- Există măsuri de siguranţă pe care ar trebui să le iau pentru alăptarea bebeluşului?
- Sunt infectată cu coronavirus. Pot să alăptez în continuare?
- Există beneficii ale alăptării dacă eu sunt infectată cu coronavirus?
- Există riscuri dacă întrerup brusc alăptarea în perioada infecţiei cu coronavirus?
- Bebeluşul meu se poate infecta cu coronavirus prin laptele matern?
- Laptele matern donat este sigur în această situaţie?
- Ar trebui să stau separat de bebeluş dacă sunt infectată cu coronavirus?
Exista o mulțime de întrebări legate de alăptare în contextul infecţiei cu coronavirus, aşadar am decis să îţi punem la dispoziţie câteva răspunsuri oficiale, oferite de La Leche League. Sperăm să îşi fie de folos!
Există măsuri de siguranţă pe care ar trebui să le iau pentru alăptarea bebeluşului?
Există măsuri de siguranţă pe care orice persoană ar trebui să le adopte în momentul în care suferă de o infecţie respiratorie, indiferent de modul de hrănire a bebeluşului. Conform OMS, persoanele care vor să alăpteze în perioada de boală trebuie să:
- poarte mască sau să îşi acopere faţa cu o mască improvizată;
- se spele pe mâini înainte şi după ce au manevrat bebeluşul;
- cureţe și dezinfecteze frecvent suprafeţele şi obiectele atinse de persoana bolnavă.
Conform CDC, O mamă cu infecţie confirmată cu COVID-19 sau care are simptome sugestive pentru aceasta trebuie să adopte toate măsurile de precauţie posibile pentru a evita să îl îmbolnăvească pe cel mic, inclusiv să se spele pe mâini înainte de a atinge bebeluşul şi să poarte mască inclusiv în timp ce alăptează. Dacă preferă să colecteze laptele cu ajutorul unei pompe, este obligatoriu să se spele pe mâini înainte de a atinge dispozitivul şi să cureţe pompa în mod adecvat după fiecare utilizare. Dacă se optează pentru această soluţie, ar fi bine ca laptele să fie oferit bebeluşului de către o persoană sănătoasă.
Agenția de Sănătate Publică din Canada afirmă că Dacă eşti suspect sau conformat cu COVID+19 trebuie să te izolezi în locuinţă pentru cât mai mult timp posibil; asta include practicarea unei distanţări sociale adecvate faţă de cei care locuiesc împreună cu tine, cu excepţia bebeluşului. Trebuie să adopţi toate măsurile de precauţie posibile pentru a evita să îi transmiţi boala celui mic:
- spală-te pe mâini frecvent, mai ales înainte şi după ce intri în contact cu copilul;
- poartă o mască facială care acoperă nasul şi gura. Măştile din bumbac confecţionate acasă nu sunt dispozitive medicale şi nu există nici o dovadă că ar oferi protecţie împotriva particulelor virale;
- asigură-te că mediul este frecvent curăţat şi dezinfectat, cu ajutorul unor dezinfectanţi adecvaţi.
CITEȘTE ȘI: Diferențe și asemănări între gripă, răceală și infecția cu coronavirus la copii
Sunt infectată cu coronavirus. Pot să alăptez în continuare?
Da, poţi continua să alăptezi chiar dacă eşti bolnavă de COVID-19.
Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii mamele infectate cu Coronavirus pot continua alăptarea, dacă îşi doresc să facă asta. Mai mult decât atât, OMS spune că Contactul apropiat cât mai curând după naştere şi alăptarea exclusivă îl ajută pe bebeluş să se dezvolte optim. Femeia cu COVID-19 ar trebui ajutată să îşi ţină nou-născutul în contact piele pe piele şi să fie cazată în acelaşi salon cu acesta.
Arthur I. Eidelman, editor-şef la Breastfeeding Medicine, susţine că nu există nici o dovadă că nou-născutul şi bebeluşul ar trebui separat de mama infectată sau suspectă a fi infectată cu COVID-19. Excepţie fac cazurile în care starea de sănătate a mamei o împiedică să se ocupe de bebeluş. Hrănirea cu laptele mamei, fie prin alăptare, fie muls şi oferit cu biberonul, este sigură şi de dorit.
Există beneficii ale alăptării dacă eu sunt infectată cu coronavirus?
Conform La Leche League, alăptarea este cel mai sigur mijloc de protecţie a bebeluşului împotriva îmbolnăvirii, sau de a garanta o formă de boală cât mai uşoară, în cazul în care acesta se îmbolnăveşte.
OMS spune, în documentul Managementul clinic al infecţiei respiratore acute severe cu noul coronavirus, că Alăptarea protejează împotriva morbidităţii şi a decesului în perioada post-natală şi pe durata primilor ani de viaţă. Efectul protector este cel mai puternic împotriva bolilor infecţioase prevenibile atât prin transfer direct de anticorpi şi alţi factori antiinfecţioşi cât şi prin transferul elementelor imunologice cu memorie.
CDC afirmă că: Laptele matern oferă protecţie împotriva multor boli infecţioase. Există rare excepţii în care laptele matern nu este recomandat.
În plus, mulţi oameni de ştiinţă studiază acum eficienţa alăptării în prevenirea infecţiei cu coronavirus la bebeluşi şi copii.
Există riscuri dacă întrerup brusc alăptarea în perioada infecţiei cu coronavirus?
Da, există riscuri asociate întreruperii bruşte a alăptării. Dintre ele, enumerăm:
- Mama este expusă riscului de a dezvolta o formă serioasă de mastită.
- Copilul este expus unui risc crescut de îmbolnăvire. Mamele care alăptează le transferă bebeluşilor anticorpi faţă de patogenii la care sunt expuse ele însele. Copiii înţărcaţi nu se mai bucură de această protecţie.
- Reluarea alăptării este dificilă atât pentru mamă cât şi pentru bebeluş.
- Procesul se asociază cu o traumă afectivă puternică pentru copil, care este lipsit nu numai de laptele matern ci şi de alinarea şi starea de confort pe care i le crea alăptarea.
Dr. Stuebe Alison, preşedintele Academiei Medicale pentru Alăptare, scoate în evidenţă numeroase riscuri ale separării mamelor de bebeluşi în perioada petrecută în spital, lucru care afectează alăptarea şi face imposibil contactul piele pe piele în orele şi zilele critice care urmează naşterii. De exemplu, bebeluşii care nu se bucură de contact piele pe piele cu mamele lor au o frecvenţă cardiacă crescută, o frecvenţă respiratorie mare şi un nivel redus al glicemiei, semne ale stresului. Dar stresul o afectează şi pe mamă, ceea ce îi va diminua capacitatea de a se lupta cu infecţia. Mai mult decât atât, separarea celor doi afectează producţia de lapte pentru copil, lapte care e atât de important pentru buna dezvoltare a sistemului său imunitar. Astfel, copilul este şi el exopus suplimentar unei infecţii respiratorii severe cu COVID-19.
Bebeluşul meu se poate infecta cu coronavirus prin laptele matern?
Nu există nici o dovadă ştiinţifică în favoarea ipotezei că laptele matern ar putea transmite infecţia cu COVID-19.
OMS spune că Până în prezent, virusul nu a fost detectat în laptele matern al mamelor suspecte sau infectate cu COVID-19. Aşadar, pare foarte puţin probabil ca virusul să se transmită prin alăptare. Oamenii de ştiinţă continuă să testeze mostre de lapte matern pentru a vedea dacă reuşesc să identifice virusul.
Tot OMS aduce lămuriri suplimentare: Lichidul amniotic a 6 dintre mamele pozitive pentru COVID-19 şi probele de sânge din cordonul ombilical recoltate de la nou-născuţi aduşi pe lume prin cezariană au fost negative. Toate mostrele de lapte matern au fost de asemenea negative.
În completare, se afirmă că Dacă starea generală este prea proastă ca să poţi alăpta, ca urmare a infecţiei cu COVID-19, ar trebui să beneficiezi de sprijin pentru ca bebeluşul să primească lapte matern prin orice metodă disponibilă şi acceptabilă pentru tine.
Laptele matern donat este sigur în această situaţie?
NU există nici o dovadă ştiinţifică care să sugereze că laptele donat, pasteurizat, dintr-o bancă de lapte matern, ar prezenta riscul de a infecta bebeluşul care îl primeşte. Studiile de până acum sugerează faptul că expunerea la căldura inactivează virusul; e suficientă o expunere la 60 grade Celsius timp de 30 minute.
Ar trebui să stau separat de bebeluş dacă sunt infectată cu coronavirus?
Atât OMS cât şi CDC susţin că mamele şi bebeluşii alăptaţi trebuie lăsaţi să stea împreună chiar dacă mama este infectată cu COVID.
OMS încurajează contactul apropiat între mamă şi bebeluş, chiar şi în perioada imediat postnatală. OMS afirmă că Mamele şi sugarii trebuie lăsaţi împreună şi trebuie să fie permis contactul piele pe piele şi ca cei doi să stea în acelaşi salon, zi şi noapte, pentru iniţierea alăptării, indiferent dacă unul dintre ei este suspect sau confirmat cu COVID-19.
Un articol al Școlii de Medicină Harvard intitulat Separarea mamelor infectate de nou-născuţi, spune că Pentru a concluziona, CDC nu recomandă categoric separarea bebeluşilor de mamele infectate, iar în prezent nu există destule informaţii care să susţină iniţiativa acestei separări. În final, decizia trebuie să aparţină mamei şi familiei, care trebuie să fie bine informată în legătură cu riscurile şi posibilele beneficii ale separării. Trebuie pus în balanţă riscul ca nou-născutul să facă o formă severă de infecţie, care este foarte mic, cu riscul ca alăptarea să eşueze, care este foarte mare şi are efecte negative puternice în special în familiile cu posibilităţi financiare reduse.
Sunt însărcinată, iar spitalul în care urmează să nasc separă mamele suspecte sau conformate cu COVID-19 de bebelusi. Pot să păstrez copilul cu mine?
Deşi dovezile ştiinţifice de până acum nu susţin în nici un fel că separarea mamei și a nou-născutului ar avea vreun beneficiu cert, fiecare spital are propria politică referitoare la acest lucru. Prin urmare e important să discuţi din timp cu reprezentanţii spitalului şi să afli care sunt opţiunile pe care ţi le pot pune la dispoziţie.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.