Indemnizatia lunara pentru concediul de crestere a copilului va avea in continuare un cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate in utimele 12 luni, insa indemnizatia va avea doar limita minima, limita maxima fiind anulata. Noile modificari se vor aplica incepand cu data de 1 iulie chiar si parintilor care se afla deja in concediu pentru ingrijirea copilului. In continuare, concediul de crestere a copilului va putea fi solicitat de oricare dintre cei doi parinti.
Mult-asteptata „lege a mamelor” a fost in sfarsit votata, in unanimitate, in Camera Deputatilor. Mult mai prietenoasa cu mamele copiilor mai mici de 2 ani, noua lege aduce modificari importante la legea anterioara, legate de durata concediului de ingrijire a copilului si de cuantumul indemnizatiei si modul ei de acordare.
Proiectul de lege pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor a fost adoptat de Camera Deputatilor.
Cine are dreptul la indemnizatia lunara de crestere a copilului?
Conform noii legi, persoanele care in ultimii doi ani inainte de nasterea copilului au obtinut venituri impozabile timp de minimum 12 luni vor beneficia de concediu pentru ingrijirea copilului in varsta de pana la doi ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la trei ani. Vechea lege lua in calcul, la acordarea indemnizatiei, doar ultimul an anterior nasterii copilului. O alta precizare importanta este ca de concediul de ingrijire a copilului si de indemnizatie vor beneficia si persoanele care castiga bani din silvicultura si piscicultura.
Care este durata pentru care se poate acorda indemnizatia lunara de crestere a copilului?
Daca pana in prezent, parintii puteau opta pentru un concediu de ingrijire a copilului cu durata de un an sau de doi, de aceasta alegere fiind conditionat cuantumul indemnizatiei, noua lege le ofera tuturor parintilor dreptul de a sta acasa cu micutul lor pana cand acesta implineste varsta de 2 ani, sau 3 ani in cazul copiilor cu handicap.
Indemnizatia lunara va avea in continuare un cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate in utimele 12 luni, insa indemnizatia va avea doar limita minima, limita maxima fiind anulata. Asadar, mamele vor beneficia de indemnizatie fara plafon maxim.
Care este cuantumul minim al indemnizatiei de crestere a copilului pana la varsta de 2 ani?
Indemnizatia nu poate fi mai mica de 85% din cuantumul salariului minim brut pe tara garantat in plata. Avand in vedere ca legea se va aplica incepand cu data de 1 iulie, cuantumul minim al indemnizatiei va fi 1062.5 lei. In plus, nivelul indemnizatiei va fi majorat cu 1062.5 lei pentru fiecare copil nascut dintr-o sarcina gemelara, de tripleti sau multipleti, incepand cu al doilea copil.
Stimulent de reinsertie de 531,25 lei
In cazul in care parintele opteaza sa se intoarca la serviciu cu mai mult de 60 de zile inainte de data la care copilul implineste 2 ani, el va beneficia de un stimulent de reinsertie in cuantum de 50% din indemnizatia minima aferenta concediului, ceea ce inseamna 531.25 lei, fata de 500 de lei cat este valoarea stimulentului in prezent.
Legea se va aplica incepand cu data de 1 iulie si este aplicabila si parintilor care se afla deja in concediu pentru ingrijirea copilului. In continuare, concediul de crestere a copilului va putea fi solicitat de oricare dintre cei doi parinti.
Desi legea a fost votata si mai are nevoie doar de semnatura presedintelui si de publicarea in Monitorul Oficial, este inca neclar de unde va face statul rost de bani pentru aceste majorari. Conform premierului, alocarile bugetare au fost deja facute pentru anul 2016 si se asteapta ca parlamentarii care au votat legea sa vina si cu propuneri de unde se vor putea lua bani pentru cresterea cuantumului prezent al indemnizatiei.