Bebelușul tău este alintat? Pentru unii adulți, experiența parentingului pare să fie mai abruptă decât pentru alții. Poate că privești cu ușoară invidie copilul vecinei, care se joacă în parc liniștit în timp ce al tău pare să se fi transformat într-o tornadă, sau poate că îți dau lacrimile când vecinele socializează în timp ce bebelușii dorm cuminți în cărucior, numai tu trebuie să îl plimbi pe micuț în brațe și să îl legeni întruna. Mami, ți se întâmplă să fii acuzată că l-ai alintat prea mult pe bebe, ceea ce te face să nu te simți prea bine, dar știi ceva? S-ar putea ca pur și simplu să ai un bebe hiperactiv!
La bebelușii hiperactivi, neliniștea este adesea constantă. Acești copii nu stau pe loc și se mișcă constant. Activitatea lor motrică este excesivă, iar părinții se tem permanent că se vor accidenta, vor cădea de pe pat, de pe scaunul înalt, de la o anumită înălțime. Intr-adevar, este dificil sa ne concentrăm toată atenția atunci când avem un bebe foarte tonic. Atenție, nu toți bebelușii hiperactivi sunt neliniștiți, mai ales fetele care tind să fie mai visătoare. Agitația nu este singurul criteriu pentru hiperactivitate.
Copil hiperactiv – Posibile semne și semnale
Somn tulburat
Bebelușii hiperactivi au un somn mai tulburat, mai scurt și mai superficial decât alți bebeluși. Unii oameni de știință au observat că copiii hiperactivi dorm cu 45 de minute mai puțin decât alți copii. De fapt, somnul este sinonim cu inactivitatea.
Hiperemotivitate
Hiperemotivitatea este un simptom care merge, de asemenea, mână în mână cu hiperactivitatea. Se exprimă în diferite moduri: bebelusul este foarte sensibil, se poate enerva și supăra rapid. El se poate simți, de asemenea, deprimat sau anxios.
Citește și despre: 7 indicii clare că ești mămica unui bebe pretențios, cu nevoi mult mai mari și mai intense decât alți copii
Neatenţia
Una dintre caracteristicile bebelușilor hiperactivi este că atenția lor este foarte greu de menținut. Totul le distrage atenția și nu reușesc să se concentreze pe o singură activitate. Atenția este selectivă, adică copilul are dificultăți în a ignora anumiți stimuli externi și a se concentra pe o singură sarcină.
Factori neonatali
De asemenea, s-ar părea că anumite substanțe nocive sunt implicate în apariția agitatiei. Acestea sunt alcoolul, tutunul și pesticidele. Ingerarea acestor produse în timpul sarcinii – și deci în timpul vieții fetale – ar fi dăunătoare dezvoltării copilului și ar putea provoca tulburare de comportament.
Mediul nefavorabil pentru un copil hiperactiv
Hiperactivitatea (și mai tîrziu adhd-ul) nu este cauzată de lipsuri emoționale sau eșecuri educaționale. Specialistii recunosc, însă, că putem observa că factorii psihologici si de mediu accentuează o tulburare deja prezentă la copil. Poate fi, de exemplu, o situație familială complexă, legată de o situatie economica de precaritate.
Sprijin pentru un copil hiperactiv
Acasa, evită să-ți stimulezi bebelusul prea des: preferabil jocurile linistite, si nu îi oferi mai multe activitati în același timp. Fii prezentă, mai ales la culcare, pentru că are nevoie de tine în mod deosebit în acest moment precis. Așa că fă-ți timp să-l însoțești și să-l liniștești.
În general, e bine să stabiliți o rutină cu ore fixe de masă și de culcare. Acest lucru îi va permite copilului să se pregătească mai bine și să se concentreze asupra a ceea ce trebuie să facă. Pe termen lung consecințele și simptomele hiperactivității la copii pot fi reduse prin psihoterapie, monitorizare de către un logoped și un kinetoterapeut sau în anumite cazuri chiar tratament medicamentos.
Citește și despre: Semne care arată că bebelușul este suprastimulat
Cum detectăm hiperactivitatea bebelușului?
Principalul simptom al hiperactivității la bebeluși este neliniștea vie și constantă si în general, foarte multe probleme în a adormi. Desigur, la un copil foarte mic, aceste simptome pot fi doar stadii normale de dezvoltare, de unde și dificultatea de a diagnostica o posibilă hiperactivitate foarte devreme. Diagnosticul și tratamentul sunt totuși esențiale pentru că dacă aceste afecțiuni sunt prost tratate, copilul riscă și el să eșueze la școală: îi este prea greu să se concentreze la ore.
CITEȘTE ȘI DESPRE: Întârzierea în dezvoltare în funcție de vârsta copilului
Manifestarile sunt deci multiple, complexe si diferit asociate, motiv pentru care diagnosticul se pune tardiv, în jurul varstei de 9-10 ani, în timp ce se poate pune în jurul vârstei de 6 ani sau mai devreme pentru a începe un tratament/terapii cât mai devreme.
Consultarea unui medic pediatru este deci importantă, dacă medicul suspectează o hiperactivitate accentuată, va îndruma familia către un specialist: psihiatru infantil, neurolog, neuropediatru sau psihiatru. Un medic psihiatru pediatric specializat face posibilă stabilirea diagnosticului și tratamentului foarte devreme.
Citește pe larg: Cum îl ajuți pe bebe să exploreze în siguranță fără a se pune în pericol
Sfaturi pentru hrănirea bebelușului hiperactiv
Daca în timpul alăptării bebelușul tău se oprește brusc și se mișcă, nu-l forța, asta poate îngreuna lucrurile, întrucât va percepe acest moment ca pe o situație de conflict între tine și el. Fii tandră cu copilul tău în timpul alăptării, mângâierea ta îi tranmite că îl prețuiești. Aceste clipe vor fi unele dintre cele mai apreciate momente de către cei mici. Nu-l lăsa să se joace în acest timp. Arată-ți afecțiunea în timp ce-l alăptezi și încearcă să găsești o poziție confortabilă pentru alăptare. Acest lucru îi va atrage atentia spre tine și îl va face să-și dorească constant să ți se alăture pentru a continua alăptarea. Legănați-l ușor pe bebe în timp ce cântați o melodie dulce.
Cum să te comporți cu un copil hiperactiv? Cum să-l faci să doarmă?
Este important să fii cât mai prezent în viața copilului tău hiperactiv. Pentru a evita pe cât posibil iritarea, practică cu el jocuri calme pentru a-l potoli. La culcare, începeți prin a pregăti camera în prealabil prin îndepartarea tuturor elementelor susceptibile de a supăra bebelușul. Cu blândețe fii aproape de el pentru a-l ajuta să adoarmă. Încercați să vă relaxați copilul cât mai mult posibil, astfel încât să poată adormi mai ușor.
Copiii hiperactivi necesită o atenție constantă din partea părinților și a celor cu care-și petrec timpul. Acești copii sunt în mișcare și se frământă mai mult decât necesar, le lipsește concentrarea și controlul și, mai presus de toate, nu au conceptul de pericol. Nu pot sta liniştiţi, și nu obosesc niciodată. Pentru a evita accidentarile, este mai bine să-ți urmărești copilul cu atenție!
Pentru a canaliza energia debordantă a copilului tău, nu ezita să-i sugerezi activități atunci când crește. Poți, de exemplu, să-i încredințezi niște treburi ușoare casnice și, prin urmare, pline de satisfacție pentru el. In plus, practicarea unor activitati manuale sau sportive poate duce la o concentrare mai buna, sau măcar sa ocupe mintea pentru cateva momente.
Ai grija de tine și de tine, mami! Respiră, încredințează-ți copilul bunicilor sau prietenilor pentru o după-amiază. Timp pentru câteva ore de cumpărături sau relaxare, doar pentru a-ți redescoperi seninătatea legendară.
CITEȘTE ȘI DESPRE: 11 Clipe înfricoșătoare împreună cu nou-născutul
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre:
NAȘTERE | NUME COPII | NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE