Alăptarea este un drept! Dreptul copilului de a primi lapte matern stând la sânul mamei. Dreptul mamei de a-și hrăni puiul la piept. Dreptul de a primi și oferi hrană, oriunde și oricând. Alăptarea nu este o modă, ci există de când există omul și are rolul de a asigura supraviețuirea nou-născutului, de a-i oferi puiului cele mai bune șanse de dezvoltare psihică și fizică și de a realiza o conectare puternic emoțională cu părintele de care depinde 100%. De ce a fost nevoie de o lege care să protejeze alăptarea în spațiul public deși este un drept din naștere, îți spunem imediat.
Sexualizarea sânului
Oare de câte ori nu ai văzut filme, clipuri sau reclame cu femei care au sânii la vedere, sunt îmbrăcate sumar sau chiar dezbrăcate, cel puțin până la mijloc? De multe ori, așa-i? În cultura occidentală, sânii sunt parte din arsenalul folosit pentru a atrage din punct de vedere sexual și sunt și implicați în activitatea sexuală. Iar acest rol al lor nu este deloc deranjant. Însă, când o femeie se îmbracă provocator și merge pe stradă cu sânii pe jumătate descoperiți, nu o să vezi pe nimeni care sare rapid să strâmbe din nas sau care să îi spună să se mai acopere și ea. În schimb, sunt mămici care alăptează sau alăptat și au trecut prin judecata strâmbă a unora, judecată ce nu doar că duce la o descurajare a mamelor în cauză dar și a celor care i-au parte la un astfel de „tratament”. Citește și despre: Este divin să îți poți alăpta puiul, laptele matern este aur pentru bebe și alăptarea este terapie pentru mamă
Percepția oamenilor
Astfel, unele mămici care și-au alăptat puiuții în public, așa cum este normal să o facă și așa cum și adulții mănâncă pe strada, fără nicio problemă, au fost certate că își scot sânii pe afară intenționat, că nu se duc în locuri mai ferite sau că alăptează pentru propria lor plăcere. În schimb, femeile care fac acest lucru în mass media, de exemplu, care apar la TV aproape dezbrăcate, nu doar că nu sunt puse la colț, ci, dimpotrivă, sunt promovate și susținute. Acest conflict între a vedea femeile care alăptează ca fiind ființe sexuale dar și mame, conduce la o percepție distorsionată a oamenilor privind alăptarea. Citește pe larg despre: Indicatorii alăptării, cum știm că hrănirea nou-născutului cu lapte matern decurge bine
Și legea e de partea ta
În iulie 2021 a fost adoptată legea care susține mămicile ce alăptează și protejează dreptul de hrană al copiilor. Astfel, dacă cineva refuză să-i ofere un serviciu pentru că alăptează, este invitată să plece dintr-un spațiu sau îi este interzisă alăptarea, o mamă are tot dreptul să sesizeze astfel de practici care, conform legii, constituie contravenții care se și sancționează. Citește și despre: Și tatăl joacă un rol în succesul alăptării. Ce e important să știe tatăl despre alăptare
Ce te-ar ajuta pe tine
Disconfortul unora legat de alăptare se transferă, așa cum spuneam, asupra mămicilor, care ajung să se simță anxioase, rușinate, expuse sau intimidate de alăptarea în public. dar există soluții pentru a face față tuturor acestor emoții. În primul rand poți alege, la început, să ieși în locuri unde se sprijină alăptarea. De multe ori acolo se și întâlnesc mămici care alăptează sau în care se organizează întâlniri ale mămicilor. Așa vei prinde încredere și poate vei scăpa de „trac”. În al doilea rând, poti folosi un sistem de purtare care să te ajute nu doar în a-ți oferi libertate de mișcare ci iți va permite să alăptezi „la adăpost” de privirile celorlalți. Și nu în ultimul rând, este important să știi că tu ești un model pentru alte mame sau viitoare mame care poate se tem de alăptarea în public.
Ce spun mămicile despre alăptatul în public
T.R „Mie mi-a fost ușor să alăptez în public. E absolut normal să îi dai copilului să mănânce ori de câte ori îi este foame. Doar nu o să las copilul să plângă de foame pentru că unele persoane au o problemă cu asta! Să se uite-n altă parte! Nici eu nu stau să mă uit la dinții oamenilor care mănâncă pe stradă.”
O.I „Mi-a fost jenă de reacția celorlalți, așa că îmi luam tot timpul o eșarfă cu mine, să mă acopăr când alăptez. Asta până într-o zi în care am ajuns să fac mastită pentru că m-am stresat mai mult să mă acopăr decât să urmăresc cum se atașează și cum mănâncă puiuțul meu. Atunci mi-am promis că nu o să mai aleg ca ideile altora să fie mai presus de nevoile copilului meu”.
I.P „Cred că alăptarea este ceva intim, între mine și copil. Și m-am ferit să alăptez în public. Ce-i drept mă simt cam legată de casă și ori de cate ori ieșim, fac calcule ca să ajungem înapoi, la timp, pentru a-l pune la sân. Până acum nu a plâns atât de tare… Dar dacă aș fi nevoită…cred că aș încerca să găsesc un loc retras unde să îl pot alăpta”.
L.S. „Eu am avut mereu o eșarfă cu mine și asta m-a făcut să mă simt în siguranță. Am întâlnit și vreo două persoane care au comentat că alăptez în văzul lumii. Una dintre ele chiar mânca o felie de pizza când a comentat că cea mică mănâncă la sân. I-am zis și eu că atunci ar trebui să își mănânce și el (căci era un bărbat) pizza acasă. Nu a mai zis nimic… În rest, am dat de oameni binevoitori care se uitau admirativ.”
R.A. „Am norocul să fiu într-o gașcă de mămici care alăptează. Am fost temătoare, la început, dar având sprijinul lor și știind cât de natural și normal este să iți alăptezi bebelușul ori de câte ori cere, am scapăt de emoții. Acum alăptez, fară teamă, oriunde și oricând. Până la urmă, doar văzând din ce în ce mai multe mămici care alăptează ne vom obișnui, ca societate, cu normalitatea alăptatului în public”.
Mami, reține! Alăptarea este un drept. Dreptul copilului de a primi lapte matern stând la sânul mamei. Dreptul mamei de a-și hrăni puiul la piept. Dreptul de a primi și oferi hrană, oriunde și oricând!
Citește și despre: Laptele matern nu se transformă NICIODATĂ în apă chioară, nici după 1 an, 2, 3 sau 7
ÎN CLUBUL BEBELUȘILOR am pregătit un GHID COMPLET DE SUPORT PENTRU ALĂPTARE
Vizitează sectiunile de mai jos și alăptarea bebelușului va fi lină și plină de satisfacții!
ALĂPTAREA LA ÎNCEPUT
BEBELUȘI ALAPTAȚI
ALIMENTAȚIA ÎN ALĂPTARE
DESPRE LAPTELE MATERN
SPRIJIN PENTRU ALĂPTARE
TOTUL DESPRE ÎNȚĂRCARE
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.