Cât de des se alăptează un bebeluș?
Cat de des ar trebui sa manance bebelusul? Iata o intrebare care le preocupa pe proaspetele mamici. Informatiile pe care le primesc sunt de multe ori contradictorii, astfel ca tinerele mamici cad prada de multe ori sfaturilor bine intentionate dar perimate ale binevoitorilor sau ale unor medici de moda veche.
In multe maternitati se pastreaza inca obiceiul de a chema mamele sa alapteze la fiecare 3 ore. Motivele sunt destule, dar avand in vedere ca este vorba despre nou-nascuti, aceasta alaptare la program nu respecta nevoile copiilor si nici nu e de natura sa ajute prea mult din punctul de vedere al instalarii lactatiei si al deprinderii mamei si a bebelusului cu alaptarea.
Odata ajunsi acasa, rudele binevoitoare vor insista sa ii explice mamei ca laptele nou nu trebuie sa se amestece cu cel vechi, ca intre supturi este neaparata nevoie sa treaca fix 3 ore, desi alt bebelus din familie sugea doar la 4 ore, ce bucurie pe parinti, deci se poate. Daca la aceasta avalansa de sfaturi se mai adauga si afirmatia medicului de familie, ca nou nascutii trebuie sa se invete cu un program, mamica va lasa deoparte ceea ce a citit in cartile moderne despre cresterea copiilor si se va stradui sa aplice programul amintit, in ciuda frustrarilor, nemultumirii si nefericirii personale si a micutului.
Cât de des pot alăpta bebelușul? Cât de des trebuie să mănânce?
Studiile recente arata ca nou nascutii trebuie alaptati la cerere. Mai trebuie sa stii ca pana la varsta de 3 luni, stomacul bebelusilor are dimensiuni reduse, deci poate stoca laptele in cantitati mici. In plus, cel putin in prima luna de viata, nou nascutul oboseste repede, adoarme inainte de a se fi saturat.
Daca la aceasta se adauga si un san cu mamelonul prea mare sau insuficient format, sau problema canalelor infundate, suptul devine si mai dificil pentru cel mic. Asadar, mesele dureaza mult, cu pauze de motaiala. Compozitia laptelui matern nu este aceeasi la inceputul si la sfarsitul suptului. Laptele de inceput este mai lichid, aproape transparent, contine mai multa lactoza si nu tine de foame pentru mult timp.
Asadar, daca productia de lapte este mare, exista riscul ca bebelusul sa se sature inainte de a fi apucat sa suga laptele de mijloc, alb sau alb-galbui, mai gros, cu continut de lactoza mai mic si procent mai mare de grasimi. In acest caz, bebelusului ii va fi foame mai repede. In plus, lactoza din laptele de la inceputul suptului favorizeaza fermentatia si baloneaza, de aceea ar fi bine ca la fiecare supt copilul sa fie pus sa goleasca un san, in loc sa fie mutat prea devreme de la un san la celalalt.
Citeste mai multe despre alaptarea la program si la cerere.
In primele saptamani, mama poate fi tentata sa puna copilul la san ori de cate ori acesta plange. Totusi, bebelusii nu plang mereu de foame. Daca a trecut mai putin de o ora si jumatate de la ultima masa, este probabil ca cel mic sa planga din cu totul alt motiv.
Multi bebelusi plang cand sunt prea obositi sau doar pentru ca vor companie. Instinctiv, suptul ii linisteste, dar nu este recomandat ca bebelusul sa fie tinut tot timpul la san. Nu ezita sa folosesti si suzeta pentru a satisface aceasta nevoie de supt si nu iti face griji: specialistii au constatat ca dependenta de suzeta se dezvolta abia dupa varsta de 6 luni.
La ce varsta a inceput bebelusul tau sa isi faca singur programul de supt?
Cand a redus numarul meselor de noapte?
Citește și despre:
Otita sau infectia urechii la bebelusi
Cât de mult și cât de des trebuie alăptat bebelușul?