La fel ca in perioada sarcinii, bebelusul tau primeste indirect tot ce mananci tu. Iata ce alimente ar trebui sa eviti in perioada in care alaptezi.
Scurta lista de alimente care este recomandat sa fie evitate in timpul alaptarii:
Alimentele care baloneaza. Desi poti fi in categoria mamelor norocoase, ai caror copii nu au colici, este bine ca la inceput sa eviti sa consumi alimente despre care se stie ca baloneaza, sau alimente care te baloneaza pe tine in mod particular. Varza, fasolea si cartofii sunt primele pe lista alimentelor „interzise”, tocmai din acest motiv. Unele femei se plang de exemplu de balonare dupa consumul de ciuperci. Desi legatura dintre colici si acest gen de alimente este discutabila, este preferabil sa aplici orice metoda iti poate usura viata si-l va tine pe bebelus linistit.
Alimente care schimba gustul laptelui. Ceapa si usturoiul sunt primele pe aceasta lista. Este posibil ca bebelusul tau sa nu agreeze gustul pe care il capata laptele dupa ce mananci ceapa, dupa cum este foarte posibil sa fie amator de arome noi.
Alimente acide. Citricele sunt primele incriminate de aparitia scaunelor acide si a iritatiei de scutec. Daca cele doua au legatura, iti recomandam sa eviti pe viitor portocalele, mandarinele, clementinele. Poti consuma lamaie, avand in vedere cantitatea redusa in care este folosit sucul de lamaie propriu-zis.
Laptele de vaca. Laptele proaspat contine lactoza, care il poate balona pe cel mic. Nu acelasi este cazul produselor lactate, procesate, care au trecut printr-un proces de fermentatie si pe care iti recomandam sa le consumi pentru a asigura aportul de calciu atat de necesar in perioada alaptarii: iaurt, sana, branza, cascaval.
Alimente care contin coloranti, conservanti, stabilizatori, potentiatori de aroma si tot cortegiul de aditivi din mancarea semiprocesata, din mancarea de tip fast-food si din sucurile din comert.
Alcoolul. Trece in laptele matern si este foarte toxic pentru bebelus. Chiar daca o gura de vin sau de bere la masa de duminica nu creeaza probleme, consumul zilnic de alcool este la fel de nociv pentru bebelus ca si consumul de droguri.
Ceaiurile, tincturile, extractele de plante. Daca un ceai de tei sau de musetel pe zi este acceptat, in rest te sfatuim sa limitezi consumul acestui gen de produse la ceaiurile de alaptare.
Plantele cu gust puternic pot schimba gustul laptelui. In plus, nu exista date legate de substantele continute de aceste plante care trec in lapte, despre cantitatea in care se excreta in laptele matern si despre efectele lor asupra bebelusului.
Alimente cu potential alergen. Alunele si nucile in general, fructele de mare, produsele apicole, rosiile si vinetele, ciocolata, ouale, soia, laptele de vaca si pestele sunt alimentele cel mai frecvent implicate in alergiile alimentare.
De aceea iti recomandam sa le consumi cu moderatie, sa le introduci pe rand in alimentatia ta si sa observi atent eventualele reactii ale bebelusului. Daca bebelusul le accepta, le poti consuma fara griji.
CITEȘTE ȘI: 5 motive importante (și NORMALE) pentru care bebelușii alăptați se trezesc să pape peste noapte
Tu ce alimentare ai evitat in perioada in care ai alaptat? Care au fost alimentele care i-au creeat neplaceri bebelusului?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.