Vaccinul antigripal efectuat în fiecare an este singura și cea mai eficientă metodă de protecție împotriva virusurilor gripale. Este potrivit tuturor persoanelor, începând de la vârsta de 6 luni. În sezonul 2018-2019, în România, vârful epidemiei s-a înregistrat cu aproape trei săptămâni mai devreme decât în sezonul anterior, iar numărul cazurilor a fost aproape dublu față de sezonul trecut. 200 de oameni au murit de gripă. Iată de ce este important să te vaccinezi.
Conform Ministerului Sănătății, anul acesta s-a achiziționat un număr cu aproximativ 200 000 mai multe doze de vaccin antigripal mai multe decât anul trecut, adică 1 500 000 de doze de vaccin antigripal. Primele 50 000 de doze au ajuns deja în țară și au fost administrate cadrelor medicale. Apoi au primit vaccinul persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire, precum persoanele de peste 65 de ani, cei cu boli cronice (în special respiratorii și cardiovasculare), dar și cei cu boli cronice, copiii și bătrânii instituționalizați, gravidele. Din a doua parte a lunii octombrie, vor fi distribuite și celelalte doze de vaccin și va începe vaccinarea în cabinetele medicilor de familie.
Prin vaccinare, se dezvoltă în organism substanțe care ajută organismul să dezvolte anticorpi împotriva virusurilor gripale, ATENȚIE! – în aproximativ 2 săptămâni după administrare.
Vaccinurile gripale tradiționale (trivalente) oferă protecție împotriva a trei tulpini ale virusului gripal (cele două tulpini ale virusului A – H1N1 și H3N2, precum și virusul gripal B).
Vaccinul gripal tetravalent asigură protecție împotriva celor trei virusuri amintite și, în plus, încă un virus gripal B.
Ce vaccinuri antigripale sunt recomandate și cine le poate face
Organizația Mondială a Sănătății recomandă vaccinul trivalent sau tetravalent pentru toată lumea începând cu vârsta de 6 luni. Vaccinarea este foarte importantă pentru următoarele categorii:
- copiii cu vârste între 6 luni și 4 ani sunt considerați ca având risc crescut. Cei mai mici de 6 luni pot fi protejați dacă persoanele din jurul lor se vaccinează.
- persoanele peste 65 de ani.
- femeile însărcinate sau cele care au în plan să rămână însărcinate, cele care au născut recent sau alăptează în timpul sezonului gripei.
- persoanele care suferă de boli în care sistemul imunitar este afectat (HIV, boli cardiovasculare, diabet, boli pulmonare), persoanele care suferă de astm.
Cine nu poate face acest vaccinul antigripal
În primul rând, copiii cu vârstă mai mică de 6 luni.
Apoi intră în discuție persoanele care prezintă alergii SEVERE la vaccin sau orice ingredient al acestuia. Discută cu medicul de familie înainte de a te vaccina, pentru a stabili dacă ai avut în trecut vreo reacție alergică severă la vaccinul antigripal, dacă nu ai avut vreo reacție anafilactică la ou (nu alergie, ci reacție anafilactică) și, în sfârșit, persoanele care nu se simt bine în momentul în care decid să-și facă vaccinul – mai întâi așteptăm să ne însănătoșim, și abia apoi facem vaccinul.
Iată se spune doctorul Mihai Craiu despre alergia la ou și vaccinul antigripal:
„Citeam astăzi un prospect al unui vaccin antigripal DIN ACEST AN (sezonul de iarnă 2019-2020). Și constatam cu surprindere ca domnii/doamnele care au avut obligația profesională să elaboreze varianta în limba română sunt absolut neactualizați. Ca să nu folosesc alt epitet ce ar putea fi considerat peiorativ. Ce susțin «distinșii» în varianta actuală a prospectului, în limba română?
Că NU se face vaccinare antigripală dacă «dumneavoastră sau copilul dumneavoastră sunteți alergic (hipersensibil) la: ou (ovalbumină sau proteine de pui de găină), etc.
Păi bine, măi tovarăși, nu ați citit dvs. nimic, din 2016 încoace?? Cât de incompetent poți să fii, ca să alimentezi cu propria ta eroare un curent de fake-news al iubitorilor de «prospecte medicale»?! … Când este clar că se impune rigoare științifică absolută, astfel de stângăcii sunt de neiertat… Oamenii au dreptul să decidă conform unei opțiuni personale, DAR să fie o decizie informată. Nu indusă în eroare, prin minciună, omisiune sau greșeală.
Ce zic toate documentele actuale de la CDC Global, EAAACI, American Academy of Pediatrics? Că pacienții alergici la ou (care NU au avut o reacție anafilactică de la ou) pot fi vaccinați antigripal, fără probleme.“
Mituri și legende despre vaccinul antigripal
Despre una dintre legendele legate de vaccinul antigripal ați citit mai sus. Mai sunt și altele, care tot din minți nepregătite să înțeleagă procesul științific provin. Spre exemplu, multă lume crede că vaccinarea poate provoca gripa din simplul fapt că conține virusul. Dacă vrei să fii informat corect, trebuie să știi că organismul are nevoie de două săptămâni pentru a dezvolta imunitate în răspuns la vaccin. Mitul poate părea „adevărat“, dacă în această perioada, persoana vaccinată contactează virusul gripal, înainte deci de a deveni imun la virus.
O altă aberație a fost depistată și înfierată de domnul doctor Mihai Craiu. O să v-o prezint mai jos, în citat, preluată exact așa de pe pagina de Facebook a Spitalului Virtual pentru Copii, pagină administrată de domnul doctor. Citiți-o și încercați măcar să înțelegeți:
„Ieri am răspuns foarte multor întrebări despre un fake-news ce a fost în mod deliberat împrăștiat în media. Asta deoarece subiectul medical al săptămânii pare a fi demararea (la vreme!) a campaniei de vaccinare antigripală.
Articolul, provenit de la o platformă ce nu își ascunde orientarea antivax este următorul
https://healthimpactnews.com/…/study-vitamin-d-is-more-eff…/
Are un titlu spectaculos «un studiu arată ca vitamina D este mai eficientă decât vaccinarea antigripală». Dacă ar fi doar o aberație, nu ar fi avut impactul pe care îl are!
De ce se răspândește? Pentru că ne atinge la coarda sufletească a îngrijorării și pentru că pare a oferi o soluție miraculoasă unei situații serioase – vorbim de peste 200 de români care au murit iarna trecută de gripă! Are multe cifre, are formulări dure, imperative, mimează rigoarea științifică. Dar inventează relații cauzale acolo unde nu există și răstălmăcește concluziile unor studii serioase.
Dacă mistifici datele științifice poți să afirmi (așa cum o fac autorii) că vitamina D este de X ori mai eficientă decât vaccinul antigripal.
Iar ca lucrurile să fie și mai interesante, dacă alegi în mod malițios datele științifice care îți convin (clasicul fenomen de cherry-picking, atât de drag oponenților vaccinării de pretutindeni) poți dovedi chiar că e de 10 ori mai eficace
COMENTARIU – există numeroase dovezi clare care arată că pacienții cu deficit sever de vitamina D au o imunitate mai puțin performantă. Și, inerent, se vor îmbolnăvi mai frecvent decât orice persoană fără deficit de vitamina D. Fenomen valabil pentru orice viroză respiratorie, nu numai pentru gripă!
Dar atunci când compari mere cu pere îți poate ieși orice rezultat dorești. Inclusiv că meditația si tehnicile yoga sunt mai bune decât vaccinul X sau Y. Nu spun că aceste metode nu au efecte dovedite asupra sănătății, ci spun că nu le putem compara între ele din punct de vedere al eficacității.
MORALA – pentru prevenția complicațiilor gripei există doar soluția vaccinării. Ca să existe mult mai puțin morți, ar trebui ca persoanele la risc să facă vaccinul antigripal. Și pot lua liniștiți și vitamina D3!
Copiilor, gravidelor, persoanelor cu boli renale sau hepatice și seniorilor le este necesară o doză suplimentară de vitamina D, administrată zilnic. Mai ales când nu ne mai bronzăm la soare.“
CITEȘTE ȘI:
În ce boli apare febra la copii și cum se manifestă
Vaccinurile si autismul – Adevar si fictiune
Copiii nevaccinati sunt mai sanatosi?
Oreionul la copii
Te gândești să-i faci copilului tău vaccinul antigripal?