Faptul ca urmeaza sa dea nastere unui bebelus neajutorat care va depinde intru totul de ele le sperie pe ultima suta de metri pe multe mame. Avand in vedere ca informatiile despre ingrijirea copilului sunt usor accesibile in prezent afla ce NU ar trebui sa faci in ceea ce il priveste pe bebe. Odata cu nasterea bebelusului mult asteptat, multe femei isi dau seama ca parca ar fi fost programate genetic sa stie sa aiba grija de un nou-nascut, in timp ce altele sunt inca derutate sau nesigure pe ele, nu stiu de unde sa-si procure informatiile adecvate, se lasa intimidate de persoane din anturaj care de multe ori au un aer atotstiutor.
- Nu te stresa chir din orice
- Accepta ajutor din partea altora
- Nu trata niciodata copilul dupa indicatiile neprofesionistilor
- Nu iti compara bebelusul cu al altora
- Alege cu grija produsele pentru bebe
- Creste-ti copilul intr-un mediu adecvat
Ingrijirea bebelusului – 6 lucruri pe care NU ar trebui sa le mai faci
Nu te stresa din orice!!
Da, este greu sa-ti pastrezi cumpatul cand te simti depasita de situatie sau cand ai impresia ca nu stii ce sa faci, dar incearca sa tii stresul sub control si sa nu te panichezi din orice, asta din mai multe motive. Unul ar fi ca nou-nascutul este ca un burete care absoarbe toate trairile mamei astfel incat o mama stresata si agitata va avea un bebelus pe masura si astfel se va intra intr-un cerc vicios. In al doilea rand o mama stresata si agitata poate face erori chiar grave, cum ar fi sa confunde medicamentele de colici sau Vigantol cu alt medicament, sa nu respecte intervalul dintre doua doze de medicamente si asa mai departe. Calmul mamei este un prim pas spre o crestere si ingrijire adecvata.
Accepta ajutor din partea altora
Stim ca te simti responsabila pentru copilul tau si asa e si normal, dar exista un proverb care spune ca “e nevoie de un sat intreg pentru a creste un copil”. Este evident ca majoritatea mamelor simt nevoia sa fie nedezlipite de bebelus cel putin in primele luni dar asta nu inseamna sa respingi ajutorul oferit de rude sau prieteni la activitati precum: ajutor la menaj, gatit, facut cumparaturi. Nu trebuie sa te simti vinovata ca nu le poti face pe toate si daca ai binevoitori care se ofera este pacat sa le refuzi ajutorul, mai ales ca astfel vei avea ocazia sa te ocupi mai indeaproape doar de bebe. CITEȘTE ȘI: 3 Greșeli ale mamelor în îngrijirea bebelușului care îi pot face rău – Ce ne recomandă pediatrul
Nu trata niciodata copilul care da semne de boala dupa indicatiile neprofesionistilor
Chiar daca sunt rude, vecine, prietene virtuale care par sa stie totul si care te asigura ca “asa a avut si copilul meu si i-a trecut cu X leac”. Niciodata nu risca sanatatea bebelusului urmand tratamente dupa ureche, pe principiul ca le-a fost de folos altor copii sau nu le-a facut rau. Bolile pot sa evolueze si sa se manifeste diferit, medicamentele nu actioneaza mereu la fel asupra oricarui individ, simptomele unei boli pot fi inselatoare prin urmare la orice semn de boala manifestat de un copil foarte mic trebuie sa te adresezi medicului.
Nu iti compara bebelusul cu al altora
Este o capcana in care pica multe mame, din pacate.
Fiecare bebelus are un ritm diferit prin urmare este chiar nociv sa iti fortezi bebelusul sa stea in fund la 6 luni de exemplu, daca nu e pregatit, doar fiindca “al lui X-ulescu statea”, nu este normal sa insisti cu mancarea solida daca bebelusul nu e pregatit de diversificare doar fiindca “baietelul verisoarei manca de toate la 7 luni”, nu are rost sa te stresezi si sa te panichezi ca bebelusul tau are doar 7 kilograme in timp ce altul de aceeasi varsta are 10 kilograme si asa mai departe. Incearca sa observi ritmul propriu al copilului tau si mai ales sa respecti acest ritm cata vreme nu sunt indicii reale ca ar fi probleme patologice sau nu exista suspiciunea intemeiata a unui retard de dezvoltare.
Alege cu grija produsele pentru bebe
Nu folosi produse de ingrijire a copilului fara sa citesti cu atentie lista de ingrediente si sa cauti informatii despre ele. Desigur ca pe toate scrie ca sunt “pentru bebelusi”, reclamele le ridica in slavi pe toate dar este bine sa iti faci si tu o cultura generala in domeniul chimicalelor si sa stii sa discerni informatia de pe etichete, mai ales ca multe ingrediente sunt nocive sau au potential de a dezvolta alergii desi se presupune ca sunt in regula din moment ce apar in compozitia produselor destinate unei categorii atat de sensibile precum copiii.
CITEȘTE ȘI: Primul An al bebelusului pe saptamani – Primele 52 de saptamani de viata
Creste-ti copilul intr-un mediu adecvat
Nu in ultimul rand nu iti face o obsesie din igiena excesiva/sterilizare/curatenie impecabila zilnica. Nimeni nu spune sa tii bebelusul intr-un mediu mizerabil sau sa nu te ocupi de igiena lui insa ultimele cercetari arata ca tocmai preocuparea excesiva pentru asa ceva a dus la scaderea imunitatii copiilor, dezvoltarea a tot felul de alergii, dermatita atopica, astm si multe alte conditii rar intalnite in trecut. Nici macar imbaierea zilnica a bebelusului si mai ales folosirea zilnica a samponului/dus gelului nu este recomandata caci prin acest lucru se distruge echilibrul natural al pielii si se sensibilizeaza bebelusul.
Dupa varsta de 1 an este suficienta baia totala o data pe saptamana si in rest spalat doar cu apa si toaleta locala a organelor intime. Bebelusul trebuie sa vina in contact si cu anumite bacterii, caci nu toate sunt nocive, cu anumiti germeni care sa le intareasca imunitatea.
Nu degeaba s-a constat ca, spre exemplu, copiii nascuti si crescuti in case unde exista un animal de companie precum cainele sau pisica manifesta o imunitate mai buna in timp ce copiii crescuti “intr-un glob de sticla” sunt mai predispusi la boli.
Citește și: Deși biberonul și suplimentarea cu lapte praf sunt o practică frecventă în maternități, este recomandat să încerci să scapi de amândouă rapid
ÎN CLUBUL BEBELUȘILOR am pregătit un GHID COMPLET DE SUPORT PENTRU ALĂPTARE
Vizitează sectiunile de mai jos și alăptarea bebelușului va fi lină și plină de satisfacții!
ALĂPTAREA LA ÎNCEPUT
BEBELUȘI ALAPTAȚI
ALIMENTAȚIA ÎN ALĂPTARE
DESPRE LAPTELE MATERN
SPRIJIN PENTRU ALĂPTARE
TOTUL DESPRE ÎNȚĂRCARE