Importanța vitaminei D este majoră, mai ales în primii ani de viață și cu atât mai mult pentru sugarii alăptați exclusiv. În plus, cei care sunt hrăniți cu formulă de lapte, dar nu consumă mai mult de 500 de ml de lapte pe zi, și în cazul lor e nevoie de suplimentarea dietei cu vitamina D. Administrarea de vitamina D ar trebui să înceapă încă de când mămica este însărcinată. Riscurile unei doze prea mici în organism sunt explicate de Dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru, supraspecializare pneumologie pediatrică, fondatorul Spitalului Virtual pentru Copii. Dr. Mihai Craiu: „Toți copiii au nevoie de vitamina D, în primii ani de viață, și mai ales dacă sunt alăptați EXCLUSIV! Laptele matern nu are suficientă vitamină D.“
Izolarea prin care am trecut (și situația nu e încă pe deplin schimbată) a afectat nivelul vitaminei D în organismul copiilor noștri? Dr. Mihai Craiu: Așa cum am precizat în toate prezențele mele în media din ultimele săptămâni este o durată MULT prea scurtă pentru a influența semnificativ nivelele de vitamina D circulantă la un copil. Chiar dacă ar apărea (improbabil) o modificare decelabilă biologic, aceasta nu ar avea expresie clinică, adică acel copil va fi exact ca înainte de perioada de izolare, DIN ACEST punct de vedere.
Dacă ar fi să o personificăm, să o transformăm într-un personaj, ce rol ar avea vitamina D în viața noastră? Dr. Mihai Craiu: Ar fi la fel de importanta ca… mama noastră. Deoarece ne ajută să creștem sănătoși, ne modelează dezvoltarea corporală și imunologică, ne ajută să ne vindecăm mai repede după traumatisme, iar când este absentă ne merge tare rău, dacă absența este îndelungată – atât de rău încât suferim fizic – ni se pun cârcei, avem hipotonie musculara, suferim mai des entorse sau luxații, facem convulsii hipocalcemice.
Cât de importanta este vitamina D la nou-născut și la copiii mai mari? Dr. Mihai Craiu: Importanța vitaminei D este majoră, mai ales pentru copilul mic alăptat exclusiv la sân, deoarece laptele matern NU ARE suficientă vitamina D pentru a asigura nevoile semnificative ale unui sugar care își triplează dimensiunile corporale în primul an de viață. Pentru copiii ce primesc lapte sub forma de formulă, acest risc nu există, deoarece acestea sunt fortificate cu vitamina D, printre altele.
Ce trebuie să știm despre vitamina D? Câte forme are și care sunt sursele ei? Dr. Mihai Craiu: Exista vitamina D2, de origine vegetală, numită ergocalciferol (vezi Surse) și vitamina D3, de origine animală, numită colecalciferol (o produc și organismele umane în piele, sub acțiunea razelor ultraviolete „bune“ – UVB (vezi Surse).
Cum influențează vitamina D procesul de creștere al copilului de la naștere până la vârsta adultă? Dr. Mihai Craiu: Vitamina D participă la multe procese în organismul uman având roluri complexe și comportându-se, mai degrabă, ca un hormon sterolic decât ca o vitamină. Legat de creșterea copilului – acțiunea majoră a vitaminei D este asigurarea unui TRAFIC optim de calciu și fosfor prin organismul uman. Este stimulată absorbția intestinală a calciului, transportul sau către țesuturi (nu doar mușchi sau oase!!!) și eliminarea excesului prin urină sau, din contră, reabsorbția calciului din ultrafiltratul glomerular (urina primara), când există lipsă de calciu în organism. Vitamina D asigură echilibrul perfect al calciului între cele 3 segmente ale organismului uman:
– calciul transportat în sânge (cel pe care îl putem măsura sub formă de calciu total și, respectiv, de calciu ionic);
– calciul în fluidele interstițiale;
– și calciul intracelular, cel care asigură funcții complexe, dincolo de rezistența oaselor și forța mușchilor. Acest proces se numește homeostazia fosfo-calcică.
Ce trebuie să știe părinții despre dozele de vitamina D și, mai ales, când se impune administrarea de vitamina D? Dr. Mihai Craiu: Toți copiii au nevoie de calciu și vitamina D în doze variabile ce depind de starea de sănătate, de dietă, de sezon și de vârsta copiilor. Mai ales copiii cu vârsta sub 2 ani au nevoie imperioasă de vitamina D, deoarece cresc „vijelios“, iar laptele matern nu are suficientă vitamină D. În cazul copiilor alăptați EXCLUSIV! Și ar trebui precizat că TOȚI copiii ar beneficia înainte de naștere de suplimentare cu o doză adecvată de vitamina D, administrată femeii gravide, doza stabilită de către medicul obstetrician.
E nevoie de vitamina D la bebelușii hrăniți cu lapte praf? Dr. Mihai Craiu: Dacă un copil primește MAI PUȚIN de 500 mililitri/zi formulă de lapte praf are nevoie de suplimentare. În primul an de viață cu certitudine – dar și peste 1 an.
Vitamina D este bună doar pentru oase și dinți? Dr. Mihai Craiu: Este bună și pentru alte aparate și sisteme: pentru mușchi sau pentru inimă, prin fenomenul de cuplare al excitației cu contracția, și pentru sistemul imun, dacă ne referim la copiii sănătoși. La copiii bolnavi, care au sindroame de maldigestie-malabsorbție sau la cei cu boli cronice hepatice și renale există o inabilitate a organismului de a asigura absorbția, circulația și activarea vitaminei D, astfel încât vitamina D ajunge să fie esențială pentru supraviețuire la acești copii. La adulți, se presupune că lipsa îndelungată a vitaminei D poate fi implicată într-o serie de cancere cum ar fi cel de prostata, de sân sau de colon, în apariția depresiei sau a obezității în apariția bolii cardiovasculare. Dar toate acestea sunt încă în curs de cercetare activă. Citește și despre: Copilul are nopți agitate? Acuză dureri în picioare? Despre durerile de creștere la copii
Cum influențează carența de vitamina D sistemul imunitar? Dr. Mihai Craiu: Încă nu cunoaștem dozele optime care ar trebui să asigure rolurile imunologice ale vitaminei D, dar se cunosc unele roluri de activare sau frânare a imunității. Astfel, este citat rolul vitaminei D în blocarea activării Limfocitelor T, limfocite responsabile de bolile autoimune. Adică vitamina D3 previne activarea aberantă a imunității. Tot la nivelul limfocitelor T, a fost descris și un alt mecanism, de activare. Un mecanism de instruire al limfocitelor T, în sensul recunoașterii antigenelor (a „dușmanului“) prin fenomenul de priming. În momentul în care limfocitele „naive“ (adică neinstruite, care nu au fost expuse anterior la antigene) vin în contact cu un potențial „dușman“, ele au rolul de a semnaliza pericolul. Folosesc pentru acest proces de semnalizare unele molecule numite fosfolipaze (cum este fosfolipaza C) pentru a „da de veste“ celorlalți soldați ai sistemului imun. Pentru a produce suficienta fosfolipaza C, aceste limfocite T naive au nevoie de vitamina D (vezi Surse).
Care este legătura dintre lipsa vitaminei D în copilărie și rahitism? Dr. Mihai Craiu: Vitamina D participă la mineralizarea corectă a cartilajelor de creștere. Dezvoltarea materialului osteoid al cartilajelor de creștere în absența vitaminei D produce deformările osoase de tip rahitic, manifestări care sunt diferite de osteopenia vârstnicului (care are și el demineralizare osoasă, dar prin alt mecanism).
Surse:
Vitamin D Ergocalciferol – FDA prescribing information, side effects and uses