Balansoarul, scoica auto, leaganul sunt dispozitive utile daca sunt folosite corect si conform utilitatii lor, insa nu sunt indicate pentru a lasa copiii sa doarma in ele. Afla care sunt pericolele!
Oboseala este trasatura pe care o au in comun proaspetele mame. De aceea oricat de adorabil ar fi bebelusul cand e treaz toate mamele se bucura si cand adoarme, fiind momentul sa-si traga si ele sufletul. Fiindca majoritatea bebelusilor se lasa greu “biruiti” multe mame se bucura cand adorm in diverse dispozitive: balansoar, scoica auto sau chiar scaun de masa, presupunand ca daca au trecut testele pentru a fi puse la vanzare ele sunt sigure pentru bebelusi. Insa trebuie avut in vedere ca fiecare dispozitiv este sigur atata vreme cat este utilizat in scopul in care a fost produs si cat se respecta regulile de siguranta specifice fiecaruia! Prin urmare iata care sunt locurile unde un bebelus NU ar trebui sa doarma, mai ales nesupravegheat atent, din motive de siguranta.
Balansoarul – Care sunt pericolele
Cata vreme este folosit conform instructiunilor, balansoarul este un loc sigur pentru bebelusi. Sa-l pui cateva minute acolo pana-ti tragi rasuflarea, sa-l lasi sub ochii tai sa se distreze cu cateva jucarii sau chiar sa-l lasi sa traga un pui scurt de somn daca s-a intamplat sa atipeasca de la miscarile leganate e in regula, cata vreme nu pleci de langa el!
Balansoarele sunt sigure cata vreme nu te indepartezi de ele, altfel exista tot felul de pericole. In niciun caz nu poti lasa copilul sa doarma un somn lung, in alta camera! Au existat inclusiv cazuri de moarte survenita la bebelusi lasati sa doarma singuri in balansoar, nu este ceva de joaca! Balansoarele nu sunt facute sa asigure un somn de durata sigur. Bebelusii sub 3 luni au miscari limitate si un slab control al gatului astfel incat unghiul in care e facut balansoarul il poate pune intr-o postura incorecta, cu capul cazut in fata ceea ce duce la blocarea cailor respiratorii, ajungandu-se la asfixie!
Iar bebelusii mai mari se pot rani incercand sa se rostogoleasca sau sa se ridice din balansoar, avand centurile legate pot cadea cu tot cu el. Prin urmare asigurati-va ca folositi balansoarul corect, conform instructiunilor si limitelor de varsta si greutate admise.
CITEȘTE ȘI: Regresia somnului la bebeluși de 4, 9 și 12 luni
Scoica auto atunci cand NU se afla in autovehicul – Care sunt pericolele
Scoica auto este un sistem DE CALATORIE. Este facuta sa fie folosita pentru transportul in siguranta al bebelusilor in masina. Cu toate acestea multe mame, daca vad ca bebelusul a adormit in scoica il duc cu tot cu ea in casa si-l lasa sa doarma in continuare. Sau chiar folosesc scoica in casa in mod deliberat, pentru a-l plimba in ea in scopul de a-l adormi. Insa atunci cand nu este montata conform instructiunilor, in autovehicul, unghiul in care sta se schimba si devine periculoasa pentru bebelusi, dovada fiind morti accidentale ale unor bebelusi lasati sa doarma in scoica. Stiindu-se riscurile este inadmisibil sa lasam copilul sa doarma in scoica in afara autovehicului, mai ales nesupravegheat!
CITEȘTE ȘI DESPRE: PUSEUL DE CREȘTERE LA BEBELUȘI – Tot ce trebuie să știe o mămică
Canapele, fotolii sau alte piese de mobilier exceptie patul – Care sunt pericolele
Pentru un adult, acestea sunt niste locuri foarte confortabile pentru odihna, relaxare, tras un pui de somn. Insa sunt prea moi pentru bebelusii care inca nu-si coordoneaza miscarile si nu au muschii suficient dezvoltati sa se sustraga pericolelor. Ei pot prin rostogolire sa ajunga in pozitii care le obstructioneza caile aeriene si nu se pot intoarce intr-o pozitie sigura, de aceea suprafetele ferme, saltelele paturilor sunt singurele indicate pentru somnul bebelusilor, pentru ca ei sa nu ajunga cu fata adancita in suprafata moale a canapelei/fotoliilor.
Leaganele – Care sunt pericolele
Leaganele electronice de bebelusi induc adeseori somnul prin miscarile lor si muzica delicate, uneori chiar prin sunete albe. Dar oricat ne-ar tenta sa adormim copilul in leagan, ele nu sunt destinate somnului de noapte nici somnului mai indelungat de peste zi. Ca si celelalte dispozitive din lista, unghiul leaganului poate face dificila respiratia in timpului unui somn mai lung, chiar daca nu exista pericolul blocarii totale a cailor respiratorii, ca in celelalte cazuri descrise.
Desigur ca e plina tolba povestilor cunoscutilor de relatari de genul:”prostii, copilul meu a dormit doar in scoica ziua si acum e mare si sanatos!/ al meu adora sa doarma in balansoar si nu a murit”. Desigur, la fel cum exista oameni care au fumat 3 pachete de tigari pe zi si nu au facut cancer sau care au fost hraniti cu fasole la 3 luni si au supravietuit.
Este adevarat ca majoritatea bebelusilor care au dormit asa cum nu e indicat au supravietuit dar la fel de sigur este ca s-au produs tragedii in cazul altora asa ca de ce sa ne asumam riscuri cand vine vorba de ce avem mai pretios pe lume? Caci exista riscuri majore, reale, care pot fi evitate culcand bebelusii doar pe suprafete adecvate somnului. CITEȘTE ȘI: 6 Poziții sigure în timpul somnului pentru nou născuți