Incalzirea vremii aduce odata cu ea si bataia de cap data de muscaturile de insecte. Muscatura de capusa poate transmite boli grave pentru tine sau pentru copilul tau, asadar este mai important, in cazul ei, sa actionezi corect. Iata ce ai de facut daca suspectezi ca micutul tau a fost muscat de o capusa!
Capusele traiesc in locuri umbroase si putin umede. Ele iubesc vegetatia inalta, zonele cu iarba mare si tufe. Capusele stau in vegetatie si profita de orice ocazie pentru a se urca pe un animal cu sange cald si a lua o masa copioasa. Ele inteapa pielea cu ajutorul aparatului lor bucal, iar glandele salivare injecteaza o substanta anticoagulanta. Capusa ramane atasata de piele cateva ore bune, pana ce se umple cu sange, marindu-si dimensiunile in mod spectaculos. Uneori abia dupa cateva zile, ea se elibereaza si cade inapoi pe sol.
In cazul capuselor, nu doar adultii musca. Larvele lor, numite nimfe, arata ca niste capuse minuscule, cat un varf de ac. Spre deosebire de adultii care au culoare maro negricioasa si sunt cumva mai usor de observat, nimfele sunt minuscule si deschise la culoare, asa ca pot trece usor neobservate cand inteapa sau pot fi confundate cu o alunita.
De ce sunt periculoase capusele?
Capusele pot transmite doua boli grave. Prima dintre ele este o forma de meningoencefalita produsa de un virus care infecteaza capusele. Din fericire, la noi in tara raspandirea capuselor infectate este redusa.
A doua boala importanta pe care o pot transmite capusele este borelioza. Ea este produsa de o bacterie si se trateaza cu antibiotice. Dupa cum se stie insa, exista si cazuri grave in care terapia cu antibiotice nu este eficienta. Avand in vedere aceste lucruri, realizam cat de important este sa ne ferim de muscaturile de capuse si sa actionam corect in cazul in care avem totusi o intalnire nedorita. Citeste mai multe aici despre cum ne protejam copiii de pericolul capuselor.
Cum recunosti muscatura de capusa?
Este imposibil sa recunosti o muscatura de capusa doar pe baza aspectului ei. Muscatura de capusa este observata atunci cand capusa insasi este observata infipta in piele. Ea arata ca o alunita sau ca un neg nou aparute. Daca privesti mai de aproape, observi si capul si piciorusele micii insecte.
Suspectezi o muscatura de capusa? Ce sa NU faci!
- Nu trage de capusa, o vei rupa si ii va ramane capul infipt in piele.
- Nu incerca sa o strivesti, nu vei face decat sa storci continutul ei in sange, crescand riscul de a te infecta in cazul in care era purtatoare a uneia dintre cele 2 boli.
- Nu incerca sa o sufoci cu vaselina sau creme. Inainte de a muri, va elimina in sange continutul glandelor salivare, crescand riscul de infectie.
- Nu incerca sa o „imbeti” cu alcool. Rezultatul va fi acelasi ca in cazul vaselinei.
Muscatura de capusa. Ce poti face?
Poti incerca sa o scoti din piele folosind un clestisor special si multa rabdare si blandete. Daca ai reusit sa o extragi, dezinfecteaza zona si urmareste-o cu atentie cateva saptamani. Daca apare un inel rosiatic in zona respectiva, mergi la medic.
Cand sa mergi la medic? Este bine sa vizitezi medicul daca nu poti extrage singur a capusa, fara sa o rupi. De asemenea este obligatoriu sa te prezinti la medic daca in decurs de o luna dupa muscatura, in zona in care a fost infipta capusa apare un inel rosiatic.
Chiar daca ai scos capusa intreaga, este bine sa contactezi un medic infectionist cat mai curand pentru a-l intreba daca este necesar sa iei antibiotic. Unii medici sunt de parere ca riscul de borelioza ar fi mai mic daca imediat dupa muscatura se administreaza antibiotic. Altii sustin ca daca insecta a fost indepartata in mai putin de 6 ore de la muscatura, riscul este oricum minim.
Tu ai avut probleme cu capusele? Stii sa te feresti? Cum ai procedat cand ati fost muscati?