Toata lumea stie ca atunci cand racim sau avem alta problema de sanatate, nu prea avem pofta de mancare. Pe de alta parte, stim si ca organismul are nevoie, in aceste perioade de boala, de resurse suplimentare de vitamine pentru a lupta eficient impotriva microbilor si pentru a se reface cat mai repede. Ce facem, asadar, cand copilul este bolnav, cand trecem prin momente mai putin dorite: febra, varsaturi, diaree, dureri in gat?
Alimentatia copilului cand este bolnav – Hidratarea corespunzatoare este esentiala
Orice boala implica un mare efort din partea organismului, mai ales cand cel afectat este un copil, al carui sistem imunitar abia se antreneaza sa faca fata agresiunilor. Este important, asadar, sa sustinem functiile organismului oferindu-i resurse adecvate pentru a lupta cu boala.
Organismul pierde multa apa in timpul puseelor de febra. Metabolismul este accelerat in perioadele de boala, asadar necesarul de apa este crescut. Daca se intampla ca cel mic sa se confrunte cu o afectiune gastrointestinala, e cu atat mai important sa compensezi lichidele pe care le pierde prin voma sau diaree. Apa plata este cea mai buna pentru copilul tau. Ii poti oferi ceaiuri, supe sau sucuri naturale, dar daca nu le accepta si iti cere apa, nu il refuza.
CITEȘTE ȘI DESPRE: Copilul strănută? Curge nasul? Iată meniul antirăceală!
Ce sa ii oferim copilului sa manance in perioadele de boala?
Depinde desigur de afectiunea de care sufera copilul. Daca cel mic are o afectiune respiratorie asociata cu dureri in gat ofera-i alimente moi, caldute. Mancarea trebuie sa fie usoara, pentru a nu ingreuna digestia. Ofera-i piureuri de legume, lapte, iaurt, branza de vaca, pateu de casa, carnita de pui, sucuri de fructe sau legume. Evita, acum mai mult ca de obicei, prajelile, rantasurile sau alte alimente mai greu de digerat.
Nu uita ca vitamina C este un ajutor pretios in lupta impotriva racelii si adauga in alimentatie binecunoscutele surse: ardeiul gras si citricele.
In cazul in care problema e reprezentata de o afectiune digestiva trebuie sa institui imediat regimul potrivit. In cazul in care copilul varsa, intrerupe imediat administrarea alimentelor si a lichidelor. Lasa o jumatate de ora de repaos dupa ultima varsatura si apoi incearca sa administrezi apa cu glucoza, cate o lingurita la fiecare 5 minute.
Este important sa pui glucoza in apa – aproximativ o lingurita la 100 ml – pentru ca daca vei administra apa ca atare, cel mai probabil copilul va varsa iar. Daca cel mic tolereaza apa, dupa ceva timp ii poti administra si lapte matern, daca mai consuma.
In cazul in care copilul are diaree, este important sa intrerupi administrarea oricarui tip de lapte, cu exceptia laptelui matern. Este chiar recomandat sa continui alaptarea. Daca cel mic primeste inca lapte praf, alege o varianta delactozata si prepara-l cu mucilagiu de orez.
Daca cel mic este deja diversificat, da-i mancare de regim: orez si mucilagiu de orez, morcov, mar copt, banana, carne de pui fiarta, sticksuri si covrigei uscati. Abia dupa ce scaunul s-a reglat, poti reintroduce treptat alimentele normale. Este bine insa sa pastrezi laptele delactozat in alimentatie timp de inca o saptamana macar. Nu uita, daca alaptezi, nu este nevoie sa intrerupi alaptarea! Revenirea la alimentatia normala dupa un apisod diareic se face treptat.
CITEȘTE ȘI DESPRE: Regim alimentar în caz de boală: antidiareic, anticonstipație, antiviroze
Alimentatia copilului cand are febra
Febra este un prim simptom al multor boli. Ea reprezinta o reactie de aparare a organismului, o activare a sistemului imunitar. Insa, ca si in cazul adultilor, este probabil ca cel mic sa nu aiba deloc pofta de mancare atunci cand are febra. Nu trebuie sa insisti. In cazul sugarului alimentatia cu lapte matern si lapte praf nu trebuie sa se opreasca. Daca copilul este mai mare si are incluse alimente solide ii poti oferi fructele preferate, ii poti face sucuri sau piureuri de fructe. Il poti tenta cu mancarea preferata.
Daca te lovesti de refuzuri repetate, accepta-le ca atare si nu incerca sa il pacalesti sau sa il santajezi. Pur si simplu organismul sau are acum alta treaba decat digestia. Asigura-te insa ca cel mic este hidratat corespunzator. Tine cont ca este mai probabil sa accepte alimentele atunci cand febra este in scadere, deci dupa administrarea antitermicului. Citeste mai multe despre practicile interzise cand copilul are febra
Desi este preferabil ca atunci cand este bolnav, copilul sa primeasca mancare cat mai sanatoasa, care sa ii furnizeze vitaminele, mineralele si ceilalti nutrienti necesari, poti face mici compromisuri pentru situatii speciale. Copilul se va simti rasfatat si, deci, mai bine. Totusi este bine sa ai in vedere ca zaharul din dulciuri nu aduce nici un aport si nici nu imbunatateste functiile sistemului imunitar.
CITEȘTE ȘI: Cum recunoaștem gripa la copii și când trebuie să mergem la doctor
Tu cum te descurci cand copilul este racit? Ce ii oferi de mancare? Esti mai permisiva decat de obicei cu preferintele lui culinare? Ii permiti sa manance lucruri pe care in mod normal nu le prea primeste? Cum il convingi sa accepte mancarea de regim, daca este necesara?