Astepti cu nerabdare primul copil, si iti trec prin minte o multime de ganduri? Iti faci un milion de griji si iti pui nenumarate intrebari? Nu esti singura! Iata cele mai frecvente temeri ale gravidelor aflate la prima sarcina!
Temerile tale ca gravida sunt probabil experimentate de toate celelalte femei insarcinate de pe planeta. Se regasesc ele in lista noastra?
Sunt prea slaba ca sa am o sarcina normala
De fapt, atata timp cat te alimentezi normal, esti sanatoasa si ai un stil de viata echilibrat, nu exista nici un motiv sa iti fie teama. Daca esti slaba din cauza unei boli cronice, medicul tau va fi capabil sa te sfatuiasca in asa fel incat sa nasti un bebelus sanatos.
CITEȘTE ȘI: Alimentația corectă în sarcină
Daca bebelusul meu pateste ceva?
Ei bine, fetusii sunt destul de rezistenti, iar mediul intrauterin ii protejeaza destul de bine. Exista destul de putine toxine care pot trece bariera placentara pentru a afecta bebelusul din burtica, ele sunt cunoscute si medicul tau cu siguranta te-a sfatuit in legatura cu ele. Atata timp cat nu consumi alcool sau droguri si nu fumezi, mentii o alimentatie sanatoasa si nu iei nici un fel de medicamente fara sa te consulti cu medicul, bebelusul tau ar trebui sa fie bine sa se dezvolte intr-un mod sanatos.
Daca fac sex ii pot face rau bebelusului?
Nu. Sexul protejat, sau sexul cu partenerul sanatos si stabil nu au de ce sa ii faca rau bebelusului. Sexul in perioada sarcinii poate fi periculos in cazul in care partenerul este infectat cu o boala cu transmitere sexuala sau daca sarcina este una cu probleme, caz in care medicul iti va atrage atentia sa eviti contactul sexual.
CITESTE ȘI: SARCINA LUNA DE LUNA
Prima lună de sarcină (săptămânile 1-4)
Luna 2 de sarcină (săptămânile 5-8)
Luna 3 de sarcină (săptămânile 9-12)
Luna 4 de sarcină (săptămânile 13-16)
Luna 5 de sarcină (săptămânile 17-20)
Luna 6 de sarcină (săptămânile 21-24)
Luna 7 de sarcină (săptămânile 25-28)
Luna 8 de sarcină (săptămânile 29-32)
Luna 9 de sarcină (săptămânile 33-36)
Ultima lună de sarcină (săptămânile 37-40)
Inainte sa imi fac testul de sarcina, am fost des la fastfood!
Avand in vedere ca nu ne putem pune cu poftele unei gravide, probabil ca vei mai merge la fastfood de cateva ori pana vei naste. Atata timp cat nu este un obicei, poti consuma ocazional o portie de….nu spunem ce ca sa nu iti facem pofta! Important e ca asta sa se intample cat mai rar.
Nu pot renunta la cafea!
Ei bine, nici nu este nevoie. Poti consuma o cescuta sau chiar doua de cafea in fiecare zi, atata timp cat ti-o prepari din cafea naturala si nu ai probleme cu tensiunea. Ca in multe alte cazuri, moderatia este cheia! Te-am sfatui totusi sa eviti cafelele „din prafuri” vandute pe la cele mai multe automate de cafea de prin oras. Mai bine o cafea naturala!
N-o sa pot sa nasc natural!
Ei bine, multe femei se tem de nasterea naturala. Este intr-un fel normal, avand in vedere publicitatea negativa de care beneficiaza nasterea naturala in Romania. Totusi, este un proces absolut normal, pentru care femeile sunt perfect pregatite. Secretul este sa ai un medic care sa te sustina cu adevarat si sa fii bine informata despre ce inseamna nasterea naturala, cum decurge ea si la ce ar trebui sa te astepti.
N-o sa pot alapta!
De fapt, exista 99% sanse sa poti alapta. Trebuie doar determinare si informare. O majoritate covarsitoare a femeilor pot alapta cu succes, indiferent de ce au facut mamele lor, de dimensiunea sanilor sau de alti factori. Din pacate, intr-o societate are pune pe prim plan „odihna mamei” si vanzarile la lapte praf, sustinerea de care beneficiaza mamele care vor sa alapteze este minima. Consultantii in alaptare sunt mereu aici sa te ajute!
Miscarile bebelusului
Atunci cand inca nu le simt, mamele stau la panda dupa ele. Dupa ce le-au simtit prima oara, mamele incep sa se planga ca sunt prea puternice, ca apar la ore nepotrivite si le strica somnul, ca le apasa vezica urinara sau le muta ficatul. Ei bine, au perfecta dreptate!
Miscarile bebelusului sunt un indicator minunat ca cel mic este bine acolo, in burtica. Nu trebuie sa intri in panica daca timp de cateva ore nu l-ai simtit pe bebe, poate trage si el un pui de somn mai lung … daca insa tiparul miscarilor este unul modificat substantial, poate ar fi bine sa ii faci o vizita medicului.
Daca mi se rupe apa in public?
Daca ti se rupe apa in public, cel mai probabil nimeni nu va sti nimic. Ruperea membranelor nu este urmata de o scurgere dramatica a lichidului amniotic, asa cum vezi in filme. Dar ar fi bine sa ii comunici vestea medicului tau cat mai repede, el va sti sa te sfatuiasca ce ai de facut mai departe.
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre NAȘTERE | NUME COPII | NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE
Care a fost cea mai mare teama a ta, ca gravida?