Protejează-ți bebelușul cu ochelari de soare de calitate. Descoperă cum poți previne problemele oftalmologice și proteja ochii sensibili ai copiilor. Exista ceva mai delicios decat un bebelus? Incredibil, dar raspunsul este da: un bebelus care poarta ochelari de soare! Iata tot ce trebuie sa stii despre ochelarii de soare la bebelusi.
De ce ar trebui ca bebe sa poarte ochelari de soare?
Dupa cum se stie, radiatiile ultraviolete pot deveni nocive. Ele nu sunt responsabile numai pentru cancerul de piele! Expunerea la radiatiile ultraviolete creste riscul de cataracta sau de alte probleme oftalmologice. In plus, bebelusii au pupile foarte mari si cristalinul extrem de transparent, prin urmare sunt mult mai expusi decat adultii. Aceasta situatie se mentine pana in jurul varstei de 10 ani.
Din pacate, faptul ca bebelusul sta la umbra nu ii protejeaza neaparat si ochii. Razele ultraviolete sunt reflectate in cantitate mai mica sau mai mare de toate suprafetele, asadar ele pot totusi ajunge la ochii bebelusului. La copii pielea de pe pleoape si din jurul ochilor este de asemenea mai delicata si mai vulnerabila decat la adulti.
Se stie ca radiatiile ultraviolete sunt responsabile pentru 90% dintre cancerele de piele. In plus, expunerea retinei la acest tip de radiatii se asociaza cu cataracta si degenerescenta maculara, ambele determinand pierderea treptata sa vederii. Daca mai este nevoie de argumente care sa te convinga, precizam ca leziunile produse de radiatiile ultraviolete se acumuleaza in timp, asadar nu e niciodata prea devreme sa incerci sa il protejezi pe cel mic, dupa cum e mai bine sa ii oferi protectia unor ochelari de soare potriviti mai tarziu decat deloc. CITEȘTE ȘI: Totul despre protecția solară la copii
Cum sa alegi ochelari de soare pentru bebe?
Nu orice ochelari mici, cu rama colorata si lentile inchise la culoare sunt niste ochelari de soare potriviti si eficienti. Atunci cand cumperi ochelarii de soare trebuie sa ai in vedere cateva criterii importante. Sa blocheze pana la 100% din radiatiile ultraviolete, atat UVA cat si UVB. Niste ochelari facuti de o firma serioasa au precizata aceasta caracteristica.
Sa aiba lentile de calitate. Ochelarii de soare nu trebuie sa strice vederea copilului, sa i-o incetoseze sau sa i-o modifice in vreun fel. Chiar daca apelezi la o firma serioasa, este bine sa verifici si tu. Tine ochelarii in mana, intinde bratul si priveste prin lentile drept inainte. Misca incet mana, pastrand ochelarii la acelasi nivel. Daca imaginea pe care o vezi ramane corecta, lentilele sunt de calitate; daca imaginea se curbeaza spre extremitati, mai bine alege alta pereche!
Sa blocheze in jur de 75-85% din lumina din ambient. Este o alta caracteristica ce se gaseste in mod normal notata pe eticheta. Lentilele trebuie sa fie uniform colorate. Sa aiba lentile gri. Se pare ca este culoarea de lentile care distorsioneaza cel mai putin culorile. Urmatoarele alegeri pe lista sunt lentilele verzi si cele maro.
Sa aiba lentilele din policarbonat. Este mult mai rezistent in cazul vreunui accident la joaca, sau daca cel mic practica vreun sport. De fapt, se pare ca policarbonatul este de aproximativ 10 ori mai rezistent decat plasticul obisnuit.
Sa aiba rame flexibile. Astfel, sunt mai multe sanse ca ei sa reziste …stresului la care ii supun copiii mici. Sa acopere cat mai bine zona ochilor. Este important ca ochelarii sa aiba lentile cat mai mari si sa stea cat mai aproape de ochi. Altfel, copilul va „trisa” si va privi pe langa rame si de asemenea, razele soarelui vor patrunde pana la ochisorii sai.
Atentie! Este de asemenea foarte important sa verifici des aspectul ochelarilor deoarece lentilele se zgarie destul de usor, iar o lentila zgariata poate afecta in timp vederea celui mic. CITEȘTE ȘI: 12 pericole de care să îl ferești pe copilul tău când se încălzește vremea
Cum il convingem pe copil sa poarte ochelarii de soare?
Bebelusii pot fi putin reticenti cand vine vorba de a purta ochelarii de soare. Unii dintre ei ii accepta imediat fara probleme, in timp ce altii ii vor scoate cu obstinatie, iar si iar. O banda elastica poate ii va descuraja pornirile de a-i tot scoate, sau in orice caz ii va ajuta pe copiii mai marisori sa nu ii piarda in toiul jocului.
Implica-l, daca este mai marisor, in alegerea ochelarilor. Lasa-l sa aleaga singur ramele dintr-o gama redusa de perechi care corespund cerintelor. Si nu in ultimul rand, ofera-i exemplul personal. Un copil care isi vede parintii purtand ochelari de soare – si eventual laudandu-se unul celuilalt cu asta isi va dori si el sa „fie in rand cu lumea”.
Citeste sfaturile noastre pentru o vara si vacanta reusita:
CUM PROTEJAM BEBELUSUL DE CALDURA VERII
EFECTELE CALDURII ASUPRA COPIILOR
CE SA NU FACI IN CAZ DE INSOLATIE
COPIII SI SOARELE
Tu cand i-ai cumparat micutului tau prima pereche de ochelari de soare si cum l-ai convins sa ii poarte?