In data de 8 martie 2016, Camera Deputatilor a adoptat o serie de schimbari ale legii privind concediul de ingrijire a copilului si indemnizatia pe care o primesc mamele. Descopera-le alaturi de noi!
Modificarile legislative votate in data de 8 martie aduc noutati importante, primite cu bucurie de mamicile si de viitoarele mamici in ceea ce priveste acordarea concediului si a indemnizatiei de crestere a copilului. Cele mai importante dintre ele sunt urmatoarele:
Eliminarea plafonului maxim de 3400 lei/luna. Parintele va putea beneficia de 85% din media veniturilor lunare din ultimul an, indiferent cat de mari au fost acestea.
Cuantumul indemnizatiei lunare de crestere a copilului este de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii doi ani, dar nu mai putin de 85% din salariul minim brut pe tara, eliminandu-se ISR-ul (ISR = indice social de referinta; valoarea acestuia este de 50 de lei)
Indemnizatia se acorda pana copilul implineste varsta de doi ani.
Intoarcerea la lucru inainte de varsta de un an este recompensata de catre stat prin acordarea unui stimulent de reinsertie in cuantum de 50% din indemnizatia minima (jumatate din 85% din salariul minim brut), adica un minim de 500 lei.
Nivelul indemnizatiei lunare se majoreaza cu 85% din cuantumul salariului minim brut pe tara, pentru fiecare copil nascut dintr-o sarcina gemelara, de tripleti sau multipleti, incepand cu al doilea copil.
In prezent, salariul brut pe tara este de 1050 de lei/luna dar de la 1 mai cuantumul acestuia este de 1250 de lei/luna, aceasta fiind valoarea la care se va raporta calculul indemnizatiei minime si a stimulentului de reinsertie.
Legea va intra in vigoare incepand cu data de 1 iulie si li se va aplica si mamelor care au nascut deja, sau care vor naste inainte de 1 iulie, dar care se vor afla inca in concediu pentru ingrijirea copilului la data respectiva.
Legea a ramas neschimbata in legatura cu dreptul tatalui de a beneficia si el de o luna de concediu de ingrijire a copilului, in cazul in care principalul beneficiar a fost mama. In plus, parintele care a beneficiat de concediul de ingrijire a copilului nu poate fi concediat timp de 6 luni de la revenirea in campul muncii.
Trebuie de asemenea precizat ca votul final pentru acest proiect de lege va fi dat saptamana viitoare, in plen. Daca legea intra in vigoare indemnizaţia minimă va creşte de la 600 de lei cât este în prezent, la peste 1000 de lei.
Modificările legislative au fost susţinute de către reprezentanţii tuturor partidelor politice, însă Ministrul Muncii, Ana Costea spune că aceste noi cheltuieli nu pot fi susținute de buget, însemnând un efort mult prea mare. Ea a solicitat să rămână în continuare plafonul de 3400 de lei dar o singură variantă de concediu creștere a copilului, nu două cum sunt acum adică, la alegere, un an sau doi ani.
”Vă solicit renunţarea la cele două opţiuni de concediu şi reglementarea pentru toate situaţiile a concediului până la împlinirea, de către copil, a vârstei de doi ani sau trei ani în cazul copiilor cu dizabilităţim, menţinerea limitei maxime de 3400 de lei, corelativ cu extinderea perioadei de acordare a stimulentului de inserţie cu un an. Pentru această variantă estimăm o creştere de aproximativ 4000 de beneficiari şi un efort bugetar suplimentar pe 12 luni de aproximativ 180 de milioane de lei, efort bugetar pe care noi l-am calculat”, a declarat ministrul Muncii.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.