Avand in vedere cat de importanta este diversificarea alimentatiei pentru sanatatea si binele copilului, atat pe termen scurt cat si pe termen lung, si cate intrebari au mamele la inceput de drum, ne-am gandit sa adunam intr-un singur loc cateva reguli esentiale privind aceasta etapa a bebelusului.
Regulile de aur ale diversificarii alimentatiei la bebelusi
Diversificarea trebuie sa inceapa la varsta de 6 luni. Pana la aceasta varsta bebelusul trebuie sa primeasca exclusiv lapte, fie el matern sau lapte praf.
Exista situatii in care este recomandata inceperea diversificarii mai devreme, insa acestea sunt exceptii rare, iar recomandarea de incepere a diversificarii nu o va face medicul de familie sau mediul pediatru, ci medicul specialist gastroenterolog pediatru.
Bebelusul trebuie sa fie pregatit pentru diversificare. Exista 3 indicii principale ca bebelusul este pregatit sa accepte mancarea solida:
- Sta singur in fundulet
- A pierdut reflexul de a impinge afara cu limba mancarea care ajunge in spatele gurii
- Este capabil sa apuce bucatele de mancare si sa le duca singur in gura.
Atentie! Exista 2 lucruri pe care bebelusii incep sa le faca in jurul varstei de 4 luni si care NU au nici o legatura cu diversificarea:
- Sa se trezeasca noaptea mai des decat pana atunci
- Sa isi bage pumnii in gura si sa ii roada.
Inceperea diversificarii trebuie asociata si cu administrarea de apa. Foloseste o cana cu pai sau cu cioc de silicon, nu un biberon. Citeste mai multe aici despre hidratarea bebelusului
Pana la 1 an, copilul trebuie doar sa experimenteze. Exista in limba engleza o zicala care suna si mai bine decat atat: Food is for fun until baby is one. Este destul de probabil ca micutul sa nu fie interesat de mancare si sa o refuze.
Nu e un motiv de ingrijorare si nu ar trebui sa insisti, lasa-i cateva zile pauza si ofera-i iar. Lasa-l pe bebelus sa isi foloseasca mainile pentru a testa consistenta mancarii si pentru a o duce catre gura de indata ce manifesta interes sa faca asta.
Inceperea diversificarii nu este deloc sinonima cu debutul intarcarii. Din contra, mamele trebuie sa ofere in continuare sanul la cerere, caci copilul are nevoie de caloriile pe care le ia din laptele matern.
Comparativ, 1 g de lapte contine mai multe calorii decat 1 g din orice fruct sau leguma, asadar daca insisti in aceasta faza sa ii oferi copilului prea multa mancare solida, e ca si cum l-ai pune la regim.
Nu te grabi cu diversificarea! Fiecare aliment nou se introduce treptat, respectand regula celor 4 zile. Vei incepe cu o lingurita, crescand progresiv cantitatea daca cel mic il tolereaza fara probleme. Se introduce un singur aliment nou odata!
Citeste mai departe despre regulile de aur ale diversificarii!
Conform opiniei pediatriei moderne, abia la varsta de 10 luni sau chiar un pic mai tarziu trebuie ca bebelusul sa aiba 3 mese diversificate pe zi. Si asta nu inseamna, asa cum cred multe mame, ca la 10 luni fix bebelusul va manca micul dejun, pranzul si cina mancaruri solide, fara sa mai fie nevoie de laptic in completare.
Fara sare, zahar si miere. Mancarea pentru bebelusi mai mici de 1 an nu are nevoie de zahar, sare sau miere. Ele sunt interzise! Chiar daca mancarea pentru bebelusi nu are sare, o poti condimenta cu diferite ierburi aromate.
Patrunjelul si oregano-ul sunt foarte bogate in minerale si dau gust mancarii.
Diversificarea se incepe cu legume sau fructe usor de digerat, neacide, preparate simplu. Morcovul, cartoful dulce, dovleacul de placinta, dovlecelul, radacina de patrunjel si pastarnac sunt cateva sugestii minunate pentru inceputul diversificarii.
Marul, para, piersicile, caisele sunt fructe perfecte pentru aceasta perioada.
Stai mereu cu copilul atunci cand acesta mananca. Astfel vei putea sa il auzi si sa actionezi daca se ineaca. Nu confunda reflexul de voma cu inecarea cu alimente.
Aseaza bebelusul la masa odata cu restul familiei. Astfel cel mic va manca mai cu pofta si va copia gesturile si actunile celorlalti participanti la masa.
Tu ce reguli de baza ai mai recomanda unei mamici care se documenteaza in vederea inceperii diversificarii?