Viata de proaspata mamica este plina de surprize si momente minunate. Insa, orice lucru frumos aduce cu sine si momente mai putin placute. Acestea sunt consecintele schimbarilor hormonale, ale trecerii de la un stadiu la altul. Printre acestea se afla si caderea parului dupa nastere.
Care este frecventa de cadere a parului in mod obisnuit?
Orice persoana pierde, in mod normal, aproximativ 100 de fire de par pe zi. Parul nostru are un ciclu de viata format din 2 faze, una de crestere si una de stagnare. In momentele in care nu suntem bombardati de hormoni, 90% din parul nostru se afla in faza de crestere.
In timpul sarcinii viitoarea mamica are o podoaba capilara deasa, stralucitoare si frumoasa, deoarece schimbarile hormonale si nivelul ridicat de estrogen stimuleaza o marire a procentului de fire aflate in perioada de crestere.
Cu toate acestea, caderea parului devine un fenoment usor de observat dupa nastere, un procent mai mare de fire de par intrand in faza de stagnare (3-6 luni), fiind inlocuite, apoi, de fire noi. Desi majoritatea femeilor privesc fenomenul cu teama, trebuie sa stie ca parul va inceta sa cada si va reveni la aspectul de dinainte de a ramane insarcinata, la 6-12 luni dupa nastere.
Pentru ca timpul nu este principalul tau aliat atunci cand ai un mic ingeras de care nu te poti desparti (sau care nu se poate desparti de tine), Clubul Bebelusilor iti ofera cateva sfaturi de ingrijire si iti recomanda cateva remedii naturiste, care te pot ajuta in stoparea caderii parului.
CITEȘTE ȘI: Instinctul matern e un fel de pilot automat care te conduce singur. Ai încredere în el!
Cum pot stopa caderea parului dupa nastere?
Primul lucru pe care il poti face si care te poate ajuta si in regimul de pierdere a kilogramelor acumulate in timpul sarcinii, este sa adopti un regim alimentar bogat in fructe si legume, in vitamine si antioxidanti.
De asemenea, include in alimentatia ta (in conformitate, insa, cu regimul recomandat, in cazul in care alaptezi), alimente bogate in zinc, vitamina B, aminoacizi si fier, pe care le poti gasi in paine integrala, oua, pui, peste, soia, seminte, fructe uscate si alune.
Vitaminele de care vei avea nevoie pentru a stimula cresteara parului sunt:
- Vitamina B, care asista procesul metabolic al organismului si poate fi gasita in ficatul de vita si in produsele lactate.
- In plus, ai nevoie de un aport zilnic de 80-120mg de vitamina C, care este responsabila de aparitia noilor foliculi de par. Benefica pe toate planurile, vitamina C poate fi gasita in fructe si legume, precum morcovul, grapefruitul si portocalele.
- De asemenea, zilnic ai nevoie de 15-20 mg de vitamina E, absobita din grau, nuci si legume verzi. Vitamina E este cea care imbunatateste circulatia sanguina, in acest caz, cea a scalpului.
Uleiurile imbunatatesc si ele circulatia sanguina la nivelul scalpului, lucru care stimuleaza cresterea parului. Opteaza, de aceea, pentru produse de ingrijire care au la baza ulei de seminte de in, argan sau cocos.
Uleiul de argan este si un remediu foarte bun impotriva matretii si ofera stralucire podoabei tale capilare. Uleiul de ricin este ideal pentru a fi folosit impotriva caderii parului. Maseaza scalpul cu acesta si lasa-l un timp sa actioneze, acoperindu-ti capul cu un prosop.
Ce sa NU fac pentru ca parul sa nu cada si mai mult!
Evita coafurile care pun presiune suplimentara pe firul de par: buclele, parul strans in coada. De asemenea, nu folosi piepteni sau perii care smulg firul de par, ci perii cu peri naturali, pentru a proteja firul.
Incearca sa reduci, pe cat posibil, uscarea artificiala a parului. Daca, totusi, esti obisnuita sa folosesti foenul dupa baie, usuca-ti parul cu aer rece sau aplica-i un jet de aer rece, pentru revigorare, dupa ce ti-l usuci cu aer cald.
Nu in ultimul rand, incearca o coafura noua dupa nastere. Tunde-te mai scurt, pentru ca varfurile se despica si accentueaza caderea acestuia. Parul lung si des are o greutate mai mare, aplicand o presiune aproape dubla asupra foliculului. Parul scurt presupune o presiune mai mica asigurand, astfel, un procentaj mai mic de fire care cad. In plus, acesta arata mult mai natural si mai sanatos, pentru ca firele nu vor mai fi despicate si fara viata.
Un sfat deosebit de important atat pentru podoaba capilara, cat si pentru noua viata de familie este sa eviti, pe cat posibil, stresul. Acesta accentueaza caderea parului si deterioreaza relatiile inter si intra-familiare. Petrece-ti timpul cu micutul tau, zambeste si fa lucruri care iti fac placere. Evitand stresul ai sanse mult mai mari de a diminua caderea parului.
Caderea parului postpartum este un fenoment normal care nu ar trebui sa iti cauzeze ingrijorare prea mare. Daca fenomenul nu a incetat dupa prima aniversare a micutului tau, discuta cu medicul, pentru a vedea daca esti echilibrata din punct de vedere hormonal.
In rest, bucura-te de noul tau statut si considera-te o norocoasa: ai adus pe lume o noua viata!
CITEȘTE ȘI: Primul An al bebelușului pe săptămâni