Primăvara și toamna sunt anotimpurile preferate ale virusurilor respiratorii, care se înmulțesc și se răspândesc în mod energic. În plus, organismul fiecărei persoane, fie ea adult sau copil este slăbit după trecerea prin lungul sezon întunecos de iarnă și are nevoie de un pic de susținere suplimentară pentru activarea sistemului imunitar. Iată câteva sfaturi utile pentru a vă bucura, în familie, de zilele însorite și călduțe!
Recunoaște răcelile de primăvară de la primele simptome
Răcelile de primăvară la copii se asociază cu o serie de simptome caracteristice precum: nas înfundat, durere în gât, febră, strănut, tuse, pierderea poftei de mâncare, o stare de oboseală neobișnuită sau atenuarea chefului de joacă. Este foarte important să recunoști viroza copilului încă din faza de debut, în care corpul luptă din greu împotriva microbilor pentru a-i împiedica să declanșeze boala propriu-zisă, astfel încât să intervii cât mai eficient și mai țintit.
Un sistem imunitar puternic luptă mai eficient cu microbii și îi anihilează mai rapid!
În lupta sa împotriva agenților patogeni, corpul copilului are nevoie de o serie de resurse care îl fac mai eficient. De pildă, vitamina D și zincul ajută organismul să își mobilizeze mai eficient și în număr mai mare „soldățeii” care luptă împotriva infecțiilor: leucocitele din sânge. Acestea pot acționa exact în zona de pătrundere a bacteriilor în organism, îmbunătățind rezistența căilor respiratorii față de germeni.
Dacă ești un adept al tratamentelor naturiste, Alinan Imunotus® Iederă sirop este un supliment alimentar pentru sănătatea căilor respiratorii special conceput pentru a fi administrat cu ușurință celor mici. Acesta conține ingrediente active naturale care contribuie la menținerea stării de sănătate a căilor respiratorii și ajută la funcționarea normală a sistemului imunitar. Acesta le este recomandat copiilor cu vârsta peste 2 ani și are avantajul unei formule curate, fără zahăr, gluten sau coloranți.
Ține piept răcelii prin mijloace naturale clasice
Vitamina C este esențială pentru funcționarea optimă a sistemului imunitar. Un consum adecvat de vitamina C poate ajuta la întărirea sistemului imunitar al copilului, făcându-l mai rezistent la infecții virale. De asemenea, vitamina C este un puternic antioxidant, ceea ce înseamnă că poate ajuta la neutralizarea radicalilor liberi din organism.
Mierea și propolisul au fost folosite de sute de ani pentru proprietățile lor antimicrobiene și antivirale care distrug și inhibă creșterea microorganismelor patogene. În plus, mierea are importante proprietăți calmante pentru gât și un efect energizant, în timp ce propolisul este antiinflamator, analgezic și imunostimulator, ajutând în mod special la protejarea căilor respiratorii superioare.
Vitamina C este bine reprezentată în legumele și fructele proaspete, dar în perioada de început a unei răceli este nevoie de doze mari de vitamina C pentru a activa sistemul imunitar. Propolisul are un gust specific, intens, pe care mulți copii nu îl acceptă cu plăcere. O soluție la această problemă este Propolis C® Răceală și Gripă Copii, care este un supliment alimentar pe bază de extracte naturale standardizate, care se administrează de la primele simptome de răceală și gripă și care oferă un aport semnificativ de vitamina C, atât de necesară în perioada în care corpul luptă cu virusurile. Produsul se poate administra copiilor cu vârsta peste 1 an, nu conține zahăr și are un gust plăcut de zmeură.
Ce facem cu durerea în gât
Alături de nas, gâtul reprezintă una dintre principalele porți de intrare a agenților patogeni în organism, atunci când vorbim despre atât de frecventele infecții respiratorii ale copiilor. În aceste condiții, este firesc ca primele simptome să fie localizate la acest nivel. Gâtul dureros și inflamat, alături de lipsa firească a apetitului, îl fac pe copilul răcit să refuze mâncarea, ceea ce înseamnă că organismul său nu poate beneficia de un aport constant de principii active cu care să lupte eficient împotriva bolii. În plus, durerile de gât pot interfera cu procesul de hidratare și îl pot face pe copil nervos și mofturos.
Calmarea gâtului iritat devine, astfel, o prioritate pentru bunăstarea copilului și pentru vindecarea sa mai rapidă. Mai mult decât atât, infecția care încă e localizată la nivelul gâtului poate să coboare mai jos în căile respiratorii inferioare, determinând diverse complicații de tipul bronșitei sau pneumoniei.
Există multe soluții de a alina un gât iritat, iar unicitatea fiecărui copil și inventivitatea fiecărui părinte pot face mai ușoară sau mai grea administrarea băuturilor călduțe, efectuarea unei gargare cu apă sărată sau a inhalațiilor cu aburi terapeutici. Markosept® Blue este o combinație unică de albastru de metilen, uleiuri esențiale de mentă, eucalipt, pin, busuioc, zinc și vitaminele C, B6 și D3, care ajută la menținerea sănătății sistemului respirator, iar unul dintre cele mai importante avantaje ale sale este ușurința cu care e acceptat de către copii, datorită gustului său plăcut. În plus, tentația de a avea limbuța albastră se poate dovedi irezistibilă!
Păstrează năsucul desfundat
Orice viroză respiratorie debutează cu nas înfundat sau cu un exces de secreții nazale, ceea ce se poate dovedi foarte incomod pentru orice copil, în special pentru bebeluși și pentru micuții care încă folosesc biberonul și care nu știu să își sufle năsucurile!
Curățarea nasului poate fi dificilă în cazul acestor copii, dar este cu atât mai importantă cu cât un nas înfundat și plin de secreții este un incubator pentru microbi și punctul de plecare al uneia dintre cele mai temute complicații ale virozelor respiratorii: otita medie. Mai mult decât atât, secrețiile nazale pot aluneca în spatele gâtului și pot contribui la transmiterea germenilor către căile respiratorii inferioare, iar un exces de mucus poate ajunge chiar să determine tulburări digestive la micuț.
Curățarea nasului se poate face cu ajutorul serului fiziologic, un excelent fluidizant al mucusului, dar acesta nu este întotdeauna suficient. Părinții care au testat Respiran® Hyal, spray nazal au observat că acesta formează, după aplicare, un film superficial care protejează și hidratează mucoasa nazală uscată, inflamată și lezată, curăță și eliberează căile nazale, ușurând respirația. Astfel, sistemele de apărare ale nasului sunt susținute în acțiunea lor, devenind mai eficiente și reușind să țină în frâu microbii și să îi distrugă la poarta de intrare în organism, înainte ca aceștia să avanseze și să producă daune mai mari.
Copiii mici răcesc; este normal și sănătos să se întâmple asta, pentru ca sistemul lor imunitar să crească, să se dezvolte și să devină mai eficient. Cu ajutorul acestor măsuri și prin alegerea produselor adecvate, recomandate de către medicul de familie sau de către pediatru, stă în puterea ta să îl ajuți pe cel mic să treacă mai ușor prin boală, să se vindece mai repede și să își recapete veselia și vioiciunea pe care i le cunoști și i le iubești!