Vulnerabilitatea varstei si impactul acestor deficiente pe termen lung ne atrag atentia asupra importantei alimentatiei in primii ani de viata. Trebuie sa tinem cont de multitudinea de factori care pot avea influenta sanatatea copiilor pornind de la evolutia sarcinii, varsta de gestatie, greutatea la nastere si evolutia ulterioara.
Sfaturi pentru a preveni deficitul de fier
Recomandarile generale trebuie, asadar, discutate cu medicul de familie sau cu medicul pediatru si adaptate individual pentru fiecare copil. In acest sens, profilaxia cu fier poate fi recomandata mai devreme in cazul copiilor nascuti prematur.
Copiii alimentati la san vor beneficia de avantajele laptelui de mama, fierul avand o rata de absorbtie buna. In cazul in care se foloseste o formula de lapte praf, aceasta va fi imbogatita cu fier in functie de varsta pentru care este indicata.
Laptele de vaca contine o cantitate minima de fier si nu este recomandat in primul an de viata in alimentatia copiilor.
Dupa inceperea diversificarii alimentatiei, este importanta evitarea excesului de lapte, intrucat, prea mult lapte, de multe ori, ia locul altor alimente, inclusiv a celor bogate in fier.
Alimente bogate in fier:
- plantele cu frunze verzi: spanacul, patrunjelul
- carne de pui, vita, curcan
- ficat de pui, de vita
- peste
- fasole, broccoli, mazare, sfecla
- cereale (grau, porumb), orez, mei
- galbenus de ou
- fructe uscate: smochine, caise, stafide, prune, curmale.
Este important a se lua in considerare nu doar aportul, dar si factorii care influenteaza absorbtia fierului, aceasta fiind scazuta de fitatii din cerealele integrale, oxalatii din ciocolata si de anumite componente ale ceaiurilor. In schimb, vitamina C din portocale, lamai, avocado sau grapefruit favorizeaza absorbtia de fier.
Cunoasterea importantei fierului pentru dezvoltarea echilibrata a organismului este primul pas in prevenirea deficitului de fier la copii si a influentei negative a acestuia pe termen lung. Alimentatia echilibrata, adaptata varstei copiilor, sta la baza preventiei deficitelor nutritionale cu rol, nu doar in cresterea fizica, dar si in dezvoltarea cognitiva, imunitara si cu influenta asupra sanatatii pentru toata viata.
Cantitatile de fier recomandate, in functie de varsta copilului:
- 6 mg fier/zi pana la varsta de 6 luni
- 10 mg fier/zi de la 6 la 12 luni
- 7-10 mg/zi intre 1-3 ani
- 10-12 mg/zi intre 4- 9 ani
- 12-15mg/zi baietilor peste 10 ani
- 14-18mg/zi in cazul fetitelor peste 10 ani
Citeste mai mult pe https://www.nestlebaby.ro/
Autor Dr. Mihaela Oros
Medic primar pediatru