In săptămânile magice, comportamentul bebelușului se modifică, el învațând foarte multe într-un timp relativ scurt! Trebuie să se deprindă cu atâtea lucruri deodată, încât micuțul de el devine copleșit. Parcă e prea de tot, pentru fragila sa capacitate de a acumula! Rețineți că această perioadă agitată pe care bebe o traversează este de fapt una pozitivă, in ciuda faptului că îi afectează somnul și buna dispoziție.
Una dintre cele mai frecvente întrebări pe care ți le poți adresa în calitate de proaspăt părinte/îngrijitor este de ce nu doarme suficient copilașul meu? Răspunsul are legătură și cu dezvoltarea lui mentală. Creierul suferă o serie de schimbări bruște, multe, majore, fapt ce face ca simțurile să i se dezvolte rapid. De aceea se și numesc salturi, salturile Săptămânilor Magice! Bebe nu mai doarme bine, de multe ori se împotrivește să meargă la nani, are dificultăți în a adormi și se trezește foarte devreme. În primul an, bebelușul tău trece prin nu mai puțin de 8 salturi. Iată-le!
SALTUL 1 sau UNIVERSUL SENZAȚIILOR (de la 4 săptămâni)
Tot ceea ce se întâmplă acum indică faptul că bebelușul se confruntă cu o maturizare rapidă a metabolismului, a sistemului digestiv, a simțurilor. Realmente, copilul este mult mai interesat de lumea din jurul său și este capabil de a privi mai clar, de a distinge, pana la o distanța de 20-30 de centimetri. Ca mămică, vei constata că bebelușul reacționează în mod special când te vede pe tine și este mai rezervat în preajma celorlalți. Micuțul poate vărsa lacrimi, pentru prima oară în viața lui. Pare o poveste SF, dar să știți că i-ați putea descoperi caracterul încă de pe acum, chiar de la vârsta asta, atât de fragedă. Ați putea ține și un jurnal, cu momentele marcante ale evoluției, mentionând reacțiile lui, ale voastre, o carte personală cu amintiri dragi, ce peste ani vor deveni neprețuite. Asta ar însemna să aloci zilnic câteva minute scrisului, atât cât să povestești cu sufletul, ce noutăți a mai făcut puiuțul tău.
SALTUL 2 sau UNIVERSUL PATTERN-URILOR (de la 7 săptămâni)
Odată cu acest salt, bebelușul nu mai experimentează lumea ca pe un întreg, ca pe un tablou blurat, neconturat. De acum, el este apt să dobândească pattern-uri. Spre exemplu, își descoperă mânuțele. Se uită la ele cu surprindere, cu maximum de interes. Le răsucește, își privește degețelele, mai degarabă le contemplă. Tot acum, copilul își pierde multe dintre reflexele automate și începe să conștientizeze lucrurile pe care le poate face cu corpul său. Dar absolut toate mișcările încă îi sunt rigide, greoaie, calitățile motrice nefiind bine dezvoltate.
Bebe ridică de acum pretenții, are și el nevoi, se manifestă specific pentru a cere ceva. Se vede că bebe a crescut!
SALTUL 3 sau UNIVERSUL TRANSFORMĂRILOR LINE (de la 11 săptămâni)
Pe tot parcursul primului an de viață, bebelușul învață tot felul de lucruri care, pentru noi, adulții, sunt atât de simple încât nici nu le mai luăm în seamă. Dar pentru micuț, acestea reprezintă limitele sale, tot ceea ce poate realiza și, prin urmare, experiențele lui de top. A sosit momentul constatării că se poate trecer lejer, de la o fază la alta. Fie ca e vorba despre tonul vocii, intensitatea luminii ori de obiectele aflate in mișcare, bebe realizeaza ca toate își pot modifica starea (sesizează diferențele, tonul blând/ridicat, lumina stinsă/aprinsă, jucăria fixă/în mișcare), însă nu distinge legătura dintre ele. Pentru bebeluș sunt niște lucruri atât de complexe și atât de fascinante încât a le experimenta capătă o majoră importanță. Pas cu pas, copilul descoperă noua lui lume.
Veți observa că mișcările bebelușului sunt mai puțin rigide, mai putin repetitive. Această abilitate este motivul pentru care micuților le place să se joace de-a avionul, zburând prin cameră în brațele voastre, coborând abrupt și decolând iar, spre incantarea si bucuria lui (am dat doar un exemplu). Schimbările de stare rezonează cu modul în care bebe își modelează vocea.
SALTUL 4 sau UNIVERSUL FAPTELOR (de la 14 săptămâni)
După acest prag, bebe poate vedea, auzi, mirosi, gusta și chiar să facă el însuși o scurtă serie de treceri lejere de la o fază la alta, de aceasta dată conștientizând-o ca pe un întreg, ca pe un fapt. Printre exemple se numără o minge care sare, o mână care flutură (salutul) sau simpla acțiune de a apuca. Bebelușul pricepe liniile melodice, bucurându-se de cântecele clasice pentru copii, prin gesturi amuzante, draguțe, spre încântarea celor din jur (bate din palme, dă din mânuțe).
SALTUL 5 sau UNIVERSUL RELAȚIILOR (de la 22 de săptămâni)
La vârsta de aproape șase luni, bebelușul pășește în lumea relaționărilor. Cum se raportează el la ceilalți ? Ei între ei, unul cu altul. Acest fapt implică și aptitudini simple, un exemplu fiind acuitatea vizuală. Bebe conștientizează distanțele dintre oameni și obiecte, locul ocupat în spațiu, poziționarea (un cub într-o cutie de cuburi, noțiunea de în spatele, în față, deasupra sau dedesubt). Să nu te mire dacă micuțul tău începe dintr-o dată să plângă când te îndepărtezi de el. Reacția sa este firească, normală, bebe înțelegând că distanța dintre voi crește.
SALTUL 6 sau UNIVERSUL CLASIFICĂRILOR (de la 33 de săptămâni)
Următorul pas este lumea „clasificărilor”. Acum, copilul trebuie să învețe diferențele dintre animal, că un cățel nu este un cal, pisica nu-i iepuraș, zebra nu-i văcuță, chiar dacă și ea are pete alb cu negru. Abilitatea de a deosebi necesită multă curiozitate, interes, comparații, ca atare bebe va fi bucuros să iasă la plimbare în această perioadă, pentru a explora lumea din jurul său. Pe lânga petrecerea timpului in aer liber, există și jocuri distractive concepute special pentru a stimula procesul psihic cognitiv, mai exact gândirea logică, ordonată.
SALTUL 7 sau UNIVERSUL SECVENȚELOR
În lumea „secvențelor”, bebelușul învață să recunoască și să controleze cum se derulează firesc un fapt, un eveniment. De exemplu, a mânca iaurt cu cereale folosind lingurița înseamnă că intâi apuci lingura, apoi o introduci în castronel, o umpli cu cantitatea potrivită, o îndrepți spre guriță și, la final, mănânci. Vei constata că a urma o succesiune firească a acțiunilor și a controla perfect mișcarea mânuței de la castronel la cavitatea bucală, sunt destul de complicate la început. Bebe se va murdări, va duce lingurița la ochișori, spre obrajori, spre amuzamentul tău. Cu un material de protecție sub scaunul de masa, cu dovada ta de răbdare și perseverență, micuțul se va deprinde încet-încet cu toate!
SALTUL 8 sau UNIVERSUL ACȚIUNILOR (de la 50 de săptămâni)
Copilul e acum capabil să perceapă o întreagă succesiune de acțiuni ca pe un singur lucru. El recunoaște că a pune o farfurie murdară în apă, a trece buretele de vase peste ea și a o așeza în suport la scurs înseamnă „a spăla vasele”, o acțiune unitară, distinctă. Ba mai mult, chiar îi va plăcea să ajute la acest tip de îndeletniciri casnice.