Grija pentru copil este lăudabilă, dar generația actuală de părinți pare să fie mai grijulie decât e cazul. Iată ce spun rezultatele unui studiu efectuat pe 2000 părinți despre modul în care privesc aceștia rolul lor în familie!
Încă de când ai văzut testul de sarcină pozitiv, te tot întrebi: oare bebe e bine? Oare sarcina decurge bine? Oare bebelușul meu se va naște sănătos? Oare cum va fi nașterea? Oare plânge de la colici, sau o fi ceva în neregulă cu el? Oare e normal să dureze atât de mult până iese dintele ăla prin gingie? Oare tusea asta o să îi treacă vreodată? Oare prietena ei e de încredere, e ok să o las să doarmă noaptea la ea? Oare prietenul ăla al lui îl influențează în rău? … Oare nepoțica mea de ce nu vorbește încă, oare copilul meu nu e îngrijorat că ar putea fi ceva în neregulă cu ea?
E foarte greu să ne imaginăm momentul în care vom înceta să ne mai îngrijorăm pentru binele copilului nostru. Acum, când am devenit părinți, îi înțelegem mai bine pe părinții noștri, când exclamau cu năduf: „Tu tot copilul meu o să fii și când o să fii mare, până o să mor o să fii copilul meu!” Și da, toți părinții par să treacă prin asta, conform unui studiu.
Să fii îngrijorat e în fișa postului de părinte
Un studiu efectuat de OnePoll pentru Safety 1st a arătat că 9 din 10 părinți afirmă că își vor face mereu griji pentru copiii lor. Studiul a inclus 2000 părinți de copii mai mici de 6 ani, dintre care 89% au afirmat că vor fi îngrijorați pentru copiii lor chiar și când aceștia vor fi adulți și vor locui cu familiile lor. Un procent de 43% dintre părinți spun că își fac griji pentru copiii lor în fiecare clipă a vieții lor. Principalele preocupări ale acestora sunt binele afectiv al copiilor (45%), sănătatea copiilor (43%) și siguranța fizică a copiilor (38%).
Atunci când vine vorba despre stilul de parenting, cei mai mulți dintre părinți (43%) sunt îngrijorați din cauza modului de utilizare a tehnologiei și a timpului petrecut pe ecrane. Pe locul doi se află grijile materiale (41%), abilitatea personală de a deveni un model pentru copilul lor (38%) și echilibrul între viața personală și cea profesională (34%). Pe de altă parte, lăsând la o parte anxietățile personale, respondenții au avut nevoie în medie de 5 luni pentru a se simți încrezători în abilitățile lor ca părinți.
Același sondaj a demonstrat că, în cele 6 luni anterioare, părinții au pierdut aproape două zile întregi de somn (45 ore) făcându-ți griji pentru copiii lor, dar 11% dintre repondenți estimează că ar fi pierdut mai mult de 5 zile – respectiv 120 ore. Aproape fiecare părinte (84%)și-a făcut griji referitoare la bebeluș încă dinainte de a-l aduce acasă de la maternitate. Ei s-au îngrijorat pentru modul în care vor reuși să îi educe (48%), abilitățile lor ca părinți (47%) și lipsa unor obiecte necesare în trusoul bebelușului (29%).
Aproximativ două treimi dintre părinți (63%) spun că au cerut ajutorul altor părinți (56%) și medicilor (50%) pentru a-i ajuta în ceea ce privește nelămuririle pe care le aveau. O altă categorie (41%) a trecut la transformarea casei într-un loc sigur pentru un bebeluș care se deplasează independent mult mai devreme decât ar fi fost nevoie, o treime dintre părinți au luat doar măsurile elementare de baby-proofing, dar 26% dintre părinți spun că s-au ocupat de întreaga casă și că nu cred că ar fi putut scăpa din vedere ceva.
Cea mai mare îngrijorare a părinților are legătură cu siguranța copiilor lor în spații publice precum magazinele și restaurantele (57%), parcurile și spațiile de joacă (42%), creșa, grădinița sai școala (42%) și evenimentele de tipul concertelor sau competițiilor sportive (26%).
Părinții sunt mult mai implicați în siguranța și binele copiilor lor
Este bine că părinții sunt atât de preocupați de siguranța copiilor, dar să există un procent de 89% părinți care spun că vor continua să își facă griji tot restul vieții, în fiecare clipă, depășește limitele dragostei parentale. Este important ca aceștia să beneficieze de ajutor și susținere pentru a reuși să se bucure de momentele frumoase petrecute împreună cu familia.
Citește mai multe despre:
Stilul de parenting și impactul său asupra sănătății mintale a copilului tău
Singuri, împreună: graba ne schimbă modul de a gândi și relația cu copiii noștri
Cum poți să îți păstrezi copilul în siguranță?
Studiul în cauză a cerut fiecărui repondent să împărtășească unele sfaturi personale despre metodele pe care le aplică pentru a garanta siguranța copilului său. Unul dintre ei a spus că își notează datele de contact pe etichetele hainelor acestuia; altul a spus că a inventat un sistem de „brățări ale prieteniei” legate între ele cu o curelușă, pentru a nu scăpa copilul de mână.
Dintr-un procent de 63% părinți care au mers în vacanță cu copilul, 28% au recunoscut că întotdeauna iau prea multe bagaje. Printre lucrurile importante în bagajul de călătorie 37% au menționat scaunul auto, 32% au amintit despre cărucior, 31% au în bagaje un termometru.
Aproape toți acești părinți consideră că o vacanță cu un copil mai mic de 7 ani este o provocare unică, așadar fac tot posibilul să îi asigure acesta confortul și siguranța. De la împachetarea bagajelor până la asigurarea distracției pe drum și la destinație, părinții încearcă să facă tot posibilul să aibă copii mulțumiți și fericiți.
Este această atitudine modernă bună pentru copii și familie?
Faptul că părinții sunt în prezent profund implicați în fiecare aspect ai vieților copiilor lor a schimbat mult felul în care funcționează relațiile sociale și dezvoltarea celor mici. Tehnologia modernă creează așteptări de disponibilitate permanentă și ne face, pe toți, mai stresați. Părinții de azi sunt agitați, supraprotectori și hipercompetitivi; își urmăresc copiii nonstop, îi meditează ca să fie mereu primii și au coșmaruri despre cum ar putea copiii lor să rateze o oportunitate.
Acest efort este lăudabil deoarece este justificat cu cele mai bune intenții. Pe termen lung, însă, creează o generație incapabilă de o reală independență. Uneori, să fii permanent îngrijorat pentru copilul tău nu înseamnă că ai grijă de el!
Surse:
- https://studyfinds.org/parents-worry-every-waking-moment/
- https://www.linkedin.com/pulse/lets-talk-going-extra-mile-our-kids-sue-sugarman-lcsw-bcd/