Bebelușii par să atragă o mulțime de curioși și să șteargă orice limite între oameni. Când vine vorba despre un bebeluș, oamenii uită că nu se cunosc și au tendința de a interacționa într-un mod mai intruziv decât de obicei, ceea ce poate crea mult disconfort. Iată care sunt 10 dintre cele mai frecvente afirmații făcute în preajma bebelușilor, pe care nici o mamă nu vrea să le audă.
#1 Ce băiețel frumos! …când, de fapt, e vorba despre o fetiță
Nu e obligatoriu ca fetițele să fie îmbrăcate în rochițe, sau să poarte roz din cap până în picioare, ca să fie evident că sunt fetițe. Iar dacă nu știi dacă femeia aia de pe strada a născut un băiat sau a fată, probabil că nici nu ar trebui să o interpelezi.
Noi am ales să nu îi punem cercei fetiței noastre, am zis că asta e o alegere pe care o va face ea când va mai crește. Dar se pare că un bebeluș care nu are haine roz sau cercei este, automat, băiat. Uneori, devine frustrant pentru toată lumea!
Citește și despre: Știam eu că ești mamă de băiețel! versus E evident că ai fetiță!
#2 Cât trebuie să mai aștepți ca să poți merge la sală?
Nici dacă interlocutoarea ar fi fost pasionată de sport, întrebarea aceasta nu ar fi fost potrivită, cel puțin nu așa, scoasă din orice context. E ca și cum i-ai spune că arată atât rău încât e imperios necesar să revină cât mai repede în sala de fitness, lucru pe care nicio femeie nu vrea să îl audă. Mai ales printre urletele unui bebeluș.
#3 Și, pe când următorul?
Este absolut înfricoșător să auzi de perspectiva de a mai face un bebeluș, când încă nu ai apucat să te obișnuiești nici cu primul. Recuperarea post partum încă nu s-a încheiat, și deja e plin de binevoitori care te întreabă când îi faci un frățior sau o surioară. Serios?
Cred că prima întrebare pe care i-am pus-o medicului ginecolog la controlul de 6 săptămâni a fost ce metodă de contracepție îmi recomandă, având în vedere că alăptez. S-a blocat pentru o clipă, apoi a izbucnit în râs și a zis că e prima oară când proaspăta mămică îi adresează această întrebare, până atunci el fusese, mereu, cel care deschidea subiectul contracepției după naștere.
Citește și despre: Am 3 copii, toți născuți după 40 de ani
#4 Nici n-o să știi cum trece timpul, mâine-poimâine merge la școală!
Cu sau fără școală, deocamdată abia dacă dormi 2 ore legate din 24, dacă nu are colici atunci îi e foame, dacă nu îi e foame atunci îi e sete, daca nu are scutecul murdar atunci pur și simplu dorește companie, patuțul pare să aibă ace și numai în brațe se poate dormi, iar tu îmi spui că trece timpul? Da, trece! Să ne bucurăm de fiecare etapă, atunci!
Citește pe larg: De ce stau DEGEABA mamele toată ziua!!!
#5 Al meu la 3 luni dormea toată noaptea
Serios? Oau, ești de mare ajutor când vii și îmi spui ce mamă incapabilă sunt eu, în comparație cu tine. Și ce copil dificil am eu, în comparație cu al tău. Crezi că e un lucru potrivit de spus unei mame privată de somn? E suficient de dificil rolul de părinte, chiar și fără observații inteligente despre cât de nepricepută ești…
Când Tudor avea cam 3 luni, deja eram bolnavă de nesomn. Noaptea, sugea din oră în oră, dacă nu mai des. Ziua dormea câte 30 minute, numai în brațe. Când s-a apucat vecina să îmi spună cât de bun e laptele praf, că al ei doarme toată noaptea după un biberon plin, m-am simțit ultimul om, chiar dacă știam să alăptarea este soluția cea mai bună pentru copil… Cristina, mama lui Tudor.
#6 Așa o să arate nopțile tale în următorii 18 ani
Ok, după mesele nocturne vor veni colicile, apoi dinții, apoi alți dinți, apoi puseurile de creștere, apoi salturile mentale, apoi terorile nocturne, apoi primele seri în cluburi și da, viața unei mame este plină de griji, de surprize și de emoții. Dar există și bunici, există și tătici, există și bone, și există și vremuri mai bune decât cele de acum.
#7 Și, când trebuie să naști?
Da. Există oameni care pun întrebarea asta la 3 săptămâni după ce ai născut. E adevărat, ți s-a cedat locul și în tramvai de curând, dar măcar nu a trebuit să verbalizezi de față cu un străin că a trecut deja ceva vreme de când nu mai ești gravidă. Mno, ghinion…!
Cred că cel mai prost m-am simțit când o vecină din cartier m-a privit cu atenție, puțin intrigată, când coborâsem să iau lapte și pâine, dacă mai am mult până să nasc. Ilinca dormea linișitită la ea în pătuț, supravegheată de tati, iar eu mă simțeam deja ca ieșită din peșteră, străbătând aleea dintre blocuri, până la magazin. M-am cam bâlbâit când i-am spus că am născut deja. După, s-a bâlbâit ea… Ioana, mama Ilincăi. CITEȘTE ȘI: Mamă, TU vei fi întotdeauna IUBIRE pentru copilul tău
#8 Te-ai murdărit pe bluză
O fi vomă de la ultimul râgâit? N-or mai fi făcut față tampoanele de sân? Nu se poate să fie de la ultimul scutec! Oare am și în păr? Da, îmi pasă să arăt îngrijit în continuare, dar e tare greu, având în vedere tot haosul din primele luni de viață cu bebe.
CITEȘTE ȘI: Meseria de mamă înseamnă 2 joburi și jumătate cu normă întreagă! Demonstrat științific pe pielea tuturor mamelor
#9 Oau, e un bebeluș mare, nu-i așa?
Mda, eu l-am născut, așa că știu foarte precis cam cât de mare a fost. Te aștepți să împărtășesc povestea nașterii și a celor nici-nu-mai-știu-câte cusături din perineul meu? Nu cred. În regulă, poate că sunt puțin irascibilă după o medie de 4 ore dormite din 24 în ultima lună, dar serios, bebe e frumos, și atât. Nici mare, nici mic, nici nicicum altcumva!
Nu am fost pregătită să vorbesc despre naștere nici cu cea mai bună prietenă a mea, timp de multe săptămâni după venirea pe lume a lui Matei. Pur și simplu erau niște momente foarte intime, pline de tot felul de emoții, amestecate, pe care nu reușisem să le procesez. Culmea, nimeni dintre cei apropiați nu m-a întrebat nimic despre naștere, dar o mulțime de străini sau de cunoștințe întâmplătoare aveau curiozități despre locul pe unde a ieșit Matei. Ștefania, mama lui Matei.
#10 Biata de tine, cred că te-ai trezit cu noaptea-n cap
Serios? Da, m-am trezit cu noaptea-n cap. Și înainte de asta, m-am mai trezit de câteva ori. Da, știu că am cearcăne până la genunchi și că par să dau rateuri și la cele mai simple chestii pe care le am de făcut, chiar nu e necesar să îmi mai amintești și tu despre asta.
Tu ce întrebări nepotrivite și enervante ai primit imediat după ce ai născut?
Citește și despre: Când bebelușul a crescut – 10 moduri în care ți se schimbă viața. Din nou!