Introducerea alimentelor solide este un pas nou și emoționant în dezvoltarea alimentației bebeluşului tău, însă de cele mai multe ori apar numeroase întrebări.
După vârsta de șase luni, bebeluşii au nevoie de mâncare suplimentară față de laptele matern pentru a-și susține creșterea și dezvoltarea. Deoarece stomacul lor încă este mic, acele alimente trebuie să conțină mulţi nutrienţi.
Fierul este unul din cei mai importanți nutrienți de care bebeluşul are nevoie la această vârstă, așa că primele alimente introduse în alimentație trebuie să fie bogate în fier. Carnea roșie este o sursă foarte bună de fier și este recomandată să fie printre primele alimente solide introduse în alimentația bebeluşului.
Cerealele speciale pentru sugari oferă mulți nutrienți necesari pentru micile burtici. Sunt create pentru a oferi nutrienții esențiali în porții mici, perfecte pentru o burtică mică ce nu poate susține multă mâncare la o singură masă. Cerealele pentru sugari sunt ușor de digerat și îmbogățite cu fier, ceea ce le face încă o dată o alegere bună în introducerea lor în alimentație printre primele alimente solide.
Cum știu că bebe este pregătit pentru introducerea alimentelor solide?
La vârsta de 6 luni, bebelușii încă au nevoie să își dezvolte abilitățile de a mișca mâncarea solidă în gură și de a o înghiți, însă pot sta singuri atunci când sunt hrăniți, pot lua mâncarea din linguriţă și pot întoarce capul atunci când s-au săturat.
Urmărește aceste indicii:
• Stă singur, fără nici un ajutor, deoarece își poate controla corpul.
• Își întoarce capul la stânga sau la dreapta.
• Își mișcă limba înainte și înapoi într-un ritm alert atunci când îi pui o linguriță pe buze. Acest lucru îi permite să absoarbă mâncarea în gură și să o înghită. Poate dura câteva zile până se obișnuiește să mănânce din linguriţă, însă va învăța repede!
Să mâncăm cu lingura mâncare bună
Bebeluşii cresc rapid și au nevoi nutriționale specifice. Cerealele pentru sugari îmbogățite cu nutrienți oferă o combinație de vitamine B, zinc, calciu, fier și vitamina E, toate fiind elemente cheie în dezvoltarea bebeluşilor. Hrănirea bebeluşilor cu cereale bogate în fier poate fi o parte importantă a alimentației lor până la vârsta de doi ani.
Pregătirea terenului pentru prima sa aromă
Mai jos sunt câteva sfaturi ce te vor ajuta să îți pregătești bebeluşul pentru prima linguriţă de mâncare pentru bebeluși.
• Alăptează-l pentru a nu fi agitat sau prea înfometat.
• Nu te grăbi. Alege o perioadă a zilei în care nu te grăbești.
• Alege linguriţa potrivită. Folosește o linguriță specială pentru sugari, cu margini rotunjite pentru a proteja gingiile sensibile ale copilului.
• Așează-l într-un scaun pentru sugari sau un scaun înalt pentru masă, asigurându-te că își ține capul în poziție verticală, și nu înclinat înapoi.
• Lasă-l să exploreze. Pune-i pe tava de la scaun un bol cu piure sau cereale, astfel încât să poată băga mâna pentru a simți textura și a se familiariza cu ea. Lasă-l să simtă și să miroasă mâncarea. Este distractiv, dar, în același timp, și murdar! Păstrează-ți simțul umorului și ține camera foto aproape!
• Prima înghițitură! Așează-te în fața bebeluşului și ține lingurița pe jumătate plină cu mâncare la aproximativ 30 cm de fața lui. Captează-i atenția și bagă-i lingurița în gură. Pentru prima gură, încearcă să îi pui puțină mâncare pe buze. Dacă îi place gustul pe care îl simte de prima dată, pune următoarea linguriță cu mâncare în gură atunci când o deschide. Hrănește bebeluşul cât de încet sau de rapid dorește și uită-te întotdeauna după semne că s-a săturat. Totul ține de experiență!
• Încearcă, încearcă din nou! Să nu fii surprinsă dacă prima înghițitură a copilului este dată afară. Este un reflex natural. Dacă el nu este fericit din cauza acestei experiențe, renunță acum și încearcă din nou, mai târziu.
Laptele matern încă este principala sursă de hrană pentru bebeluşul tău. Acum este timpul să introduci noi arome și texturi în alimentația bebeluşului, este timpul explorării.
CEL MAI BUN SFAT
Așteaptă trei zile înainte să introduci în alimentație alt aliment pentru a putea identifica orice semn de intoleranță sau sensibilitate – cum ar fi erupțiile cutanate, diareea, nas care curge sau vărsături. Dacă suspectezi o reacție, nu îl mai hrăni cu noua mâncare și discută cu pediatrul tău.
O zi din alimentația copilului tău de 6-7 luni
Această zi de probă a fost creată de nutriționiști pentru a ajuta la atingerea obiectivelor nutriționale ale unui bebeluş de 6-7 luni. Bebeluşul tău ar putea mânca mai mult sau mai puțin, așa că urmărește-i întotdeauna semnele care sugerează foamea sau că s-a săturat.
> Hrana de dimineață
Laptele matern (laptele de vacă nu ar trebui să fie dat copiilor mai mici de 1 an)
> Micul dejun
2 linguri de piure din fructe, cum ar fi piersici sau pere
2 linguri de cereale uscate pentru sugari îmbogățite cu fier, amestecate cu lapte matern
> Gustarea de dimineață
Lapte matern
> Prânz
¼ de ceașcă sau 4 linguri de piure din legume, cum ar morcovii
4 linguri de piure din carne roșie
Lapte matern
> Gustarea de după amiază
Lapte matern
> Cina
2 linguri de cereale uscate pentru sugari îmbogățite cu fier, amestecate cu lapte matern
2 linguri de piure din fructe
Lapte matern
> Hrana de seară
Lapte matern
Citeste mai multe sfaturi aici despre alimentatia bebelusului