Cum spuneam in articolul anterior, marsupiul este un dispozitiv de purtat copilul care nu este recomandat din multe motive. Exista totusi modalitati adecvate de “a purta” copiii, pe langa cea mai clasica si straveche si anume tinutul in brate existand si o sumedenie de dispozitive de purtat copilul intr-un mod corect si placut atat pentru mama cat si pentru copil.
Cand si de ce sa folosim aceste alternative la marsupiu ?
1. Un copil mic nu are autonomie pana invata sa mearga singur, de aceea modalitatile de a-l plimba sunt putine si se reduc la: brate, carucior, port-bebe, scoica. Daca unii copii nu au probleme in a fi pusi, purtati in carucior, un numar destul de mare nu suporta acest dispozitiv, nu pot fi convinsi sa stea acolo sau o fac doar in plansete (mai mult sau mai putin) si manifestand o vizibila respingere. Unele mame au probleme cu coloana sau au incheieturile mainilor foarte fragile si purtatul copilului in brate pe distante mai lungi poate fi o tortura, chiar daca bebelusul are doar cateva kilograme. In aceste situatii este binevenit un dispozitiv de purtare de tip sling, wrap.
2. Chiar daca bebelusul accepta caruciorul, pe distante mai scurte este ineficient si…cronofag de scos, montat caruciorul, mai ales daca mama nu are niciun ajutor si in aceste cazuri este util un dispozitiv de purtare.
3. Iarna cand este zapada mare a iesi cu caruciorul devine o aventura, de aceea este mai sigur si mai comod ca mama sa se „inarmeze” cu incaltaminte anti-derapanta si cu un dispozitiv in care sa poarte copilul. Sa nu mai vorbim ca lipit de corpul mamei copilul va fi mai protejat de frig decat in carucior.
4. Si in casa copilul are nevoie sa simta apropierea mamei iar dorinta copilului de a fi tinut mult timp in brate poate interfera cu dorinta mamei de a avea cat de cat autonomie. In aceasta situatie un dispozitiv de purtare ii ofera copilului apropierea dorita si mamei posibilitatea de a integra copilul in micile ei activitati casnice.
5. Multi bebelusi care au colici se linistesc daca sunt pusi in sling sau wrap si plimbati prin casa sau doar tinuti asa, la piept.
6. Un asemenea dispozitiv permite alaptarea cand mama si copilul se afla in afara casei, bebelusul avand acces rapid la sanul mamei iar mama fiind ferita de priviri indiscrete.
Care sunt dispozitivele de purtat copiii adecvate si recomandate ?
Exista o gama destul de larga de asemenea dispozitive, unele fiind ideale cand copilul este nou-nascut, altele fiind astfel construite incat sa reziste inclusiv la copii de 2-3 ani.
Slingul
Slingul poate fi fix (numit si pouch ) sau reglabil ( cu inele ).
Slingul este de fapt o ” esarfa”, o bucata de material textil . In cel reglabil, cu inele, copilul poate fi purtat inca din prima zi, deoarece sustine nou-nascutul in pozitie fiziologica, fara a-i forta muschii nepregatiti inca sa sustina corpul bebelusului.
Poate fi foarte usor de manipulat, prin simpla exersare sau urmarirea unor tutoriale pe internet orice mama poate invata sa-l utilizeze corect in cateva zile. Permite diferite pozitii ale copilului. Slingul fix este ideal pentru copiii de la 6 luni in sus, pozitia pe sold fiind preferata copiilor mai marisori, permitandu-le sa vada lumea in timp ce stau comod si au parte de apropierea mamei.
Wrapul
Wrapul este dispozitivul care permite cele mai variate pozitii de purtat copilul insa spre deosebire de sling in cazul wrapului majoritatea mamelor necesita un timp mai indelungat de invatare a folosirii lui si este constituit din mult mai mult material decat slingul.
Dar in ciuda acestor mici dezavantaje, o data invatata utilizarea lui corecta wrapul este o investitie foarte buna, el putand fi folosit pe o perioada indelungata si fiind ideal pentru parintii care au probleme grave cu spatele, greutatea copilului fiind distribuita echilibrat, fara a pune presiune pe anumite zone.
Mei-tai
Este un dispozitiv de purtare originar din Asia si este recomandat copiilor care isi sustin deja singuri capul si spatele, deci dupa 6 luni. In acest dispozitiv copilul se poate purta si pe spate, deci este ideal in excursii, insa nu se recomanda fixarea copilului in spate daca este prea mic pentru a comunica, deci aceasta pozitie ar trebui evitata inainte de 18 luni.
Mei-tai-ul este cel mai apropiat de forma marsupiului, dar spre deosebire de marsupiu mei-tai-ul este comod atat pentru parinte, avand bretele foarte late, cat si pentru copil, oferindu-i un suport care-i asigura o pozitie fiziologica.
Avantajele acestor dispozitive de purtat copilul :
- In toate acestea copilul are o pozitie corecta: spatele rotunjit, genunchii mai sus de sezut, fara presiune exercitata asupra coloanei vertebrale;
- Apropierea dintre mama si copil cu conferirea unei oarecare autonomii mamei (poate face mici cumparaturi), posibilitatea de a-l alapta in acel dispozitiv, sentimentul de siguranta la pieptul mamei pe care il are copilul, capacitatea de a se apara cu usurinta de stimulii prea puternici printr-o simpla intoarcere a capului spre mama si deci conferirea unei sigurante emotionale ;
- Avantaje fata de carucior: posibilitatea de a urca si cobori borduri sau trepte fara efort, de a folosi mijloace de transport in comun, de a te descurca pe trotuarele foarte inguste sau blocate de masini ;
- Pretul este accesibil, in orice caz mai mic decat al unui carucior.
Atentionari :
Ca orice dispozitiv trebuie utilizat conform instructiunilor. Nu plasati copilul in ele pana nu ati invatat sa le manevrati corect.
Nu confundati slingurile cu asa numitele „slinguri-geanta” care de fapt sunt niste posete de purtat copilul si care au fost interzise fiind foarte periculoase, existand inclusiv morti in randul bebelusilor din cauza lor deoarece le conferea o pozitie cu capul in piept ceea ce duce la blocarea cailor respiratorii. Aceste „slinguri-geanta” sunt impropriu denumite slinguri (doar pentru a atrage cumparatorii) si trebuie evitate cu orice pret.
Aveti grija in verile foarte calduroase, cat copilul este foarte mic (0-3 luni), la materialul din care este facut dispozitivul, wrap-ul elastic fiind prea gros pentru acest sezon si copilul putandu-se supraincalzi in el. Este de preferat slingul reglabil in perioadele caniculare. Iarna in schimb slingul este foarte greu de utilizat si este de preferat wrap-ul, de aceea fixati-va la unul dintre acestea si in functie de anotimp.
Alegeti slingul sau wrap-ul in functie de dimensiunile voastre, ele nu sunt „universale” in sensul ca ar trebui croite in functie de constitutia celei care va purta copilul, deci probati inainte sa cumparati, apelati la specialisti, la dispozitive autorizate, nu improvizati.
Te-ar mai putea interesa:
Marsupiul si premergatorul – Dispozitive utile sau nocive?
Cum alegem caruciorul?
Co-sleepingul intre legende si realitate
Ce este atasamentul securizant?
Unele din temerile copiilor mici
Ajuta-l sa exploreze in siguranta
Ce se recomanda atunci cand ai terminat alaptarea?