Pe langa vitamine, minerale, proteine si grasimi bune exista si o alta categorie de nutrienti esentiali pentru sanatate, denumiti fitonutrienti. Fitonutrientii sunt substante din categoria antioxidantilor care lupta impotriva procesului de imbatranire si ne protejeaza de aparitia unor boli grave.
Fitonutrinetii sunt prezeni in anumite fructe si legume, cereale, cafea, vin si au numai beneficii asupra sanatatii. Pana in prezent au fost descoperiti zeci de fitonutrienti. Cei mai cunoscuti fitonutrienti sunt:
- Carotenoidele prezente in fructele si legumele cu pigmenti galbeni sau portocalii
- Flavonoidele prezente in fructele si legmele cu pigment rosu
- Isoflavonoidele prezente in special in leguminoase, nuci, linte sau soia.
Dar sa aflam care sunt cele mai importante efecte pozitive ale consumului de alimente bogate in acesti fitonutrienti:
- Reduc si blocheaza dezvoltarea celulelor canceroase
- Combat efectele negative ale colesterolului
- Combat efectele negative ale substantelor poluante printre care a fumului de tigara
- Previn aparitia infarctului miocardic si a cancerului de san
- Actioneaza ca o protectie impotriva bolilor cardiovasculare
- Unele dintre ele accelereaza digestia grasimilor si scad nivelul de colesterol
- Intaresc sistemul imunitar
Top 10 alimente bogate in fitonutrienti:
- Rosiile
- Broccoli
- Citricele
- Pepenii (verde si galben)
- Afine
- Cartofi dulci
- Ardei iuti
- Linte
- Fasole
- Mazare
Alte surse bune de fitonutrienti sunt: ceaiul verde, struguri rosii, papaya, morcovi, toate tipurile de varza, nuci si seminte, vinete, anghinare, toate tipurile de ceapa, usturoiul, mere, conopida, caise uscate, dovleac, spanacul, mango, si ciuperci.
Fitonutrientii procurati din alimente si nu din suplimentele alimentare au o valoare biologica mult mai mare. De asemenea este recomandat ca alimentele bogate in fitonutrienti sa se asocieze intre ele pentru rezultate optime. Este bine cunoscut faptul ca legumele au mai multe vitamine in stare cruda. Nu acelasi lucru putem spune despre fitonutrienti deoarece gatirea legumelor se pare ca favorizeaza eliberarea lor.
Cum aminteam mai inainte fitonutrientii lupta activ impotriva cancerului. Se pare ca anumite alimente bogate in fitonutrienti lupta activ impotriva unor anumite tipuri de cancer: broccoli si conopida impotriva cancerului de colon, usturoiul impotriva cancerului de stomac, rosiile impotriva cancerului de prostata, legumele cu frunze verzi reduc riscul de cancer la san.
Tu incluzi in alimentatia ta si a familiei aceasta grupa de alimente reprezentata de fitonutrienti ?