Vederea este cel mai important simt uman. Ne bazam pe ea intr-un procent covarsitor in comparatie cu celelalte simturi. Care sunt insa cele mai frecvente probleme oftalmologice care ii pot afecta pe bebelusi? Cum se ingrijesc corect ochii bebelusului? Care sunt indiciile ca ceva ar putea fi in neregula?
Ca si in cazul celorlalte organe si sisteme, si ochii bebelusului au nevoie de timp ca sa se obisnuiasca cu mediul extrauterin. E normal de exemplu ca in primele 3 luni de viata bebelusul sa priveasca crucis sau sa nu poata focaliza decat imaginea unor obiecte aflate la aproximativ 20 cm de el.
Abia dupa varsta de 3-4 luni vederea lor incepe sa devina mai buna, iar pana la varsta de un an copilul isi dezvolta capacitatea de a aproxima distante, de a coordona corpul si mainile in functie de mesajele transmise de ochi creierului.
Cand devin evidente problemele de vedere la copil?
Problemele oftalmologice congenitale sunt relativ rare si putine dintre ele pot fi diagnosticate extrem de devreme. Cu exceptia retinopatiei de prematuritate, problemele de vedere se diagnosticheaza in general la varste curpinse intre 18 luni si 4 ani.
Care sunt cele mai frecvente probleme oftalmologice la copii?
Strabismul pare sa afecteze intre 3 si 5% dintre copii. El consta intr-o asimetrie de miscare a globilor oculari, datorata unor probleme legate de muschii care coordoneaza miscarile ochiului. Citeste aici mai multe despre strabismul la bebelusi
Problemele de focalizare sunt denumite ambliopie si afecteaza doar 2-3% dintre copii.
Nici una dintre cele doua afectiuni (strabismul si ambliopia) nu este in general severa, insa ele trebuie tratate. Daca problema este ignorata, ochiul care functioneaza mai bine devine in timp ochiul dominant, iar creierul efectiv renunta la informatia pe care i-o transmite celalalt ochi, astfel incat in jurul varstei de 9-10 ani ochiul „slab” devine inutilizabil, iar pierderea vederii devine permanenta.
Ptoza uneia sau a ambelor pleoape inseamna ca pleoapa superioara acopera partial sau total ochiul, impiedicand vederea.
Ochii incetosati sunt semnul unei afectiuni denumita cataracta, care necesita tratament.
Conjunctivita poate fi determinata de o infectie sau de o alergie. Ea este insotita adesea de o secretie limpede sau galbuie si este extrem de contagioasa.
Chalazionul este reprezentat de o mica umflatura pe pleoapa, cauzata de acumularea secretiei unei glande normale care are ca functie mentinerea globului ocular umed.
Urciorul apare ca o mica umflatura rosie pe marginea pleoapei si apare cand exista o mica infectie la radacina unei gene.
Obstructia canalului lacrimal apare la aproximativ 30% dintre copii. La cei mai multi dintre ei, problema se rezolva de la sine odata cu cresterea copilului si largirea fiziologica a canalului lacrimal, insa in unele cazuri este necesara o mica interventie chirurgicala pentru remedierea problemei.
Probleme de vedere la bebelusi – Care sunt semnele care ar trebui sa te ingrijoreze?
Exista unele semne care ar trebui sa te trimita la medicul oftalmolog cat mai repede. Este indicat sa consulti oftalmologul daca:
- cel mic se freaca la ochi sau lacrimeaza
- ochii copilului sunt rosii sau umflati
- secretia are aspect purulent sau formeaza cruste
- copilul este sensibil la lumina
- pleoapele par cazute
- ochii nu se misca normal
- copilul are mai mult de o luna insa nu il intereseaza luminile sau miscarile din fata sa
- pupilele sunt inegale
- in pozele facute cu blit apare constant o pata alba pe unul dintre ochi
- dupa varsta de 3 luni, copilul nu urmareste jucariile miscate in fata sa.
Cand programam prima vizita la medicul oftalmolog?
In mod normal, in absenta semnelor mentionate mai sus, medicul de familie sau medicul pediatru sunt cei care ar trebui sa te indrume la un consult oftalmologic in cazul in care observa vreo problema.
Daca totul este in regula, majoritatea oftalmologilor recomanda o consultatie in jurul varstei de 3 ani, cand pot comunica destul de bine cu copilul. Daca insa vrei sa fii absolut sigura ca totul este in regula, poti face o programare la un cabinet dotat cu aparatura performanta inca de la varsta de un an. Exista aparatura medicala care ii permite unui medic priceput sa observe si sa diagnosticheze eventuale probleme inca de la aceasta varsta frageda!
Cum avem grija de ochii bebelusului?
Igiena ochilor bebelusului se face zilnic. Fiind o zona atat de delicata este obligatoriu sa te speli pe maini inainte de a face asta. Se foloseste un compresa sterila sau un tampon de vata inmuiat in ser fiziologic steril, sau in apa fiarta si racita, cu care se sterg ochiul din coltul intern catre cel extern. Se face o singura miscare si daca este nevoie sa stergi inca o data eventuale secretii, foloseste o compresa sau un tampon de vata curat.
Niciodata sa nu folosesti acelasi tampon la ambii ochi deoarece nu faci decat sa favorizezi raspandirea eventualilor microbi la ambii ochi.
Nu folosi niciodata nici un fel de ceai pentru a curata ochii bebelusului. Medicii oftalmologi sunt foarte fermi in aceasta privinta, iar studiile demonstreaza ca faimosul ceai de musetel poate provoca probleme grave.
Nu picura nimic in ochii bebelusului. Nu, nici macar lapte matern!
Tu cand ai mers la primul control oftalmologic cu micutul tau? In ce a constat controlul? Ce te-a determinat sa faci aceasta vizita la medic?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.