Expunerea prelungită a pielii bebelușului la urină și fecale, folosirea unor șervețele umede care produce reacții alergice, infecțiile cu bacterii, dar și frecarea marginilor scutecului de piele sunt cauze care pot produce iritații ale pielii. Dar eritemul fesier apare și atunci când are loc trecerea la alimente solide, precum și la administrarea de antibiotice.
Majoritatea copiilor pot dezvolta eritem fesier în primii ani de viață. Cei mai afectați sunt copii cu vârste cuprinse între 8 și 10 luni. Un scutec ud/murdar neschimbat la timp, curățarea pielii cu anumite produse chimice care pot irita pielea sensibilă a bebelușilor dar și frecarea pielii de marginile scutecului, toate pot duce la iritații care creează un mare disconfort celui mic. Dar nu doar acestea sunt cauzele care duc la iritații ale pielii. Odată cu începerea diversificării alimentației, trebuie avut grijă care sunt alimentele care îi pot provoca bebelușului reacții alergice. Dincolo de diaree, vomă, dificultăți de respirație sau respirație șuierătoare, aceste reacții alergice își manifestă prezența prin urticarie, iritații sau înroșiri ale pielii, simptome asemănătoare și în cazul alergenilor externi.
Introducerea unor alimente noi poate provoca alergie alimentară
Semnele unei alergii alimentare apar, de regulă, la scurt timp după masă. Simptomele manifestate pot fi ușoare:
- Urticarii – apariția unor papule izolate, mâncărimi ale zonei;
- Erupții cutanate – iritații sau înroșiri ale pielii;
- Stare de agitație – copilul plânge, își strânge piciorușele spre burtică.
În cazul simptomelor ușoare, acestea pot fi tratate de medicul pediatru, care va recomanda un test alergologic. În urma acestuia, se va identifica alergenul și se vor urma indicațiile medicului cu privire la cum vor acționa pe viitor în legătură cu alimentul care a provocat alergia. Specialiștii au constatat că alergia la lapte și ouă dispare în timp, copilului putând să-i fie introduse mai târziu aceste alimente fără să-i mai provoace reacții alergice. Nu același lucru se întâmplă în cazul alergiei la nuci, crustacee sau alune – aceste alergii par să persiste toată viața. CITEȘTE ȘI: Rutina corectă de îngrijire a bebelușului: băița, zona scutecului, năsucul, ochișorii, gurița, unghiuțele, urechiușele
Iritațiile apărute pe piele după un episod de alergie alimentară însă trebuie tratate.
Iritațiile netratate produc disconfort, stricând rutina vieții de bebeluș (somn perturbat, stare de agitație, pierderea interesului pentru mâncare) sau se pot infecta. De aceea, mai ales în perioada copilăriei, este recomandat să ai în casă o cremă care să-i liniștească disconfortul creat de iritațiile pielii. Printre cele mai bune produse care calmează iritațiile pielii sunt cremele care conțin oxid de zinc. Manifestările grave ale alergiei alimentare, care apar imediat ce bebelușul a mâncat, sunt reprezentate de:
- Apariția dificultăților de respirație;
- Umflarea feței;
- Stări de vomă;
- Diaree severă.
În acest caz, sună imediat la 112 pentru a primi ajutor imediat. Nu e de glumă cu o reacție alergică severă, oricare dintre cele amintite mai sus poate deveni letală în scurt timp. CITEȘTE ȘI: ABC-ul alăptării. Tot ce trebuie să faci pentru ca alăptarea bebelușului să fie o plăcere!
Alimentele cu cel mai mare potențial alergic
Este foarte important ca diversificarea alimentației unui bebeluș să se facă treptat, adică să i se introducă câte un aliment nou pe rând și să se aștepte 3-4 zile până la introducerea următorului, pentru a observa dacă manifestă reacții alergice la alimentul nou introdus. Dacă îi vei oferi mai multe alimente odată, va fi greu (dacă nu imposibil) să identifici sursa alergiei. Alimentele cu cel mai mare potențial alergic sunt:
- Laptele de vacă
- Ouăle
- Alunele
- Nucile și migdalele
- Peștele
- Crustaceele
- Soia
- Grâul
- Căpșunile
Dacă sugarul este alăptat, acesta poate face dermatită de scutec ca reacție la anumite alimente consumate de mamă, cum ar fi alimente pe baza de roșii, căpșuni, fructele de mare. În acest caz, mama este cea care trebuie să elimine câte un aliment din dieta sa, până când iritațiile pielii bebelușului se ameliorează.
Reacții alergice și iritații ale pielii la antibiotice
Antibioticele, se știe, omoară bacteriile – bune sau rele. Fără prezența bacteriilor bune, există riscul apariției infecțiilor fungice. Acest lucru se poate întâmpla când sugarului i se administrează antibiotice sau când mama care alăptează urmează un tratament antibiotic. Ia legătura cu medicul dacă apar simptomele descrise mai sus, pentru a decide împreună cu doctorul ce alte variante de tratament poți urma. CITEȘTE ȘI: 3 Greșeli ale mamelor în îngrijirea bebelușului care îi pot face rău – Ce ne recomandă pediatrul
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.