Vrei să faci aerosoli cu dexametazona la copii? Iată ce e bine să știi înainte. Cu peste 10 ani în urmă, în protocoalele de tratament ale medicilor de familie și medicilor pediatri mai ”deschiși” către alternativele vestice apărea administrarea de produse medicamentoase prin nebulizare, pentru afecțiunile respiratorii ale micilor pacienți. Recomandarea de a însoți orice alt tratament clasic cu siropele cu faimoșii aerosoli a prins repede la părinți: încrederea în medic și competențele sale, dorința de a vedea copilul vindecat cât mai repede și mai ușor, logica ideii – medicația ajunge direct în plămâni, unde trebuie să își facă efectul – au contribuit la asta.
Medicul ORL mi-a recomandat aerosoli cu dexa
E o sintagmă pe care o auzi adesea în rândul mamelor. Otitele sunt una dintre problemele cele mai frecvente care însoțesc patologia respiratorie la copii, nasul înfundat și plin de secreții și incapacitatea micuților de a-l sufla fiind principalii factori determinanți. Mamele știu că dexa e antiinflamator, medicul e medic, așa că… de ce nu?
Mi-a zis pediatrul să îi fac aerosoli cu dexa că tușește cam mult noaptea
Tusea e un mecanism natural de apărare al organismului. În mod normal, tusea nu se tratează, mai ales la copii mici, nici cu expectorante, și mai ales niciodată cu antitusive. Dar tusea poate fi exacerbată sau poate îmbrăca forme înspăimântătoare pentru părinți, iar episoadele de tuse pot semnala, uneori, o urgență medicală, așa cum este cazul laringitei. Din păcate, aerosolii cu dexametazonă în laringită sunt frecție la piciorul de lemn, tratamentul se realizează în spital, unde afecțiunea este gestionată corespunzător, în funcție de starea copilului și respirația acestuia.
Ce este dexametazona?
Dexametazona este un medicament din clasa corticosteroizilor, o clasă de hormoni sintetizată de glandele suprarenale. Ea funcționează ca un antiinflamator puternic si este utilizată, în general, în tratamentul artritei, alergiilor severe, astmului și a unor afecțiuni hematologice, intestinale sau renale. CITEȘTE ȘI: E răcit? Ce trebuie SĂ ȘTII și mai ales ce SĂ NU FACI în caz de răceală la copii?
Dexametazona – efecte adverse
Supresie adrenergică intervine atunci când glandele suprarenale nu mai funcționează corespunzător. În anumite forme, afecțiunea poate pune viața în pericol;
Efecte la nivelul sistemului nervos și la nivel comportamental: apatie, depresie, stări de excitație nervoasă, agitație, anxietate, distractibilitate, teamă, insomnie, iritabilitate, letargie, modificări bruște ale stării de spirit, vorbire accelerată, neliniște;
Efecte la nivelul aparatului digestiv: ulcer peptic, ulcer perforat, gastrită, dispepsie, distensie abdominală, esofagită ulcerativă;
Hiperglicemie;
Infecții: toți corticosteroizii au un efect imunosupresor care predispune pacientul la dezvoltarea de infecții, în cazul unui tratament prelungit;
Efecte la nivelul aparatului osteo-muscular: osteoporoză, osteonecroze, miopatii;
Eefecte la nivelul ochilor: creșterea presiunii intraoculare, glaucom, cataractă.
Lista efectelor adverse poate fi consultată în prospectul medicamentului, disponibil online, și este mai generoasă decât rezumatul de mai sus. Prin urmare, administrarea dexametazonei nu este o decizie atât de inofensivă pe cât pare.
Dexametazona – mod de administrare
Conform prospectelor, dexametazona disponibilă pe piață este fabricată pentru administrare injectabilă, intramusculară sau intravenoasă, NU prin aerosoli. Este un aspect foarte important de care orice adult responsabil trebuie să țină cont: faptul că medicamentul este disponibil în formă lichidă NU ÎNSEAMNĂ CĂ ESTE ADECVAT PENTRU NEBULIZARE.
CITEȘTE ȘI:
FEBRA la copii: cum o scădem REPEDE și CORECT fără medicamente
Scaunul cu mucus și sânge la bebeluși
Bebe face febră după vaccin? Administrăm sau nu paracetamol?
Menținerea căilor nazale curate. Cum se face lavajul nazal la bebeluși și copii
Aerosolii și afecțiunile respiratorii
Unele afecțiuni respiratorii, în anumite forme de evoluție, la unii pacienți, necesită tratament prin nebulizare. Aceasta trebuie efectuată corect, cu produsele adecvate, în doze ajustate individual, la patologia fiecărui pacient.
Efectul antiinflamator se obține prin administrarea de produse special concepute pentru a fi nebulizate, în acest caz fiind vorba despre Flixotide (Fluticazona). Repetăm, doar la recomandarea medicului specialist!
CITEȘTE ȘI: Nasul înfundat la copii – Ce ne ajută să-l desfundăm?
Ce trebuie reținut:
Dexametazona este un medicament puternic și eficient, care poate fi utilizat la copii, în anumite forme medii sau grave de laringită sau astm;
Dexametazona nu se folosește NICIODATĂ în aparatul de nebulizat și NU ÎNLOCUIEȘTE Fluticazona (Flixotide);
Uneori, Dexametazona de uz injectabil poate fi administrată pe cale orală: DOAR sub supravegherea medicului;
Dexametazona poate avea efecte secundare puternice și severe, inclusiv la copii, prin urmare trebuie administrată numai la recomandarea specialistului, numai în anumite situații și numai sub supraveghere medicală.
CITEȘTE ȘI: Cum recunoaștem gripa la copii și când trebuie să mergem la doctor
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.