Sangerarea in sarcina este mereu un semn de alarma pentru gravida si pentru medic. Desi multe sangerari aparute in perioada sarcinii se dovedesc a fi benigne si nepericuloase, unele dintre ele pot reprezenta o urgenta medicala. Iata care sunt posibilele cauze ale sangerarii in sarcina.
Sangerarile apar la destul de multe femei in perioada primului trimestru de sarcina, si nu au mereu o semnificatie patologica. In trimestrele 2 si 3 insa, sangerarile tind sa aiba cauze mai serioase si indica in general aparitia unor complicatii.
In primul trimestru de sarcina, sangerarea poata fi determinata de:
Pierderea sarcinii. Statisticile spun ca pana la 30% dintre femei au sangerari in decursul primului trimestru, si mai putin de jumatate dintre ele ajung sa piarda sarcina. Aceleasi statistici spun ca pana la 20% dintre sarcini sunt pierdute, majoritatea prin avort menstrual, femeia nestiind macar ca a fost insarcinata.
In cazul in care sangerarea se produce ca urmare a unui avort spontan, ea este insotita de crampe si de pierdere de tesut. In general, in primul trimestru de sarcina se pastreaza politica neinterventiei, cauza majoritatii acestor pierderi de sarcina fiind defecte grave ale fetusului.
Sarcina extrauterina (ectopica). In acest caz, sangerarea este insotita de crampe in zona pelvina, dureri ascutite in zona absominala (de obicei aparute pe partea pe care se dezvolta sarcina ectopica) si un nivel scazut de hCG. Riscul de a dezvolta o sarcina extrauterina este mai mare in cazul femeilor care au mai avut si alte sarcini extrauterine sau care au suferit interventii chirurgicale in zona pelvina.
Sarcina molara. Sarcinile molare sunt destul de rare. Intr-o sarcina molara, in loc sa se dezvolte un embrion, creste o masa de tesut nediferentiat, anormal. In afara sangerarii vaginale, exista si alte simptome care orienteaza diagnosticul. Medicul nu va reusi sa inregistreze bataile cordului fetal, nivelul hormonului hCG este extrem de crescut iar in uter se observa ecografic o formatiune asemanatoare unui ciorchine de struguri.
Sangerarea de la implantare. Implantarea ovulului fecundat are loc la 6-12 zile dupa data conceptiei. Unele femei nu au nici o sangerare cand se produce implantarea, altele au un spotting redus timp de cateva ore, in timp ce altele sangereaza usor timp de pana la cateva zile.
Infectii ale aparatului genital. Si in acest caz pot aparea sangerari mai usoare sau mai abundente.
Sangerarea dupa contactul sexual este destul de frecventa in sarcina. Aceasta sangerare provine de cele mai multe ori de la nivelul cervixului, care este mult mai bine vascularizat in peroada de sarcina. Totusi, este bine sa intrerupi activitatea sexuala pana la urmatorul consult medical.
Dupa trimestrul unu de sarcina sangerarile care apar indica de cele mai multe ori posibile complicatii:
Decolarea placentei (placentio abrupto). Uneori, placenta incepe sa se detaseze de pe peretele uterin inainte de declansarea nasterii. In acest caz sangerarea este destul de bogata si este insotita de dureri. Femeile care sunt expuse unui risc crescut de a dezvolta aceasta afectiune au peste 35 de ani, sunt deja mame, au tensiune arteriala crescuta, anemie falciforma sau antecedente de decolare de placenta.
Placenta previa. Acest tip de placenta pur si simplu acopera partial sau total cervixul. In acest caz, sangerarea nu este insotita de durere, insa afectiunea reprezinta o urgenta medicala. Printre factorii de risc se numara sarcinile cu gemeni sau existenta unor cicatrici pe peretele uterin.
Travaliu prematur. In cazul travaliului prematur poate aparea o sangerare mai mult sau mai putin abundenta, insotita de contractii dureroase, pierderea dopului gelatinos, presiune in planseul pelvin, durere surda de spate. Si in acest caz este important sa iti contactezi cat mai repede medicul, care stie ce are de facut pentru a intarzia nasterea.
Ruptura uterina. Este extrem de rara si apare de obicei in cazul unei sarcini aparute foarte devreme dupa o cezariana. Este o urgenta medicala si necesita cezariana de urgenta.
Vasa previa. Reprezinta o afectiune extrem de rara, in care vasele de sange din cordonul ombilical sau din placenta blocheaza zona cervixului. Afectiunea este periculoasa pentru bebelus deoarece ii poate provoca o hemoragie fatala.
Este esential sa iti contactezi medicul in cazul in care apare o sangerare in perioada sarcinii. Este posibil sa nu aiba nici o semnificatie, dar este de asemenea posibil ca o interventie rapida sa salveze o sarcina. Asadar, nu ezita sa it consulti medicul sau sa te prezinti la camera de garda!
Tu ai avut sangerari in perioada sarcinii? Din ce cauza? Ce analize ti-au fost recomandate si cum a tratat medicul situatia?