar „Mama!” sau „Tata!” este posibil ca vocea ta sa se amestece cu vocile celorlalti copii din locul respectiv. Oamenii isi aud mai repede numele si reactioneaza.
- Daca nici asta nu a functionat, cere ajutor. Cel mai bine este sa apelezi la ajutorul unei femei cu copii.
- Daca nu e nici o femeie cu copii in apropiere, mergi la cel mai apropiat adult care pare calm. Cere-i ajutorul, dar refuza sa pleci din locul in care esti!
Elaboreaza si un plan de rezerva
Planul de rezerva este necesar deoarece copiii, oricat de clar li s-ar fi explicat ce au de facut, se pot speria si pot uita ce au de facut. Sau poate magazinul este foarte aglomerat si copilul nu se poate orienta catre punctul de intalnire stabilit. Sau poate copilul s-a ratacit intr-o zona a gradinii zologice aflata la distanta de intrare, sau s-a ratacit in timpul unei excursii.
Cea mai simpla si mai sigura solutie la care copilul trebuie invatat sa apeleze este sa ceara ajutorul unei femei insotite de copii. Studiile demonstreaza ca femeile insotite de copii au probabilitatea cea mai mica sa raneasca un copil. Copilul trebuie invatat sa ceara ca parintele sa fie sunat pe telefonul mobil. Daca cel mic este prea mic, numarul de telefon al parintelui si adresa pot fi lipite pe maneca, scrise pe eticheta hainelor sau pe o bucata de hartie pusa intr-un buzunar.
In cazul in care copilul se rataceste undeva in natura, invata-l sa se opreasca in locul in care si-a dat seama ca s-a pierdut. Copilul trebuie sa stie ca il vei cauta pana ce il vei gasi. Asta il va ajuta sa nu intre in panica si sa nu alerge haotic, reducand sansele de a fi gasit. Invata-l ca atunci cand se pierde in padure, este posibil ca mai multe echipe sa fie trimise in cautarea sa. Prin urmare, daca isi aude numele strigat de catre straini, este bine sa raspunda.
Exerseaza periodic cu cel mic. Cand mergeti intr-un magazin aglomerat, intreaba-l ce ar face daca s-ar rataci. Foloseste-te de raspunsurile lui ca sa ii amintesti ceea ce este corect sa faca. Daca discuti despre lucrurile astea cu el nu inseamna ca il traumatizezi, ca ii cultivi temeri, ci mai degraba il ajuti sa fie puternic si stapan pe sine in eventualitatea in care s-ar rataci.
Copilul s-a ratacit. Ce trebuie sa faci tu, ca parinte?
- Ramai calm. Daca intri in panica, poti uita informatii importante, ca de exemplu cu ce este imbracat cel mic.
- Localizeaza o persoana oficiala cat mai repede. Un angajat al supermarketului, un politist, un salvamar, un angajat al aeroportului vor sti sa aplice procedurile de urgenta pentru asemenea situatii.
- Nu te indeparta de locul in care ai vazut copilul ultima oara. De multe ori copiii nu pleaca departe astfel ca va puteti regasi daca va cautati cu privirea. Fii atent la anunturile oficiale doarece s-ar putea sa fii anuntat ca cel mic a fost gasit.
- Nu ezita sa alertezi autoritatile. Toata lumea se va bucura daca cel mic va fi gasit repede, intreg si sanatos, dar ezitarile tale pot insemna timp important pierdut.
- Nu il certa pe cel mic odata ce l-ai regasit. Probabil ca este cel putin la fel de speriat ca si tine. In plus, responsabilitatea sigurantei lui iti apartinea tie, adultul.
Ti s-a intamplat ca cel mic sa se rataceasca? Cum ai procedat ca sa il regasesti?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.