Intre 7 si 8 luni, saptamana 30 a bebelusului este cea care marcheaza adesea sedimentarea noilor abilitati dobandite de curand. Nu este vorba exclusiv despre achizitiile motorii, cat si despre relatiile pe care le-a stabilit cu persoanele si obiectele din jurul sau.
Unii copii au invatat rutina schimbarii scutecului si plang in semn de protest atunci cand te vad ca pregatesti crema anti-iritatie de scutec. Altii se impotrivesc mai activ decat atat, rostogolindu-se pe burtica si incercand sa fuga de pe salteluta de infasat.
Alteori, cand te va vedea ca te pregatesti sa plec din incapere, se va pregati sa te urmeze, scancind, de parca urmeaza sa pleci pentru totdeauna. Avand in vedere cat de mari sunt provocarile la care este mereu supus, nu e de mirare ca are nevoie sa te simta aproape!
Alimentatia in aceasta saptamana trebuie sa il expuna pe bebelus la cat mai multe dintre retetele pe care le agreaza familia voastra. Nu trebuie sa le eviti pe cele care au potentialul de a declansa alergii, caci amanarea expunerii la acestea nu e o metoda valabila de a reduce riscul de alergie, ba dimpotriva a stabilit Organizatia Mondiala a Sanatatii.
Este bine sa pastrezi ritualul introducerii alimentelor noi pe rand, dar odata introduse si acceptate fara reactii adverse, ele trebuie sa faca parte din dieta uzuala a copilului. Nu trebuie sa confunzi efectul pe care unele alimente acide, iritante, il au asupra pielii delicate dn jurul gurii bebelusului, cu o potentiala alergie.
Somnul de zi devine in mod special dificil la aceasta varsta, caci bebelusul trece prin diverse faze de dezvoltare. Micutii care pana acum au dormit linistiti in patutul lor, nu vor mai accepta sa se odihneasca peste zi decat in brate.
Unii parinti imbratiseaza ideea somnului de peste zi desfasurat in patul adultilor, dar solutia ar putea sa nu se dovedeasca foarte practica, daca mai ai de exemplu si un copil mai mare, care are si el nevoie de atentia ta. In plus, accepta ideea ca la aceasta varsta bebelusii fac trecerea de la 3 somnuri pe zi, la doar doua, ceea ce reprezinta un factor suplimentar de stres pentru ei.
Peste noapte, poti apela la metoda cosleeping-ului in patul adultului, care ii ofera copilului ocazia de a se atasa la san ori de cate ori doreste. Daca ai un bebelus foarte activ, poti observa ca efectiv el nu mai are timp sa suga peste zi si recupereaza din plin pe timp de noapte.
Joaca si dezvoltarea incep sa fie marcate de primele semne de anxietate de separare. Micutul este impartit intre dorinta de a sta la tine in brate si cea de a explora locuinta, ceea ce starneste conflicte interne puternice si frustrari iesite din comun.
Acum, are ocazia sa descopere ca este un individ unic, o entitate separata de mama sa. De aici, teama ca drumul tau de un minut si jumatate pana la toaleta ar putea fi sinonim cu o despartire vesnica si ireparabila.
Vei avea zile in care bebelusul plange pentru ca l-ai luat in brate, caci si-ar fi dorit sa mai exploreze, dupa care va plange cand il lasi pe jos deoarece si-ar fi dorit ca sa stea mai mult lipit de tine. Este complicat si pentru el sa inteleaga ce i se intampla, asa ca ofera-i rabdare din plin.
Este esential ca acum sa folosesti o paleta larga de mijloace de a-i reda copilului increderea in sine. Canta-i cat timp te afli in baie, pentru ca el sa stie ca tu continui sa existi chiar si atunci cand nu te afli in raza sa vizuala. Daca nu se poate altfel, ia-l cu tine.
Stai cat mai mult cu el pe podea, pentru ca el sa nu fie fortat sa aleaga ORI mersul de-a busilea, ORI apropierea mamei. Aceste zile extrem de solicitante vor trece repede, mai repede decat crezi.