In prezent nasterea, fie ea cezariana sau naturala, nu trebuie sa insemne durere. Tipul de anestezie administrat difera mult in functie de tipul de nastere, de motivul pentru care se apeleaza la anestezie, de starea de sanatate a mamei si de starea copilului. Anestezia epidurala este cea mai utilizata forma de anestezie in prezent. Alte tipuri de anestezie la nastere pot fi: anestezia locala, regionala, spinala si in cazuri rare anestezia generala.
Iata care sunt optiunile pe care le ai in ceea ce priveste anestezia la nastere
Anestezia administrata la nastere este menita sa reduca durerile binecunoscute si sa ofere o stare de minim confort viitoarei mame, atat fizic cat si psihic. In acelasi timp, anestezia nu trebuie sa afecteze bebelusul nenascut si trebuie ca anestezicul sa se elimine cat mai repede din circuitul sangvin, pentru ca mama sa poata alapta in siguranta.
Metoda de anestezie folosita este stabilita de medicul anestezist, eventual impreuna cu viitoarea mama. Medicul anestezist te va chema la asa-numitul consult preanestezic in timpul caruia iti va cere date despre cum a decurs sarcina, despre eventuale afectiuni de care stii ca suferi, te va intreba daca ai mai suferit interventii medicale care au necesitat anestezie si ce fel de anestezie ai avut si cum ai suportat-o. in cazul in care ai de ales, te va intreba ce tip de anestezie preferi. Iti va masura tensiunea si este posibil sa iti ceara sa faci o electrocardiograma. Apoi, dupa ce va lua in calcul toti factorii implicati, va decide care este cel mai potrivit tip de anestezie in ceea ce te priveste si iti va comunica felul in care va decurge anestezia, ce manopere medicale presupune si care sunt eventualele riscuri.
Anestezia locala se foloseste pentru a atenua durerea intr-o zona bine delimitate. In prezent se poate folosi exact in momentul expulziei sau, mai frecvent, pentru coaserea epiziotomiei sau a rupturilor perineale. Ea este de obicei administrate de medicul obstetrician si nu necesita interventia unui medic anestezist.
Anestezia regionala se administreaza sub forma blocajului nervului pudend. Ea consta intr-o serie de injectii adimistrate in zona vaginala si perineala si este mai frecvent efectuata in cazul nasterilor dificile in prezentare pelvina, sau inaintea folosirii forcepsului sau a extragerii cu vacuum.
Anestezia epidurala se realizeaza prin injectarea in spatial epidural, aflat intre ligamentul intervertebral si membrane care acopera maduva spinarii, , a unei substante anestezice. Este forma de anestezie cea mai frecvent folosita in prezent in spitale atat in cazul nasterii naturale cat si in cazul cezarienei.
Ce trebuie sa stii despre anestezia epidurala la nastere ?
Medicul anestezist va monta un cateter in locul potrivit si uneori poate dura pana la 15 minute ca anestezia sa se instaleze complet. Marele avantaj al anesteziei epidurale este ca poate fi administrate oricand in timpul travaliului, fara sa fie necesar sa astepti sa ajungi la o anumita dilatatie. Exista studii care afirma ca administrarea anesteziei epidurale la nasterea naturala se asociaza cu o rata crescuta a folosirii vacuumului sau a forcepsului, deoarece ar interfera cu evolutia normal a travaliului si ar face dificila expulzia, avand in vedere faptul ca mama nu simte contractile, pentru a impinge pe durata acestora. Studii mai recente pun la indoiala aceste afirmatii si completeaza precizand ca oricum, in cazul unei femei care devine mama pentru prima oara, medicul, moasa si asistentele sunt cele care o ghideaza si ii spun cand sa impinga si cand sa se odihneasca.
Inainte de montarea cateterului pentru anestezia epidurala, ti se va pune o linie venoasa si o perfuzie, deoarece in unele cazuri anestezicul determina scaderea dramatica a tensiunii sangvine. Apoi ti se va cere sa te culci pe partea stanga sau sa stai in sezut sis a te apleci peste o masa sau deasupra insotitorului, in asa fel incat sa stai cu spatele cat mai curbat. Spatele iti va fi sters cu o solutie de antiseptic sit i se va face o mica injectie cu un anestezic local. Apoi, un ac mare, pe care nu il vei simti, va fi introdus pana in spatial epidural. Acul va fi extras, iar locul sau va fi ocupat de un cateter de plastic care va fi lipit de spate. Vei fi ajutata sa te intinzi pe masa de operatie si ti se va introduce de asemenea un cateter in vezica urinara, deoarece anestezia epidurala te impiedica sa simti nevoia sa urinezi si nu iti permite sa iti controlezi sfincterele. Odata ce anestezia incepe sa isi faca efectul, jumatatea inferioara a corpului va fi complet amortita, asadar nu vei simti contractiile.
Anestezia spinala se administreaza practic la fel ca anestezia epidurala. Diferenta este aceea ca acel mic cateter de plastic va fi montat direct in canalul spinal, imediat in apropierea maduvei spinarii, in asa fel incat efectul este aproape imediat. Anestezia spinala se administreaza in cazul cezarienelor de urgenta sau a necesitatii utilizarii forcepsului, deoarece se economiseste timp.
Ce trebuie sa stii despre anestezia generala la nastere?
Anestezia generala este din ce in ce mai rar folosita in cazul nasterii, fiind rezervata cezarienei de urgenta, cand este vital ca bebelusul sa fie scos din uter cat mai repede. Ea se administreaza fie injectabil intravenous, fie inhalator, fie printr-o combinatie intre cele doua. Dezavantajul anesteziei generale este ca ii impune medicului sa extraga bebelusul cat mai repede, in asa fel incat el sa fie cat mai putin afectat de anestezicul care ajunge prin circulatia sangvina si la el. Dar cum de obicei motivul administrarii anesteziei generale este tocmai nevoia de a actiona repede, acesta nu este un dezavantaj propriu-zis.
Inainte de administrarea anesteziei generale ti se va monta o linie venoasa si ti se vor administra lichide perfuzabil. De asemenea ti se va pune sonda urinara. In cazul acestui tip de anestezie nu vei sti absolut nimic din ceea ce se intampla in timpul nasterii. Cand te vei trezi vei fi somnolenta, dezorientata si probabil ca vei avea o jena puternica in gat din cauza sondei endotraheale, care este obligatorie pentru a evita sa aspiri in plamani continut stomacal. Este foarte posibil sa iti fie greata si sa vomiti in prima zi dupa anestezie. De asemenea, controlul sfincterelor se redobandeste mai incet, iar intestinele vor fi mai lenese in primele zile. Este foarte posibil ca si bebelusul sa fie somnolent in prima zi, deoarece si el este afectat de anestezic.
Tu cum ai nascut si ce fel de anestezie ai primit? In cat timp i-au disparut efectele si cum te-ai simtit dupa aceea?