Realizezi că există alimente nesănătoase pe care îți vine să le mănânci întruna, fără a te putea opri?
Love-story-ul american pentru mâncatul aiurea, în cantitați mari dar slab calitativ, între mese, la orice oră din zi, uneori și din noapte, a ajuns de ceva timp și pe meleagurile noastre, odată cu apetența crescută pentru consum, într-o zonă de retail ticsită de produse procesate, care mai de care mai apetisante, intens promovate și frumos ambalate. Plăcerea de a gusta în permanență ceva, indiferent dacă e dulce sau sărat, crește direct proporțional cu kilogramele. Dorința de a ronțăi se intensifică pe măsura calupurilor publicitare urmărite, alertele și ofertele cuprinzând inevitabil și mâncarea nesănătoasă. Ai vrea și tu să te ferești, să stai departe, însă nu prea ai cum, asaltul venind din toate tipurile și canalele media.
Oamenii capabili de a devora o pungă întreagă de chipsuri, fursecuri sau biscuiței într-o singură repriză, cel mai probabil în fața televizorului, fac adesea exact ceea ce produsul, prin conceptul său, ar trebui să facă. Mai exact, să creeze dependență. Cunoști tentatia de patiserie, cu mirosul ei îmbietor? Fie in interior, fie la exterior, aroma specifica produselor coapte lovește pe o rază mare. E detectată instant, declanșându-ți pofta. Dacă în acele momente te mai prinde și înfometat, leșini, nu alta! La propriu! Scapi dacă îți cumperi cel puțin o merdenea și un ștrudel.
Ai luat vreodată în calcul că ademenirea spre consum este o acțiune premeditată? Dacă nu ți-a trecut prin minte acest aspect, îți dezvăluim că nimic nu e lăsat la voia întâmplării atunci când vine vorba de profit. Felul în care mâncarea miroase, se prezintă și se simte de papilele gustative reprezintă o strategie bine gândită și socotită. Autorii tentațiilor dulci-sărate cunosc tacticile practicate, jucând cu toate cărțile pe masă pentru a te ispiti. Tu te alegi doar cu senzația de satisfacție deoarece câștigul e la ei. Atenție, vă sunt vizați și copiii, încă de la vârste fragede! Semnalul de alarmă pentru ei se trage, în primul rând.
Știați că pentru testarea și perfecționarea chipsurilor, de exemplu, se folosesc tehnologii de zeci de mii de Euro? Aveți idee până unde merge inovația? Până la nivelul în care se descoperă textura crocantă ideală și punctul perfect de casare. Nu-i simplu, se întocmesc studii, se fac cercetări, se generează date pentru a se găsi, într-un final, formulele fizice (presiune, forță, suprafață) care asigură maximum de savoare atunci când se sfărâmă un banal chip pe cerul gurii. Fascinant interesul acordat, îngrijorător că-i pe seama sănătății noastre.
Grăsimea este unul dintre ingredientele de bază în industria alimentară. Ea e răspunzătoare de frăgezimea unui produs, cremozitatea și consistența lui. Grăsimea promovează textura crocantă (atât de yummy!), combină aromele și chiar emulsionează cavitatea bucală astfel încât consumatorul mestecă ușor, mănâncă mai mult și mai repede. Timpul efectiv necesar unei îmbucături s-a micșorat, termenul de fast-food descriind fără exagerări realitatea. Conform Sensory Spectrum (o firmă de cercetare a comportamentului consumatorilor), înainte de a fi înghițite, majoritatea alimentelor trebuie mestecate de doar 12 ori, față de 20-30, cum se obișnuia cu ani în urmă. Corelați rezultatul studiului cu gramajele mâncării consumate și cu kilogramele depuse!
Amidonul, un alt ingredient de seamă al sectorului de producție alimentară, este absorbit mai repede decât zahărul, ceea ce face ca nivelul glucozei din sânge să crească, iar organismul să-și dorească mai mult dulce. Bineînțeles ca zahărul, sarea, grăsimea, monoglutamatul, pot da dependență (vezi cazul celor înnebuniți după înghețată sau gogoși) dar gustul excelent al produsului finit e gândit atât de bine, încâ o scoate din calcul. Proporțiile magice ale esențelor și texturilor ordonă creierului să reia obiceiul de a mânca iar și iar acel super gustos aliment procesat. Barem dacă ar fi o singură aromă, măcar ai ști cum să te oprești, la ce anume să renunți, însă tu nu ești capabil să identifici și să elimini un sector al curcubeului din cerul gurii. Haideți să vedem împreună care sunt 5 dintre alimentele nesănătoase pentru copii/adulți
5 feluri nesănătoase concepute pentru a crea dependență
Alimente nesănătoase pentru copii- Sucuri
Sucurile artificiale reprezintă o alegere populară pentru mulți părinți, datorită gustului lor dulceag și a faptului că sunt ușor de procurat. Cu toate acestea, cercetările recente au arătat că aceste sucuri pot fi dăunătoare pentru sănătatea copiilor și ar trebui evitate în mod regulat.
Există copii care beau suc aproape în fiecare zi, fapt ce poate duce la dependență. Nu-i o întâmplare că e atât de îndrăgit. Ca să se ajungă la astfel de performanțe, specialiștii din industria alimentară testează mii de versiuni ale aceluiași sortiment. Sunt vizate aciditatea, aromele, densitatea, culoarea, senzația de prospețime oferită, ca într-un final să se obțină amestecul ideal. Nu mai contează că-i cu cireșe, măr verde, struguri, portocală sau ananas, băuturile răcoritoare au în comun aditivi, coloranți artificiali, zahăr și un minim procent de fructe.
Înlocuirea sucurilor artificiale cu alternative sănătoase poate fi o modalitate excelentă de a proteja sănătatea copiilor. În loc să le ofere băuturi sintetice, părinții ar trebui să aleagă alternative precum apa, laptele, sucul proaspăt din fructe stoarse sau consumul de fructe întregi. Acestea asigură nutrienții esențiali pentru creșterea și dezvoltarea copiilor, fără a conține cantități mari de zahăr sau substanțe chimice nocive. Desigur și adulții sunt atrași de sucuri, cofeina din conținut fiind unul dintre motive. Ingredientele mai pot cuprinde acizi (fosforic, citric, malic, tartric) combinați cu un element controversat, sub forma de ulei vegetal bromurat. Ar trebui ca simpla lectură a chimicalelor de pe etichete să vă facă a pune sticla/cutia la loc, pe raft.
Alimente nesănătoase pentru copii – Mezeluri
Mezelurile sunt alimente populare în multe culturi culinare și sunt adesea consumate de copii, fie în timpul mesei, fie ca gustare.
Șunculița afumată (grăsimea cu gust bun, tipic, unic, numită și bacon) este omniprezentă prin preparatele din carne procesată. De la parizer și până la carnati, e adaugată în unele mezeluri, pentru a le conferi minunăția aceea de gust. Din nefericire, aroma de afumatură atât de apreciată e fabricată din ingrediente pe care nimeni nu le acceptă, și anume nitriții. Nitritul de sodiu regăsit în pastramă, salam, șuncă, crenvurști, inhibă apariția bacteriilor, crește perioada de valabilitate, aduce multă savoare și aspectul plăcut, roz, proaspat, făcând produsele irezistibile.
Țineți cont că dacă sunt gătiți, nitriții ăștia interacționează la rândul lor cu alte substanțe, formând agenții periculoși (la propriu), blamați de cunoscători și de organizațiile care militează pentru menținerea sănătății. În lipsa nitriților, mezelurile ar fi fade, palide, banale.
Înlocuirea mezelurilor cu alternative sănătoase poate fi o modalitate excelentă de a proteja sănătatea copiilor (de exemplu, felii de fripuri reci, gătite în casă, din carnea păsărilor și a animalelor crescute cât de cât natural).
Alimente nesănătoase pentru copii – Pop-corn
Popcorn-ul este unul dintre alimentele preferate ale copiilor și este frecvent consumat la evenimente sociale, precum filmele sau petrecerile. Cu toate acestea, pop corn-ul poate fi dăunător pentru sănătatea copiilor, cauzând o serie de afecțiuni. Floricelele conțin aditivi alimentari, arome artificiale și coloranți. Aceste substanțe pot provoca alergii alimentare, astm și boli respiratorii.
N-ai cum să faci floricele de porumb la microunde, pe furiș! În secunda în care primele boabe se aud pocnind, se declanșează în toată casa, biroul, etajul, clădirea, nebunia de miros inconfundabil, unic, senzațional. Alarma olfactivă te dă de gol, urmând a-ți împarți punga de pop corn cu toți cei prezenți. Nu-i rezistă nimeni. De unde vine aroma de senzație? Din chimicalele îmbogățite cu unt (diacetil și pentandionă) și disipate în aer prin procesul de încălzire. Un consum constant, pe perioade lungi, îl expune pe ahtiatul după floricele unor posibile riscuri, mai ales asupra sistemului său respirator. Îngrijorarea referitoare la diacetil i-a determinat pe unii producători să renunțe la acest ingredient. Dăunător ar putea fi și acel strat cu aspect unsuros, de la suprafață, artificiu de imagine la care unii producători încă mai apelează pentru un plus de atractivitate. Pe cât de tentant, pe atât de sintetic!
Înlocuirea pop corn-ului cu alternative sănătoase poate fi o modalitate excelentă de a proteja sănătatea copiilor. În loc să le ofere floricele, părinții ar trebui să aleagă gustări sănătoase, nutritive (fructe și legume proaspete, cereale integrale, nuci, semințe și iaurturi cu conținut scăzut de zahăr).
Alimente nesănătoase pentru copii – Chipsuri
Chipsurile sunt printre gustările preferate ale copiilor, însă ele pot fi dăunătoare pentru sănătatea lor din cauza conținutului ridicat de sare, grăsimi și aditivi alimentari. La fel ca de zahăr, copiii (și adulții) pot deveni dependenți de sare. Singura modalitate de a scăpa de prostul obicei constă în renunțarea la produsele care conțin sare în exces, lăsând astfel papilele gustative să-și revină la normal.
Pofta de gustări sărate (chipsuri, cartofi prajiți, semințe prăjite, sticksuri, sărățele) e cauzată de acrilamida, o substanță chimică, periculoasă, care poate provoca diverse afecțiuni. Acrilamida se formează prin coacerea si prăjirea alimentelor bogate în carbohidrați (la o temperatură suficient de ridicată) și generează aspectul atât de irezistibil, rumen, galben-auriu, arhicunoscut. În concluzie, elementelor chimice dăunătoare, rezultate prin procesare, ar trebui să li se opună rezistență maximă. Primele avertizări asupra acrilamidei au aparut în SUA, încă din 2005.
Revenind la tentație, ispita vine și de la texturile fragede, moi, cu capacitatea de a se topi, într-o secundă. Senzația e super placută, provocându-te să nu te mai oprești din mâncat. Când un produs se înmoaie instant în cavitatea bucală, creierul primește eronat informația că nu conține calorii și că poți să-l consumi la nesfârșit. Grav e ca te atrage cu premeditare. Și, dacă tot mai ai ezitări, află ca chipsurile din cartofi au amidon care, la rândul lui, conține sare, zahăr și grăsimi. Amidonul este mai repede absorbit decât zahărul, fapt ce duce la creșterea indicelui glicemic, provocând organismul să strige: Mai vreau!
În loc să le ofere copiilor chipsuri, părinții ar trebui să aleagă gustări sănătoase și nutritive, cum ar fi fructe și legume proaspete, nuci, semințe, cereale integrale și iaurturi cu conținut scăzut de zahăr.
Alimente nesănătoase pentru copii – Fast food
Și fast-food-ul, desigur, se bazează tot pe poftele și dependențele copiilor. Da, este un segment targetat, distinct, separat de cel al adulților prin tot soiul de oferte specifice vârstei micuților. Altfel, unitățile în care mănânci pe fugă n-ar mai fi deschise 24/24, 7 din 7. Majoritatea oamenilor care nu servesc masa acasa aleg frecvent fast-food-ul din zona de proximitate, din cauza poftei sau doar pentru a savura felul lor preferat.
Dacă urmărim puțin statisticile, aflăm că producătorii din branșă dețin afaceri de un real succes. Fie că e pui prăjit, burger sau nuggets, business-ul e o reușită, încă din clipa lansării. Supremația e deținută de unul și același brand, greu de detronat, în ciuda competitorilor care constant își perfecționează rețetele. Din păcate, nuggets reprezintă o problemă destul de serioasă. Preparate din substanțe chimice care îmbunătățesc gustul și dau poftă de mâncare, micile bucățele de carne prăjita conțin, printre altele, dimetilpolisiloxan, un agent antispumant utilizat la fabricarea covorașelor de yoga, propilenglicol, un ingredient antigel, și extract de drojdie autolizată (e la latitudinea voastră să credeți ori nu, însă sursa noastră avizată este compania Healthy Living.)
Obezitatea este una dintre cele mai mari probleme de sănătate asociate cu fast-food-ul, deoarece tipul acesta de alimentație e bogat în calorii și grăsimi nesănătoase. În plus, consumul excesiv de zahăr poate crește riscul de diabet și alte afecțiuni cronice. Conținutul ridicat de sare poate duce la probleme de tensiune arterială.
Alimentele nesănătoase afectează copiii
În mod clar, alimentele dulci, grase si sărate sunt dificil de evitat, mai ales atunci când sunt omniprezente, ieftine, comercializate non-stop și rapid. Pentru a le fi amplificată savoarea, industria Big Food le-a adăugat substanțe chimice care creeaza dependență. Ajută să renunțăm la alimentele procesate și să le înlocuim, pe cât se poate, cu produse bogate în nutrienți, cum ar fi proteinele, vitaminele și mineralele. Încurajați copiii să mănânce mese echilibrate și sănătoase acasă!
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.