Medicii considera ca un bebelus este nascut prematur, daca travaliul debuteaza inainte de saptamana 37 de sarcina. Cauzele nasterilor premature pot fi multiple: sarcini gemelare, probleme de sanatate ale mamei, incompetenta cervicala (cand cervixul se deschide prematur), antecedente de nasteri premature sau pur si simplu un stil de viata nesanatos al femeii gravide. Statisticile demonstreaza ca nasterile premature apar in pana la 12% din totalul sarcinilor. Progresele din domeniul medicinei fac ca peste 90% dintre copiii care au la nastere mai mult de 800g sa supravietuiasca. Rata de supravietuire pentru bebelusii care depasesc 500g la nastere este de peste 60%.
Bebelusii nascuti prematur trebuie sa infrunte mai multe riscuri decat cei nascuti la termen, printre care amintim:
- Dificultati de respiratie din cauza incompletei dezvoltari a plamanilor;
- Greutate redusa la nastere;
- Imaturitatea organelor interne;
- Sensibilitate crescuta la a contacta infectii;
- Risc crescut de paralizie cerebrala;
- Risc crescut de retard psihomotor.
Nevoile de baza ale bebelusilor prematuri.
Caldura. Bebelusii nascuti prematuri nu au stratul adipos suficient dezvoltat incat sa isi poata mentine temperatura corpului constanta, nici macar atunci cand sunt infasati si inveliti. De aceea, ei sunt tinuti in incubatoare.
Nutritia. Nevoile de hrana ale bebelusilor prematuri sunt diferite, din cauza ca organele sale interne sunt insuficient dezvoltate. Ei nu sunt capabili sa suga direct din biberon sau de la san decat dupa saptamana 32-34 de sarcina si in plus, daca sunt hraniti repede, risca sa dezvolte o boala denumita enterocolita necrotica. Varianta cea mai sigura este ca mama sa mulga si sa colecteze laptele, care ii va fi administrat bebelusului prematur printr-un tub care ajunge direct in stomac.
Citește pe larg despre: Etapele normale de dezvoltare ale bebelușului născut prematur
Posibile probleme de sanatate ale bebelusilor nascuti prematur:
Icterul. Este cea mai frecventa afectiune a bebelusilor prematuri, afectand un procent de 80% dintre ei. Bebelusii care fac icter au pielea si mucoasele colorate in galben. Afectiunea este monitorizata si tinuta sub control prin plasarea bebelusilor sub lumina ultravioleta. Sunt rare cazurile in care sunt necesare transfuzii.
Anemia. Multi dintre prematuri au un numar insuficient de globule rosii. Bebelusii care la nastere au avut greutati mai mici de 1 kg au nevoie de transfuzii de sange.
Infectii. O infectie care ar trece neobservata sau ar fi usor de tratat in cazul unui bebelus la termen, poate ameninta viata unui bebelus nascut prematur. De aceea, se recomanda o atentie deosebita pentru igiena in prima perioada de viata extrauterina.
Persistenta ductului arterial. Ductul arterial este un vas de sange special care de obicei se inchide la scurt timp dupa nastere. Totusi, la bebelusii nascuti prematur, el se poate inchide mai tarziu, dupa administrarea medicatiei speciale, sau poate necesita interventia chirurgicala.
Retinopatia de prematuritate. Este o afectiune la care sunt deosebit de sensibili bebelusii nascuti prematur, mai ales cei care cantaresc sub 1250g la nastere. Cauzele afectiunii sunt necunoscute, iar gravitatea poate varia de la nevoia de a purta ochelari mai tarziu, pana la orbire.
Cand poate bebelusul sa vina acasa?
Bebelusii sunt diferiti, asa ca raspunsul la aceasta intrebare depinde de multi factori: cat de devreme s-a nascut cel mic, cum creste in greutate, cat de bine respira neasistat, care este starea sa generala de sanatate. Majoritatea bebelusilor pot fi luati acasa in jurul datei la care sarcina ar fi ajuns la termen. In orice caz, medicii nu vor externa un bebelus nascut prematur inainte de momentul in care considera ca ar fi in perfecta siguranta si acasa si ca a depasit toate problemele legate de prematuritate. CITEȘTE MAI MULTE DESPRE: Alimentația bebeluşului prematur | Laptele matern îşi modifică compoziţia special pentru bebe
Monitorizarea respiratiei bebelusului
Unul dintre riscurile la care sunt expusi bebelusii nascuti prematur este asa-numita apnee de prematuritate. Din cauza imaturitatii plamanilor si a celorlalte organe, copilul nascut prematur poate efectiv „uita” sa respire. De aceea, echipa medicala poate recomanda ca bebelusul sa fie monitorizat si acasa. Exista mai multe tipuri de monitoare disponibile. Cele mai „fioroase” sunt asemanatoare celor folosite in spital si constau intr-o curea care se prinde pe pieptul bebelusului, curea dotata cu senzori si conectata la un monitor. Exista si variante mai discrete in comert, constand intr-o placa ce se introduce sub asternut, placa ce inlocuieste cureaua de care aminteam mai sus. In cazul unei pauze mai lungi intre respiratii, monitorul va alerta parintii.
Sindromul mortii subite a bebelusului
Din pacate, o alta problema a bebelusilor nascuti prematur este riscul crescut de a deveni victime ale acestui sindrom. Pentru a minimiza riscul sindromului mortii subite la sugari , in afara utilizarii sistemelor de monitorizare a respiratiei, medicii mai aduc cateva precizari. Indiferent de pozitia de somn pe care a avut-o cel mic in maternitate, in unitatea pentru prematuri, acasa bebelusul va dormi doar pe spate. In plus, se considera ca temperatura optima pentru somn este de 18 grade Celsius. CITEȘTE ȘI: Bebelusul nu ia în greutate? Creșterea normală în primele 12 luni: semnale, cauze, soluții
Cand va recupera bebelusul?
Varsta reala a bebelusului nascut prematur nu este un reper corect pentru masurarea progreselor sale. Dezvoltarea sa ar trebui recalculata de la data la care sarcina ar fi ajuns la termen. Din punct de vedere fizic, bebelusul nascut prematur va recupera diferenta fata de bebelusii nascuti la termen in cursul primului an de viata.
In ceea ce priveste dezvoltarea psihomotorie, toate referirile ar trebui sa tina cont de varsta recalculata. Astfel, daca un bebelus nascut la termen se va ridica in sezut prima oara undeva intre 4 si 7 luni, unul nascut prematur va face asta undeva intre 6 si 9 luni. Inainte de varsta de 2-3 ani, ar trebui sa nu mai fie necesar sa tii cont de varsta recalculata
Prematuritatea reprezinta un risc pe care medicii il vor evita din toate puterile. Totusi, in unele cazuri, nasterea nu poate fi intarziata, sau nu este in interesul bebelusului sa mai stea in pantece. Progresele din domeniul medical fac ca rata de supravietuire si sansele la o dezvoltare normala sa fie din ce in ce mai mari in cazul bebelusilor nascuti inainte de termen.
CITEȘTE MAI MULTE DESPRE: Bebelușul meu s-a născut prematur. Învață de la specialiști ce nevoi are!