- Când bebelușul este răcit
- Când bebelușul are o infecție a urechii
- Când bebe are enterocolită
- Cum poate afecta boala bebelușului alăptarea
- Când mama este bolnavă
Alăptarea poate feri copilul de boli, însă nu 100%. Copiii alăptați primesc la fiecare „masă“ anticorpi din laptele matern, anticorpi care pot scurta cu mult perioada de boală. Cel mai bun lucru pe care îl poți face tu pentru el atunci când este bolnăvior este să continui alăptarea. Alăptarea este cel mai mare ajutor pe care îl poți oferi unui copil atunci când este bolnăvior. Iată de ce:
- există anticorpi în laptele matern care pot scurta durata bolii și care ajută copilul să se recupereze mai repede;
- laptele matern oferă substanțe nutritive și lichide esențiale care îl vor hidrata corespunzător în această perioadă în care hidratarea este foarte importantă;
- laptele matern este alimentul cel mai ușor de digerat și de absorbit, mai ușor chiar și decât laptele formulă;
- alăptarea are, dincolo de toate beneficiile alimentare, atuul de a fi o adevărată sursă de alinare pentru un copil bolnav.
Când bebelușul este răcit
O răceală își face apariția, încă înaintea simptomelor grave (febră, tuse), cu un năsuc înfundat. Chiar dacă pare o bagatelă, un năsuc înfundat poate pune mari probleme unui bebeluș alăptat. Asta pentru că în timpul alăptării, acesta nu va putea să mănânce și să respire în același timp. Dacă nu suferă din cauza congestiei nazale, nu trebuie să faci nimic pentru năsucul lui. Dacă însă îl deranjează în timpul alăptării, iată ce trebuie făcut:
- Schimbă poziția de alăptat. Alegând o poziție cât mai verticală a copilului, eviți riscul ca acesta să nu poată respira din cauza nasului înfundat.
- Folosește un aspirator nazal sau o pompiță de cauciuc ca să-i aspiri mucozitățile pentru a-i înlesni respirația.
- Pune în funcțiune umidificatorul, ajută la descongestionarea nasului și ușurează respirația. Dacă nu ai un umidificator, pornește dușul în baie și stai în aburul lui cu copilul câteva minute.
- Dacă nasul înfundat tot vă face probleme, mergeți la doctor. Nu-i oferi copilului niciun medicament fără consultul medicului! CITEȘTE ȘI: Laptele matern și infecția cu coronavirus
Când bebelușul are o infecție a urechii
Otita medie este rezultatul unei infecții în trompa lui Eustachio, tubul subțire care face legătura între nas și ureche. Într-o răceală sau o inflamare a urechii, trompa aceasta se poate bloca, acumulând lichid și infecție, care cauzează durerea de ureche.
Copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 18 luni sunt mai predispuși la astfel de infecții, iar aceasta poate fi foarte dureroasă, în special în timpul alăptării. Cu atât mai mult cu cât la această vârstă trompa lui Eustachio este mai îngustă și deci cu șanse mai mari să se blocheze. Alăptarea în această perioadă își va schimba puțin rutina cu care eram obișnuiți, în felul în care urmează:
- schimbați poziția de ținut copilul la sân. Alege una în care copilul să stea într-o poziție cât mai aproape de cea verticală;
- până la apariția durerii, bebelușul poate fi alăptat, dar sesiunile de alăptat, vor deveni mult mai scurte. Asta înseamnă că va trebui să alăptezi mult mai des;
- e posibil ca unii bebeluși să nu aibă acest răgaz de sugere până la începerea durerii (sunt mai sensibili decât ceilalți). În acest caz, va trebui să exprimi laptele tău și să-l hrănești cu biberonul, sau cu seringa, pentru a-l ajuta cât de mult poți să se hrănească;
- dacă suspectezi că ar fi vorba despre o infecție a urechii, mergi cu bebelușul la medic. Simptomele care te-ar putea trimite la doctor sunt: bebe se trage de urechi, are o stare de iritabilitate, agitație nocturnă, alimentație deficitară, plânge mai des și mai mult.
Când bebe are enterocolită
Infecțiile intestinale sunt rare la bebelușii alăptați exclusiv, dar scaunele moi sunt comune și normale la aceștia. Cel mai bun tratament este, desigur, continuarea alăptării, care va pune repede pe picioare bebelușul. Doar în cazuri extraordinare el ar putea primi și medicamente, în rest, se pot administra probiotice mamei și se impune un regim alimentar de dietă tot acesteia.
Laptele matern este, în acest caz, medicamentul ideal pentru a lupta cu diareea. Alăptează cât mai frecvent și în caz de vomitat, pentru a putea să menții nivelul optim de hidratare al micuțului.
Cum poate afecta boala bebelușului alăptarea
În funcție de boală și de copil, este posibil să observi o modificare a rutinei de alăptare atunci când copilul este bolnav. Un copil bolnav poate avea nevoie de mai mult liniștire și va cere să fie alăptat mai des sau să rămână la sân pentru o perioadă mai lungă la fiecare masă. Sau, dimpotrivă, copilul poate să nu se simtă bine, să doarmă mai mult și să mănânce mai puțin. Iată ce trebuie să faci pentru a nu pierde laptele dacă copilul se hrănește mai puțin decât înainte:
- oferă-i sânul ori de câte ori ai ocazia, cât de des e nevoie;
- ține o evidență a scutecelor umezite și murdărită pentru a urmări semnele de deshidratare;
- folosește pompa de sân pentru a scoate laptele neconsumat și pentru a oferi ocazia sânului să fabrice altul, menținând în felul acesta cantitatea de lapte.
Când e cazul să anunți pediatrul: dacă bebe e răcit, dar încă se hrănește bine, continuați să-l monitorizați. Dacă însă apare febra (semnul unei infecții), nu se hrănește bine, udă mai puține scutece decât înainte de a se îmbolnăvi (sau urina lui e puțină și închisă la culoare), varsă după fiecare masă.
Când mama este bolnavă
Și mamele se îmbolnăvesc. O boală minoră te poate doborî în orice moment, chiar și atunci când încă alăptezi. Pentru majoritatea problemelor minore nu este nevoie să întrerupi alăptarea. Unele dintre bolile comune cu care poți continua alăptarea în siguranță sunt:
- răceala obișnuită
- gripa
- diareea
- bronşita
- o infecție a sinusurilor
- o durere în gât
- tuse
- infecție a tractului urinar (UTI)
- vărsături
- febră
- mastită
NU e cazul să-ți faci griji pentru niciuna dintre bolile de mai sus. Poți continua alăptarea fără griji că îți veți îmbolnăvi copilul. Laptele matern conține anticorpi împotriva bolii și protejează copilul de boala de care tu suferi. Continuarea alăptării este cel mai bun lucru pe care îl poți face. Există doar câteva boli care împiedică mamele să alăpteze. CITEȘTE ȘI DESPRE: Alăptarea când mama este bolnavă și contraindicații pentru continuarea alăptării
De fiecare dată când te îndoiești sau ai îngrijorări cu privire la sănătatea ta si a copilului, adresează-te medicului. El este cel mai în măsură să pună un diagnostic corect și să te sfătuiască cum să faci să-i fie bine și bebelușului.
ÎN CLUBUL BEBELUȘILOR am pregătit un GHID COMPLET DE SUPORT PENTRU ALĂPTARE
Vizitează sectiunile de mai jos și alăptarea bebelușului va fi lină și plină de satisfacții!
ALĂPTAREA LA ÎNCEPUT
BEBELUȘI ALAPTAȚI
ALIMENTAȚIA ÎN ALĂPTARE
DESPRE LAPTELE MATERN
SPRIJIN PENTRU ALĂPTARE
TOTUL DESPRE ÎNȚĂRCARE
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.