Bebelusul tau a venit in sfarsit pe lume. Nasterea a fost cu siguranta o experienta uimitoare. Timp de noua luni de zile ai avut timp sa citesti, sa intrebi, sa discuti, sa te informezi despre cum este sa nasti. Dar nimeni nu povesteste despre ce se intampla DUPA nastere, DUPA ce au trecut durerile nasterii, surpriza, emotia de a-ti vedea in sfarsit bebelusul sanatos. Iata la ce sa te astepti in primele ore dupa nastere, in functie de cum ai nascut.
Primele ore dupa nasterea naturala
Dupa ce bebelusul a fost preluat de medicul neonatolog, medicul obstetrician va astepta sau te va ajuta sa elimini placenta, si va coase eventuala epiziotomie, dupa ce ti-a administrat un anestezic local. Perfuzia pe care ai avut-o in perioada travaliului va ramane cel mai probabil in functiune in tot acest timp.
Oboseala ta va disparea ca prin farmec odata ce ti-ai vazut bebelusul. Vei fi mutata din sala de nasteri si ti se va permite sa bei lichide si sa mananci, preferabil ceva usor. Cu siguranta contractiile uterului vor persista, si vei continua sa sangerezi – uterul incepe sa revina la dimensiunea normala, iar lohiile pot fi destul de abundente in primele zile.
Este destul de probabil ca epiziotomia sa inceapa sa te jenezemai ales atunci cand vei dori sa folosesti toaleta. In functie de cum te simti si de politica spitalului, te vei duce sau iti va fi adus bebelusul sa il pui la san in primele ore dupa nastere.
Bebe s-a născut! Urmărește materialul video de mai jos despre nevoile bebelușului născut la termen în primele ore și zile după naștere
CITEȘTE ȘI: Eliminarea lohiilor după naștere are loc în 3 etape. Cât durează și cum se modifică culoarea sângerării
Primele ore dupa nasterea prin cezariana.
Cu siguranta vei petrece acest timp intr-un salon de terapie intensiva, sub supraveghere medicala. Daca ai avut anestezie generala, durerile provocate de operatie si de contractiile uterine vor incepe imediat ce te vei trezi, astfel ca iti vor fi administrate calmante.
In cazul in care ai avut rahianestezie, aceasta va persista cateva ore, astfel ca durerile vor aparea treptat. Nu ezita sa ceri un calmant. Indiferent de tipul de anestezie pe care l-ai avut, vei avea sonda urinara, care ar putea sa iti produca o jena dar care este suportabila. Vei fi rehidratata prin perfuzie, care va ajuta si la eliminarea mai rapida a anestezicului din organism.
Calmantele iti vor fi administrate tot intravenos. Asistentele iti vor aseza pe abdomen un saculet cu nisip si, daca e cazul, si o punga cu gheata, pentru a favoriza contractarea uterului si pentru a reduce hemoragia. In functie de indicatiile medicului, este posibil ca asistentele sa iti maseze abdomenul pentru a stimula contractiile uterine.
CITEȘTE ȘI: Revenirea după naștere și îngrijirea postpartum. Primele transformări din viața de mămică
La cateva ore dupa operatia cezariana sau cand efectele anesteziei rahidiene au disparut complet o asistenta te va ajuta sa te mobilizezi. Cu cat te vei ridica mai repede din pat si vei face primii pasi, cu atat iti vei reveni mai repede, durerile vor disparea, iar tu vei putea sa te duci sa vezi bebelusul, sau te vei putea muta in salon impreuna cu el daca spitalul functioneaza in sistem rooming-in.
Mobilizarea timpurie si – pe scurt – plimbarile pe culoarul spitalului este de natura sa ajute si la reluarea tranzitului intestinal, aspect deosebit de important dupa orice interventie chirurgicala in zona abdominala.
Medicul si asistentele te vor intreba in repetate randuri daca ai eliminat gaze si daca ai avut scaun si, daca este necesar, te vor ajuta cu medicamente menite sa reduca balonarea – dureroasa, de altfel – si sa combata constipatia.
Indiferent de tipul de nastere pe care l-ai avut, este important sa ai incredere ca bebelusul este pe maini bune si ca te vei putea bucura de el de indata ce personalul medical considera ca acest lucru este sigur atat pentru tine cat si pentru el.
CITEȘTE ȘI: ABC-ul alăptării. Tot ce trebuie să faci pentru ca alăptarea bebelușului să fie o plăcere!