Cuvantul cheie atunci cand discutam despre conceptie, sarcina, nastere si alaptare pare sa fie „hormoni”. Ei, hormonii, ne ghideaza intreaga existenta. Se pare ca insasi dragostea este doar o chestie de hormoni. Iata cum sunt implicati hormonii in declansarea travaliului si in nastere.
Desi medicul obstetrician poate estima, pe baza schimbarilor din corpul tau, cand se apropie momentul nasterii, de fapt modul in care se declanseaza travaliul nu este pe deplin inteles. Mai precis, nu este elucidat inca modul in care organismul stie ca bebelusul este complet dezvoltat si pregatit sa vina pe lume. Mai mult chiar, unii cercetatori afirma ca bebelusul ar fi cel care, pe cale hormonala, i-ar comunica asta mamei sale!
Nasterea naturala presupune ca doua evenimente sa se petreaca simultan. Cervixul trebuie sa fie „copt” adica scurt si moale, iar muschii uterini trebuie sa se contracte eficient, pentru a deschide cervixul si pentru a-l impinge pe bebelus catre exterior.
Hormonii implicati in nastere
Si in nastere, principalul hormon care pune lucrurile in miscare este oxitocina. Ea este cea care determina coacerea cervixului si tot ea declanseaza contractiile uterine eficiente. De altfel, atunci cand nasterea este indusa medicamentos, gravida primeste in perfuzie oxitocina, care declanseaza contractii uterine extrem de puternice.
Oxitocina este responsabila si pentru alte procese. Tot ea, se pare, este cea care creeaza legatura puternica dintre mama si copilul sau. Dupa cum spuneam, totul tine de hormoni! In travaliul declansat spontan, la termen, secretia de oxitocina este insotita de secretia altor hormoni.
De pilda estrogenii sunt secretati in cantitate mare in timpul travaliului declansat spontan. Intarzierea secretiei lor in cazul travaliului indus este responsabila de contractiile uterine deosebit de violente si de durerile atat de intense de care se plang mamicile care au nascut astfel.
Prolactina este secretata in cantitati uriase in travaliusi imediat dupa nastere, ea fiind responsabila de instalarea lactatiei si de stabilirea unei stranse legaturi mama-prunc. In colaborare cu oxitocina, prolactina ajuta la stabilirea legaturii afective unice dintre mama si bebelusul sau.
Asocierea oxitocinei cu estrogenii determina organismul sa elibereze o serie de hormoni denumiti prostaglandine, care contribuie si ei la inmuierea si dilatarea colului uterin. In cazul in care medicul obstetrician decide sa declanseze nasterea, odata cu montarea perfuziei cu oxitocina, el va aplica la nivelul colului uterin un gel care contine aceste prostaglandine sintetice, pentru a accelera intregul proces si pentru a suplini intarzierea secretiei naturale a acestora.
Relaxina, a carei secretie a debutat de la inceputul sarcinii, creste brusc in concentratie, facand ca ligamentele pelvine sa devina laxe si pelvisul sa se dilate, pentru a permite trecerea bebelusului catre exterior.
Pe masura ce travaliul avanseaza, corpul mamei secreta o serie de hormoni care au rolul de a atenua durerile. Acesti hormoni sunt denumiti beta–endorfine. Actiunea lor este asemanatoare morfinei, atat ca mecanism cat si ca intensitate a efectului. De altfel, ea se fixeaza pe aceiasi receptori ca si morfina, blocand transmiterea influxului nervos care semnaleaza durerea. Tot ei sunt responsabili de senzatia de euforie pe care o experimenteaza viitoarea mamica.
In momentul in care incepe expulzia, corpul mamei secreta cantitati uriase de adrenalina si noradrenalina. Cei doi hormoni ofera mamei o explozie de energie care ii da forta de a impinge. De asemenea, ei sunt responsabili de declansarea catorva contractii foarte puternice, care contribuie la nasterea bebelusului.
Imediat dupa nastere, oxitocina continua sa fie secretata in cantitati mari. Contractiile pe care le induce ajuta la eliminarea placentei si la reducerea hemoragiei. Se pare ca contactul piele pe piele cu bebelusul contribuie la secretarea unei cantitati crescute de oxitocina, prolactina si beta-endorfine. Acest cocktail de hormoni promoveaza alaptarea si ii ofera mamicii acea stare de bucurie, forta si relaxare despre care povestesc femeile.
Imediat dupa eliminarea placentei, nivelurile de estrogeni si progesteron scad brusc si rapid, fapt ce favorizeaza instalarea lactatiei. Dupa cum se vede, natura se ingrijeste de toate!