Și de ce e bine să cedezi și să i-l dai, mami, aș mai adăuga. Se pare că e firesc ca micuții să fie obsedați de telefonul mamei și să-l ceară tot timpul. Pentru că, oricât ne îngrijorăm, există beneficii.
Copilul insistă deseori să primească telefonul mamei. De cele mai multe ori, se întâmplă ca mamele să cedeze. Mulți părinți fac asta – desigur, poate fi frustrant – se joacă liniștit de jumătate de oră, tu ai pornit ciorbița și vrei să stai zece minute la telefon cu o prietenă ori cu mama ta. Dar această nu este singura situație în care cei mici cer telefonul. În supermarket, în mașină, la masă, în sala de așteptare.
Câteodată se iscă un mic conflict, mai ales când și noi avem nevoie de câteva minute pentru noi. Dar, împărțite între nevoile noastre și dorința ca cei mici să fie calmi, ajungem să alegem între a fi bine câteva momente și a ne face griji că această obsesie îi poate face rău. Se pare că este firesc ca micuții să fie obsedați de telefon. Și, oricât de mult ne îngrijorăm, există beneficii.
Deci, de ce sunt atât de atrași copiii de telefonul părinților?
Aproximativ la vârsta de doi ani, creierul unui copil mic s-a dezvoltat suficient pentru ca el să-și dea seama că este o persoană separată de părinți. Conștientizând asta, copiii dezvoltă un sentiment de control care le permite să devină mai independenți. O modalitate prin care copiii mici își exprimă independența și controlul nou-descoperit este prin alegeri (de exemplu, când insistă să primească ceașca albastră, nu pe cea portocalie). Telefonul tău, mami, atinge ambele nevoi în același timp – pot fi autonomi atunci când se joacă pe telefon, în timp ce iau propriile decizii cu privire la ceea ce văd și interacționează.
CITEȘTE ȘI: Cum se dezvoltă creierul bebelușului? Ce putem face în mod concret?
În plus, în același timp și atenția unui copil este acum de mai lungă durată, permițându-le să se concentreze pe o varietate mai mare de activități pentru o perioadă mai lungă de timp – aproximativ 3 până la 5 minute cu fiecare an. Această abilitate de a se concentra și a acorda atenție îi face să se bucure că pot să urmărească același lucru din nou și din nou până când îl înțeleg cu adevărat. Deoarece poate fi greu să înveți atât de multe lucruri în fiecare zi, repetarea poate contribui la sentimentul lor de siguranță, deoarece sunt capabili să prezică (să controleze) lumea lor, ceea ce este reconfortant. Copiii mici sunt predispuși să dezvolte interese extrem de intense – cum ar fi dinozaurii, câinii și bebelușii – și atunci când combini controlul, durata atenției și repetiția, stabilești scena pentru obsesie.
Timpul în fața ecranelor la copii – Ce spun studiile despre limite
Crezi că micuțul tău petrece prea mult timp în fața ecranului telefonului? Limitele de timp pot fi dezbătute. Academia Americană de Pediatrie (AAP) recomandă o oră pe zi de conținut de înaltă calitate pentru copiii cu vârste cuprinse între 2 și 5 ani.
Însă, într-un alt studiu privind utilizarea telefonului, potrivit Studiului Național din Marea Britanie privind sănătatea copiilor, cercetătorii au descoperit că starea lor de bine – atașamentul față de adultul în grijă cărora sunt, capacitatea de adaptare, curiozitatea și starea de spirit – nu a fost afectată negativ de timpul de utilizare a telefonului. Aceasta înseamnă că limita de 1 oră este menită să fie un ghid pentru majoritatea familiilor în majoritatea zilelor, dar nu o regulă fericită.
CITEȘTE ȘI: Comunicarea cu bebelușul îi dezvoltă inteligența
Iată câteva lucruri de care trebuie să ții cont, astfel încât să reduci din îngrijorare:
Asigură-te că ceea ce găsește copilul în telefonul tău este potrivit abilităților sale cognitive, intereselor sale.
Alege un conținut adecvat vârstei și încurajează-l să aibă și alt fel de activități, în aer liber, în casă, activități care să implice socializare reală. Pune-i întrebări și faceți conexiuni cu lumea reală pentru a-l ajuta să învețe cum să aplice în lumea reală ceea ce descoperă în lumea virtuală. Încearcă să îi oferi zilnic cel puțin tot atâta timp cât petrece pe telefon în lumea reală, astfel încât să exploreze, să-și folosească toate simțurile și să se împrietenească.
Nu uita că telefoanele le oferă oportunitatea de a deveni competenți în tehnologie în timp ce descoperă prin joacă.
La fel ca orice alt tip de joacă, fii atentă la ceea ce văd și la ceea ce descoperă și verifică acest lucru constant, fiind lângă el și explicându-i.
În concluzie: dacă există zile în care copilul sta mai mult timp în fața ecranelor telefonului, nu te stresa. Înțelege ca telefonul poate fi un instrument care îl ajută să învețe, dar și o modalitate de a se liniști când unele zile sunt copleșitoare. Iar pentru tine, o pauză binemeritată, mamă. CITEȘTE ȘI: Viața secretă a creierului copilului – Cum te asiguri că ajuți la dezvoltarea lui?